WRC: FIA World Rally Championship [PS3 TESZT]

wrc ps3 teszt1

Amikor a Milestone S.r.l. átvette a hivatalos World Rally Championship játékok készítését, gyakorlatilag a halálból hozta vissza a licenszelt WRC játékokat. Három éves szerződésük első produktuma a 2010-ben napvilágot látott WRC: FIA World Rally Championship volt, amely bár közepes grafikával bírt, de játékmenete miatt sokan megszerették. A WRC jogdíjai, illetve televíziós szereplése sosem volt egyszerű, így nem csodálkoztam rajta, hogy a játék marketingjére nem fordítottak túl nagy összegeket. Véleményem szerint ennek is köszönhető, hogy az első rész nem volt igazán ismert az előző generációban, sem PC-n sem pedig konzolon. A másik ok pedig nyilván az volt, hogy autós játékok akkoriban bőven akadtak minden platformon, újat alkotni, illetve újdonsággal megfogni a vásárlókat nem volt egyszerű.

wrc ps3 teszt2

A játék egyik legnagyobb erénye a teljessége, a WRC-ben ugyanis szerepel a teljes 2010-es rali szezon, pilóták, navigátorok és az összes autó, beleértve a WRC támogató bajnokságait, amelyeket ma már számokkal jelölnek, ám akkoriban ez még P-WRC volt, mint Production WRC, S-WRC, mint Super 2000 WRC és J-WRC, ami a Junior kategóriát volt hivatott jelölni. 13 helyszín szerepel benne, ami 550 km bejárható útvonalat jelent 78 etapra osztva. Nagyon jó, hogy nem csak sima versenyt vagy bajnokságot játszhatunk, hanem egy teljes ralis karrierbe is belevághatunk, amely szépen végigvezet minket a szamárlétrán, eleinte kisebb kategóriájú autókkal teljesítve a távokat, majd szép lassan szerződéseket kaphatunk és ezáltal jobb autókat is. Külön öröm, amikor végre vehetünk egy Subaru-t és azzal indulhatunk a következő futamokon. A karrier mód során mérföldkövek állnak előttünk, először a Junior WRC-t kell megnyernünk, majd következhetnek az S2000-es gépek, és így tovább. Ami még teljesebbé teszi az élményt az a saját versenyző létrehozása, az általunk megadott névvel és nemzetiséggel – akár magyar ralisok is lehetünk -, beállíthatjuk a rajtszámunkat, sőt még csapatnevet is választhatunk. A játék elején érdemes a csapatnak a „Mr Macaco” nevet adni, hiszen ehhez rögtön egy trófea társul. Az olasz fejlesztők körében valamiféle poénkodás lehet egy Mr Macaco nevű majom, aki felbukkant már a motoros játékaikban (SBK széria), és most a WRC-ben is tiszteletét teszi. Ha már trófeák (és persze achievmentek xboxon), a készítőknek sikerült nagyon ötleteseket kitalálni, a szokásos megtett kilométer és teljesített szakaszon kívül olyan érdekességeket találhatunk mint a „Mr Ice Man is on fire”, ami az akkor a WRC-ben versenyző Kimi Raikkönen tiszteletére került a játékba. De ugyanilyen jópofa a „Brotherhood” avagy testvériség, amit akkor nyithatunk meg, ha Hot Seat módban két játékossal a két Solberg testvért választjuk ki.

wrc ps3 teszt3

A játék nem csak single player szegmenssel rendelkezik, van még az imént említett Hot Seat mód is, amelyben akár négy játékos is versenghet egymással úgy, hogy egymásnak átadjuk a kontrollert a szakasz teljesítését követően. Ez egyfajta party módként is felfogható, sokat hozzá tud tenni az élményhez egy négy fős bajnokság a haverokkal. A multiplayer mód is fellelhető volt egykoron az alkotásban – a menüpont továbbra is létezik – de sajnos a játékhoz kapcsolódó szervereket már lelőtték, így a program ezen részét már nem fogja tudni használni egy mai játékos. Pont e miatt a platina sem nyitható már meg, hiszen több online versenyhez kapcsolódó trófeát is kellett volna szerezni.

wrc ps3 teszt4

A megjelenéskor a játék kapott hideget és meleget is, azt túlzás lenne állítani, amit anno a készítők mondtak, hogy valódi rali szimulációt kapunk a játékban. Ez egy árkád ralis játék egész jó vezetési modellel, de korántsem pontos fizikával és minimális szimulációval. A törések ugyan tűrhetőek az autó sérüléseit tekintve, ész nélkül nem csapódhatunk neki minden fának. A HUD jobb alsó sarkában láthatjuk az autónk aktuális állapotát, egy-egy becsapódás hamar tönkrevágja a kasznit, de nekem sikerült néha motorhibát is előhozni, bár tény, hogy nagyokat kellett hozzá borulni. Ami egyébként nagyon izgalmas; mivel nem gyakran történik meg, nagy sebességnél egy hirtelen ütközéssel érdekes dolgokat produkálhat a kocsink. A nehézségi szintet is teljesen testre szabhatjuk, a kezdő játékos ugyanúgy élvezni fogja a programot, mint az, aki már betéve tudja az irányítást és a pálya minden egyes kanyarulatát ismeri. A visszafogottabbaknak elég kikapcsolni a fékezés rásegítést, és máris lesz kihívás az autó úton tartásában.

wrc ps3 teszt5

A vezetés élményét jól eltalálták, megérezzük mikor járunk murván és mikor aszfalton, a kocsi is másképpen viselkedik a különböző felületeken. Esőre, ködre nem kell számítanunk, időjárás effektusok nem kerültek a játékba, illetve éjjeli verseny sincs. Valahogy nem is tett volna jót a játéknak, a bevilágítás ugyanis nem elég jó. A spanyol rali alkonyatkor zajlik, de már ott is alig látni a pályát. A grafikai megjelenítés közepes, voltak már sokkal szebb autós játékok PS3-mon 2010-ben, ám az autó kialakítása szemet gyönyörködtető. Külső nézetből – de van belső és motortetős nézet is – különösen élvezet vele játszani, hiszen ekkor láthatunk minden logót, színt és feliratot az autónkon, amiket a karrier során megnyitottunk.

wrc ps3 teszt6

Az autó mozgása jól néz ki, de néhol a táj inkább a PS2 korszakát idézi. Ennek ellenére nem ronda játék, viszont egy komolyabb karrier során monotonná válhat, nem csak grafikailag, de játékmenet szempontjából is. Előbbi esetében a táj sivárságáról van szó, minden elhagyatott és kietlen, nincs, ami feldobja a pályákat. A játékmenet pedig főleg egy időre menő versenyzés esetében hajlamos megfenekleni, később inkább rutinmunka lesz, mintsem valódi élmény. Amíg valaki egy-két versenyt, netán bajnokságot játszik addig ez nem tűnik fel, de ha a karrier során egyetlen egy versenyt sem akarunk kihagyni, az bizony időigényes mulatság. Szerencsére van lehetőség átlépni pár futamot, hamarabb elérve így az áhított WRC debütálást.

Összességében a WRC egy tisztességes, bő tartalommal felruházott, hivatalos ralis játék, nem kiemelkedő, de elfogadható játékmenettel és grafikával. A jelenleg az ötödik részénél járó széria első mérföldköve ez, ami még ma is szórakoztató lehet, főleg azoknak, akik élnek-halnak a sportágért, és meg szeretnék ismerni egy kicsit a világbajnokság közeli múltját.

wrc ps3 teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (2 szavazat, átlag: 4,50 / 5)
Loading...

Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.