William Gibson: Virtuálfény

williamgibsonvirtualfeny1William Gibson a Neuromancer ciklusában írt munkáitól eltérően alkotta meg e cyberpunk regényét, mely időben már közelebb simul a huszadik század végéhez és ami a Híd-trilógia első kötete is egyben.
Annak ellenére, hogy a cselekmény valamikor a század elején játszódok, Gibson ismét hozta a formáját és 1993 -ban a lehető legvalósághűbb képet alkotta meg a technika vívmányairól, az új emberi tulajdonságokról, valamint a legnagyobb figyelmet fordította arra, hogy a távolabbi jövőben játszódó Neuromancer történetekkel ne kerüljön ellentmondásba a Virtuálfény.
Ugyan itt szintén feltűnik a harci helyzet a nagyvállalatok között, ám még csupán a kezdeti stádiumában jár. A változások sem olyan drasztikusak, mint későbbi írásaiban, de azért tapasztalni lehet mind a jó, mind a rossz irányba tartó fejlődést. A Frisco -i hidat például már teljesen megfosztották a forgalomtól, a mindennapi jövés-menés helyett valami másnak ad otthont. A társadalom perifériájára szorult emberek élnek itt, akik az egyik pillérnél lévő szigeten külön társadalmat rendeztek be maguknak. A híd és a sziget sajátos életformájába az épségük megóvása érdekében még az állig felfegyverkezett rendfenntartók sem merészkednek.

williamgibsonvirtualfeny2

Gibson mellesleg az egész jövőt információhajhász emberekkel tarkította, akik sem fizikailag, sem pedig szellemileg nem lehetnek okosabbak a fölöttük álló gépeknél.
Ebben a vállalatok által irányított korban tengeti mindennapjait egy rendőr, akit Berry Rydell -nek hívnak és a san francisco-i IntenSecure-nak dolgozik. Munkája során elkövet egy hibát, melynek következtében elveszti állását, de szerencséjére felfogadja őt egy Warbaby nevet viselő üzletember, hogy Los Angeles utcáin sofőrként furikázza. Ezzel megkezdődik a kalandos események sorozata…
Egy másik szereplő Chevette Washington, aki lecsúszott prostituált, munkája során bejut a gazdagok világában rendezett buliba, ahol elkezdi inzultálni egy Futár, kinek az a dolga, hogy bizalmas információkat szállítson egyik megbízótól a másikhoz. Jelen esetben az információ egy szemüvegben rejlik, amit Chevette egy óvatlan pillanatban tokostul ügyesen elcsen tőle. Természetesen halvány fogalma nincs róla, hogy ez milyen következményekhez vezet. Felveszi a szemüveget, de a sötétségen kívül nem lát benne semmit, mert ez egy Virtualszemüveg, amiben San Francisco jövőjének átalakítási tervei rejlenek. Eme futurisztikus tárgyra a dél-amerikai drog maffia mellett másik főszereplőnk munkaadója, Warbaby is igényt tartana. Ő megbízza Rydell -t, hogy hozza el neki a lányt a szemüveggel
együtt, de Rydell miután jobban megismeri Chevette -et és a körülményeket, a lány mellé áll. A két menekülő célja innentől kezdve üldözőik leleplezése.
Nos, a regény stílusa kissé szokatlan. A benne ábrázolt világ is nagyban eltér Gibson korábbi műveitől, viszont ez nem von le semmit az értékéből. Hozza a megszokott minőséget és kitűnően formálja meg az eljövendő világot, melybe tökéletesen beleillő szereplőket alkotott.

williamgibsonvirtualfeny3Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.