Vissza a Múltba: European Computer Trade Show 1992 Szeptember 6-8.

1992ECTS1

”Vissza a múltba” rovatunk legelső felvonása alkalmával csak nálunk olvasható, exkluzív híreket közlünk le nektek az 1992 –es év Londonjában, szeptember 6-8. között megrendezésre került a E.C.T.S. -ről (European Computer Trade Show), ami akkoriban a legnagyobb játékokkal és számítógépekkel foglalkozó európai kiállításnak számított. Ez a neves esemény először 1989 áprilisában került megrendezésre a Business Design Centre -ben és onnantól kezdve évente egyszer, majd a későbbiek folyamán minden évben két alkalommal (tavasszal és ősszel) nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.

1992ECTS2

Nos, e kiállításon szokás szerint rengeteg cég képviseltette magát. Néhány közülük még ma is bőszen megállja helyét a kiadások, fejlesztések terén, de ugyanakkor jelen voltak olyan kiállítók, akik azóta sajnos a béka segge alá süllyedve a feledés homályába vesztek, illetve lehúzták náluk a rolót. Már abban az évben észrevehető volt, hogy Amiga -ra és C64 –re az átlagosnál kevesebb szoftver jelent meg, mert a kiadók egyre jobban úgy gondolták, hogy érdemesebb a Sega és a Nintendo konzoljaira, valamint PC –re gyúrni.
E cikk alkalmával a benne felsorolt fontosabb cégeket az átláthatóság érdekében abc sorrendben tálaljuk fel nektek és ezen belül természetesen bemutatjuk a standjaikon kiállított stuffjaik közül a legeslegeslegérdekfeszítőbbeket. Nézzük tehát végig, hogy a ’92 –ben gőzerővel működő kiadók/fejlesztők épp min munkálkodtak, milyen teljes játékokkal leptek meg minket, és milyen információkat csepegtettek készülő fázisban lévő műveikről:
1992ECTS3Első állomásunk az ACCOLADE standja. Ők a megannyi c64 -re készült neves játékukat követően (Például: Test Drive 1-2, Grand Prix Circuit, Bubble Ghost, Elvira 1-2) a 1992 -es E.C.T.S. -en eme renegát gépre sajnálatosan nem mutattak fel semmit. Helyette inkább erőteljesebben koncentráltak a PC -s, illetve a konzolos piacra. Közszemlére tették a PC -re készülő The Dark Half gammát, mely nem másnak, mint Stephen King regényének (Halálos árnyék) volt a játékadaptációja. Ez a klikkelgetős horror részemről még ma is simán megállja a helyét a rémálmokat hozó horrorjátékok között és egész idő alatt képes leköti az embert, no meg többször is végigjátszható minden unalom nélkül. 256 színben pompázott és tökéletesen digitalizált hangok jellemezték.
1992ECTS4
A várva-várt  Elvira folytatás helyett egy teljesen különálló, ugyancsak horrorjátékot mutatott be, mellyel igyekezett hasonló sikert elérni Amiga -n, PC –n, mint elődjével C64 –es tulajok körében. Ezt Waxworks -nek nevezték el. Egy olyan főhős bőrébe bújhattunk általa, aki eltűnt ikertestvére után nyomoz és közben rémisztőbbnél-rémisztőbb halálesetekbe, valamint gyilkosok garmadájába botlik. A cselekmény több idősíkban játszódik, például az ókori Egyiptomban, illetve a 19. századi Londonban. A The Dark Half után már ne is csodálkozzunk azon, hogy itt is feltűnik a jól bevált point and click stílus.
1992ECTS5
Aztán lerántották a leplet a lenge öltözetű hölgyekkel kicicomázott Spelcasting sorozat következő részéről, a Spelcasting 301: Spring Break -ről. Főszereplője egy Ernie nevű szemüveges varázslótanonc, aki haverjaival úgy dönt, hogy a tavaszi szünetben leugranak a tengerpartra csajozni. A strandon természetesen belebotlanak az ott villogó, menő csávókba, akik persze nem látják őket szívesen. A két csapat közösen megegyezik abban, hogy csinálnak egy versenyt, melyben a legmenőbb, legférfiasabb sportágak szerepelnek (Pl: sörivás). Aki veszít, az örökre lelép a partról, a nyertes pedig dúskálhat a domborulatokban.
1992ECTS6
Az 1992 -es barcelonai olimpiai játékok hatásának köszönhetően a sportra is gondoltak az ACCOLADE –nél és ez a Summer Challange című PC -s programjukban testesült meg. Összesen 6 különböző sportágban tehettük próbára magunkat benne. Amiga -ra ennek a “téli változata”, vagyis a Winter Challange került bejelentésre. Szót ejtettek még a Zyconix néven Amiga -ra, valamint PC -re készülő Tetris klónról, amiben a kockákat szín szerint, külön válogatva vízszintes oszlopokba kellett lerakni. Sajna ez elég unalmasra sikerült.
1992ECTS7
Felütötte a fejét egy folytatáscím, a Star Control II., mely felhagyva az első rész akciódús űrcsatáival, tök más oldaláról közelítette meg a témát. Volt benne csillagközi kereskedelem, űrhajófejlesztés, más értelmes lényekkel való szövetség kialakítása, planéták felfedezése és még sorolhatnám. A program csak novemberre készült el, így szeptemberben a kiadó még a címen kívül többet nem tudott elárulni róla. Megjelenése után viszont ezerrel dicsérték és több díjat is bezsebelt.
elválasztó
1992ECTS8Az ACCOLADE után nézzük a Codemasters repertoárját. Bizony, ez az a Codemasters, mely 1986 -ban jött létre és amely manapság a Formula 1 -es játékokat dobja piacra. Ki hinné, hogy annak idején a DIZZY (tojásuraság) platformjáték sorozattal szereztek óriási hírnevet maguknak. Nos ők 1992 -ben még nem mondtak le a C64 -ről és ennek bizonyítékául elsőként a Captain Dynamo című játékukat mutatták be, amit C64 -re és Amiga -ra ígértek (bár azóta több platformon is tiszteletét tette). A történet szerint Austen Von Flyswatter egy szép napon ellopja a világ legnagyobb gyémántkollekcióját, melyet Captain Dynamo bőrébe bújva kell visszaszereznünk. Stílusában a DIZZY -hez hasonló platformjátékról beszélhetünk, vagyis csapdákban bővelkedő szobákon keresztül juthattunk el a fő gonoszig.
1992ECTS9
Majd jött egy komolyabb hangvitelű C64/Amiga mű, a Robin Hood – Legend Quest. Ezt természetesen az 1991 -es Robin Hood, a tolvajok fejedelme címen nagy sikert aratott mozifilm miatt készítettek (gondolom akartak egy szeletet a siker tortájából). Sajnálatosan a szokásos Robin Hood alaptörténeten, és az abba ültetett, piszkosul nem illő logikai feladványokon kívül többel nem szúrták ki a szemünket. A Codemasters legnagyobb meglepetése, három Seymour játékban nyilvánult meg, ami egyeseknek szomorkodásra adott okot, hiszen ennek az új karakternek a történeteivel kívánták helyettesíteni a C64 tulajok nagy kedvencét, DIZZY -t. Úgy gondolták, hogy a helyes kis fehér hősnek leáldozott a csillaga. Seymour egyébként kiköpött úgy nézett ki mint DIZZY, csak rövidebbek karokat, lábakat adtak neki. A 3 új játék, melyben debütált: Super Seymour Saves the Planet, Wild West Seymour, Sergeant Seymour robot-cop.
1992ECTS10
elválasztó

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7


3 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

 • Ruzsi adatlap-képe
  Ruzsi [ 153 ] [] 2014-02-11
  0
  0

  Nekem sajnos/szerencsére nem volt időm játéktermezni. 🙂
  Most hogy végignyálaztam, a Dune 2 lenne az, amit választanék a felhozatalból. Rengeteg órám volt benne. MInd a 3 néppel végigvittem, aztán kijött valami modolt verziója is, azt is, na meg évekkel később a Dune 2000-et. A kalandjátékkal is elkezdtem játszani, de az 5 évig tanított orosz tudásom sosem mentett meg attól, hogy ne halljak meg mindig a sivatagban, mivel angolul nem sokat tudtam. 🙂

 • Ruzsi adatlap-képe
  Ruzsi [ 153 ] [] 2014-02-10
  0
  0

  1992- ekkor lettem PC-tulajdonos egy 286-osnak köszönhetően. Furcsa így évekkel később visszaolvasni ezt a kiállítást, rengeteg ismerős címet találtam benne csodálatos emlékekkel. Visszagondolva, én azt sem tudtam akkoriban, hogy a játékokat elvileg pénzért kellene venni. 😀

  • CyberBob adatlap-képe Admin
   CyberBob [ 1504765 ] [fiú] [Alapító] 2014-02-10
   0
   0

   Na ja, akkoriban sokan nem tudtuk, hogy a játékokat meg kéne venni. Csoportosan jártunk a helyi könyvtárba újabb játékokért és a legjobbakat átmásoltuk. A Stunts -ot, vagy a Chaos Engine -t pedig a suli gépéről szereztük meg. Nem ismertem olyat, aki boltba járt volna. Azt inkább a SNES és a MegaDrive megjelenése váltotta ki mindenkiből. Akkor szoktam le a játéktermekről. Azt a kisebb vagyont inkább kazikra herdáltam el…

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.