Transformers: Rise of the Dark Spark [PS4 TESZT]

transformers rise of the dark spark ps4 teszt 1

Miután a Transformers játékok jogait birtokló Activision más projektre vezényelte át a High Moon Studios munkatársait, új gárda kapta meg az aktuális film mellé járó videojáték fejlesztését. Az Edge of Reality nem végzett rossz munkát, de a két monumentális előzmény ismeretében – Transformers War for Cybertron és Transformers Fall of Cybertron – az eredmény eléggé haloványra sikeredett. Az mondjuk komoly pozitívum, hogy a játék csak nyomokban tartalmazza a film történéseit, helyette inkább saját mesét épít a szereplők köré. A grafikai megvalósítás, a valódi multiplayer hiánya és a pályák unalmas felépítése bizony hagy némi kívánnivalót maga után.

De kezdjük rögtön a legelején, a Rise of the Dark Spark valójában egy crossover a filmek és a játékok világa között. Az úgynevezett Dark Spark egy hatalmas erejű eszköz, amely képes lyukakat létrehozni a dimenziók között, ezáltal összehozva a két Transformers világot. A történet onnan indul, amikor a Bárka elindul Cybertronról a második játék eseményei után, mialatt az alternatív univerzumban a harmadik film – A kihalás kora – eseményei zajlanak. Egy titokzatos lila meteor csapódik a Földbe, ez rejti magában a Cybertronról származó ősi relikviát, a Dark Sparkot, ami gyakorlatilag a Mátrix tökéletes ellentéte. Amíg utóbbi bölcsességet ad, addig a Dark Spark hatalmat biztosít az univerzum összes élőlénye felett. Mielőtt az Autobotok elérhetnék ezt a félelmetes eszközt, Vesztegzár (Lockdown) sikeresen megkaparintja azt és elmenekül vele. Kezdetét veszi hát a hajsza a tárgy után, vajon sikerül-e az Álcák gonosz terve és igájuk alá vonják a világot, vagy Optimus fővezér és az autobotok sikeresen megakadályozzák eme törekvésüket?

transformers rise of the dark spark ps4 teszt 2

A történet időrendi sorrendben zajlik, fejezetenként más és más alakváltó „bőrébe” bújhatunk, ennek megfelelően lehetünk Álcák és Autobotok is, irányíthatunk repülni képes vagy éppen földi járművé alakuló gépeket is. A filmekből és a korábbi játékokból már jól ismert karakterek visszatérnek, de számos új Transformers is feltűnik a színen. Jó ötlet, hogy az egyjátékos kampány során is be tudjuk állítani a felszerelésünket, a pályák elején mindig, de más-más részein is találhatunk olyan terminált, amin keresztül felvehetünk elsődleges és másodlagos fegyvert, beállíthatunk úgynevezett T.E.C.H-eket, amelyek gombnyomásra különféle segítségeket hívnak elő játék közben. Ilyen például az Energon Heal Burst, amely a közelben álló csapattársainkat tudja gyógyítani, vagy beállítható a Battle Drone, amely képes körülöttünk lebegni és tűz alá vonni az ellenséget.

A T.E.C.H. mellett felvehetünk képességeket (Ability) is, mint például az Ammo Supply Core-t, amely egy lőszer visszatöltő eszköz, de van Cloak is, ami láthatatlanságot tud adni a viselőjének.

A harmadik kategória a Hack, amely nem feltétlenül jelent könnyítést, de ha ügyesen használjuk jelentős előnyre tehetünk szert a segítségével. Be tudjuk állítani, hogy az ellenfeleink kevesebbet sebezzenek, de több legyen az életük, vagy fejlövés esetén felrobbanjanak, ezáltal sebezve a körülöttük állókat, de ekkor több az életük. A könnyítések mellett mindig valamilyen nehezítést is kapunk, de taktikus harc mellett előnyt tudunk kovácsolni ezekből. Nem érdemes például felrobbanó ellenfeleket beállítani, ha az adott pályán közel tudnak kerülni hozzánk, ugyanakkor ajánlott a nagy tömegben jelentkező ellenfelek ellen.

transformers rise of the dark spark ps4 teszt 5

Az egyjátékos kampány pályái változatosak, sokféle helyszínen, több különböző karakterrel haladhatunk, de a pályák felépítése korántsem olyan jól sikerült, mint az előző játékokban. Hiába a változatosság, ha közben az előrehaladásunk nem elég érdekfeszítő. A PS4 változat grafikailag nem túl szép, de észrevehető az is, hogy néhol jobban kidolgozottak a textúrák, néhol pedig elnagyoltak lettek. Nem tudom, hogy ez minek köszönhető, kicsit olyan érzést kelt, mintha bizonyos elemeket csak átemeltek volna máshonnan. Ugyanakkor előfordulnak látványosabb felületek, szebb tükröződések, e miatt a kampány igencsak felemás lett. A hangok szerencsére rendben vannak, Optimus-t még mindig Peter Cullen szinkronizálja, ami ezen játék esetében is sokat dob a hangulaton.

transformers rise of the dark spark ps4 teszt 4

Mielőtt kipróbáltam a játékot, alig tájékozódtam felőle, direkt a meglepetés erejére bízva mindent. Ennek megfelelően hidegzuhanyként ért a normál multiplayer mód teljes elhagyása, helyettesítve azt az Escalation elnevezésű horda-móddal. Az előző Transformers játékok savát-borsát jelentette a kompetitív többjátékos rész, elképzelni sem tudtam, hogy ilyen jópofa ötletet kukába dobnak az Activisionnél. Vagy a fejlesztőknél. Nem tudom mi volt az oka, de komoly hiányosságnak rovom fel ezt a malőrt. Mind a War for Cybertron, mind pedig a Fall of Cybertron egyik legizgalmasabb része volt a grafikailag ugyan mindig gyengébb, de nagyon szórakoztató multi. Ennek hiányában kipróbáltam az Escalation-t, ami ugyan nem volt rossz, bár szinte mindig vagy egyedül vagy mindösszesen ketten voltunk a lobbiban, ami mutatja, hogy hány játékost is érdekel ez a játékmód.

transformers rise of the dark spark ps4 teszt 6

A hullámokban érkező ellenfelek változatosak, néha kellőképpen meg tudják izzasztani az embert. Pontokat gyűjtve itt is tudunk vásárolni különféle power-upokat, védelmi eszközöket. Néha szükség lesz rá, hogy egy-egy helyre beássuk magunkat, főleg akkor, amikor nagyobb sebzésű, gyorsan mozgó ellenfelek érkeznek. Ilyenkor elég csak bevárni őket a táborhelyünkön, de vigyázni kell, soha nincs olyan, hogy csak egy bejárat van, a sarokból pedig nem fogunk tudni harcolni. Mozogni kell, taktikákat kitalálni, megfelelően használni a segítségeket. Ha gond van, egy gyors fedezékbe húzódás a legjobb eszközünk. Sajnos ennek a módnak az a legnagyobb baja, hogy ismerősök híján nehéz benne már embert találni.

transformers rise of the dark spark ps4 teszt 3

Transformers rajongók megtalálhatják benne a számításukat, az egyjátékos mód elég tartalmat rejt akár a többszöri végigjátszáshoz is, gyűjtögethetünk benne különböző dolgokat, ráadásul minden tevékenységünkhöz tartozik valamiféle kihívás, amit megpróbálhatunk elérni. A galériában megnézhetjük a megszerzett karaktereinket, sőt, egy olyan újítás is helyet kapott a játékban, amelyet legutóbb lövöldözős FPS-ekben láttam utoljára (CS:GO, Battlefield 4). Ez az úgynevezett ládanyitás. Bizonyos pontok után különböző (arany, ezüst és bronz) ládákat kaphatunk, melyeket kinyitva T.E.C.H.-eket, Ability-ket, Hack-eket és Transformers karaktereket kaphatunk. Ha már egy karakter megvan nekünk, akkor a duplikálás helyett véletlenszerűen valamilyen egyéb tulajdonsággal leszünk gazdagabbak.

A kompetitív multiért kár, hogy kimaradt, mert így az elfogadható helyett inkább csak egy közepest érdemel a játék. Sajnálom, hogy már nem a High Moon Studios készítette ezt az epizódot, reméljük a jövőben kapnak még lehetőséget (és ők is akarják majd), hogy folytassák a Cybertron-os játékokat.

transformers rise of the dark spark ps4 teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (3 szavazat, átlag: 4,67 / 5)
Loading...

Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.