TERMINATOR II – Az Itélet Napja. [C64 TESZT és VÉGIGJÁTSZÁS]

terminator2 c64 teszt futu-retro1

“3 milliárd emberi élet ért véget 1997. augusztus 29 -én. A nukleáris tüzet a kevés túlélő úgy emlegette, hogy az ítélet napja. És máris új lidércnyomással kellett szembenézniük: a gépek elleni háborúval.”
Manapság már e kultikusnak mondható monológjával festette le Sarah Connor, és tette még lidércnyomásosabbá számunkra azt az egyébként sem bizalomgerjesztő jövő képet, amit James Cameron tárt elénk a 4 Oscar díjjal jutalmazott Terminator II című művében (ezzel létrehozván az elgondolkodtató akciófilmek műfaját). Az atomrobbanást prezentáló első perc a lángokban álló játszótérrel egyetemben véleményem szerint máig a filmtörténet legelborzasztóbb nyitó képsora. Aztán habnak a tortán ott van még a lángokból előbukkanó fém csontváz, na de még mielőtt túlságosan magába szippantana az a néhány pillanat, rátérek az alapsztorira:

terminator2.1
Történetünk a nem túl távoli jövőben kezdődik, egészen pontosan 2029. július 11 -én. A poszt-apokaliptikus látvánnyal bíró, kihalt Földet a járművek és épületek szénné égett maradványai, s az azokat szegélyező emberi csonthalmok lepik el mindenfelé. A megmaradt túlélők csoportjai a föld alá kényszerülve, minden maradék erejüket összeszedve próbálják felvenni a harcot egy Skynet elnevezésű, mesterséges intelligenciával felruházott program ellen, melyet annak idején maga az emberiség hozott létre katonai védelmi célból. A Skynet azóta “fejlődött”, vagyis fejlesztgette önmagát.
Fogolytáboraiba begyűjtött emberekre vonalkódot égetett és azokat kísérleti patkányként használva, gyarapította a biológiai felépítésünkről gyűjtött információit. Ezen adatok birtokában már létrehozhatta elsődleges pusztítófegyverét, a krómozott fém csontváz hadsereget. Természetesen ennek a gyilkoló géptípusnak az évek során voltak “evolúciós” szintjei, a kezdetleges két lábon járó, úgynevezett kockafejű monstrumtól egészen az emberi csontváz mintájára készült, élő szövettel borított géptestig. Ez utóbbi az úgynevezett kibernetikus organizmus.
A Skynet utasításai szerint a halálosztók létének értelme, az emberi ellenállás vonalai mögé való beszivárgás, majd ott minden fellelhető életforma megsemmisítése.

terminator2.2

Nos, az a július 11 -e nagy nap lesz az emberiség történetében, mert egy John Connor nevet viselő titokzatos személy vezetésével sikerül meglelni és behatolni a Skynet központi létesítményébe, valamint ártalmatlanná tenni a mesterséges szörnyek legnagyobbikát. Mindaz, amit majd mi akkor győzelemként élünk meg, John számára csupán csak a háború kezdete lesz. Mialatt az emberek egy csapásra visszakapják életüket, hogy ismét a Skynet helyett önmaguk irányíthassák saját sorsukat, addig John a “gépszörny gyomrában” (amit gépek készítettek gépek számára) lévő titkos laboratórium falai között kiválaszt seregéből egy 19 éves, Kyle Reese nevű önkéntest, hogy a Skynet által megszerkesztett időgép segítségével visszaküldhesse őt 1984 -be. A parancs szerint ennek a fiúnak a szintén visszaküldött T-800-101 -es “halálosztó” elől kell megvédenie Sarah Connor -t. E nő likvidálásával John soha nem születhetne meg és ez bizony az emberiség végét jelentené.
Miután Kyle -t sikeresen útjára bocsájtják az idővonal folyosóján, hogy egy olyan történelem része lehessen, ami számára még le sem zajlott, John hűséges bajtársai oldalán folytatja a központi épület felderítését. A keresgélés során olyan váratlan dologba botlik, amire pont azon a napon még ő sem számított…
Először csak értesülést szerez arról, hogy még a komplexum lerohanása előtt a Skynet kétszer használta az időáthelyezőt. A létesítmény belseje felé haladva meg is leli a másik időutazó gép, a T-1000 -res “bölcsőjét”. Ez a robot legutóbb 1994 -ben próbálta megölni őt és az anyját. Anyaga mimetikus poli-ötvözet (folyékony, alakváltó fém) mely különleges adottságait kihasználva fel tudja venni szúró, vágó fegyverek és akár egy ember külsejét is. A két gyilkológép visszaküldése közt ezek szerint alig néhány perc telt el, ám a múltba, a biztos eredmény elérése érdekében a Skynet 10 év különbséggel küldte őket.
John Connor már tudja, mit kell tennie. Azonnal felkeresi a még be nem üzemelt 101 -es sorozatszámú terminátorok raktárát, aztán következő lépésként kiválasztja azt az ismerős jellemvonásokkal rendelkező “szunnyadó” óriást, amely 1994 -ben, az élete árán is védelmezni fogja.
Az ellenállás technikusai minden információt és utasítást beleprogramoznak, hogy beüzemelését követően magányos harcosként mihamarabb útnak indulhasson.

terminator2.3

Terminátorunk megérkeztével a jövő megváltoztatása immáron a mi kezünkbe kerül az Ocean Software jóvoltából. Először hófehér cartridge -n, majd a későbbiek folyamán kazettán és floppy lemezen látott napvilágot a világhírű széria második felvonásának játékadaptációja. Maximum annyi különbséget véltem felfedezni e 3 különböző adathordozóra rögzített változatokban, hogy míg a kazi betöltésénél értelemszerűen 10-20 perceket b@sz@rinthattunk el, addig a cartridge -nél ez a várakozási idő leredukálódott 10-20 másodpercre, de nem is ez a lényeg! A nem mindennapi produktum segítségével a fim fontosabb cselekményeit élhetjük át újra és újra, pályánként mindig az éppen aktuális “jó oldalon álló” főszereplő bőrébe bújva (Sajnálatosan lehetőséget nem kapunk a T-1000 irányítására, pedig az lenne ám az igazi macska-egér játék!).
Aki még ennél is többre vágyott, az a mozifilm megjelenésével egy időben piacra dobott speciális, limitált kiadású C64 -es “terminátor csomaggal” ajándékozhatta meg magát, melyek leginkább Angliában és Németországban voltak kelendők. A csomag tartalma természetesen egy Commodore 64 és az ahhoz tartozó tápegység volt, valamint egy 3in1 cartridge, rajta a Terminator II játékkal meg két másik csudálatos kép és zeneszerkesztő programmal (Modern Music Maker, Image Maker). Természetesen ilyen, “speciális kiadás” név alatt megjelentek a kazettás és floppy -s változatok is a szerkesztő programok nélkül, bár azok hiánya senkit nem izgatott. Kis hazánkban leginkább az 576 Kbyte üzleteiből szerezhettünk be ilyen csomagokat “ajándék” magnóval + joystickkal potom 15.990 Ft -ért, de még így is drágállottam. Mai napig bánom, hogy le kellett mondanom róla, pedig a magát a játékot külön is meg lehetett vásárolni, csak hát az a bazi nagy C64 -es doboz, rajta a “világmegmentő” Schwarzenegger -rel egyszerűen letaglózott, ahogy ott feszített az 576 -ban!

terminator2.4b

Bár a játékkal való jelen találkozásom alkalmával nem esett le úgy az állam, mint a 90 -es évek hajnalán, mikor gyerekként “valami fura okból kifolyólag” pont azokban az időkben éltem robotpusztítós, világmegmentős korszakomat, de szerintem ez teljesen érthető. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy ennek bármi hatása lenne a mai tesztemre.

terminator2.5

“TALÁLKA A BEVÁSÁRLÓKÖZPONTBAN.”

terminator2.6

T-101 -esünk érkezik meg elsőként a célul kiválasztott idősíkba és megjelenésével kissé feldúlja az épp ott található, a “The Corral” névre keresztelt, kamionos/motoros pihenőként szolgáló szórakozóhely nyugalmas életvitelét. Terminátorosan berontva, beszerezi magának a küldetéséhez előírt nélkülözhetetlen kellékeket, vagyis valakinek a ruháját, csizmáját és a motorját. Immáron ízléses, még marconább külsővel végre nekivághat az ifjú John keresésének.
Idő közben egy híd sötét árnyékában, villámokkal megspékelve előtűnő másik időutazó gömbben megérkezik várva-várt negatív hősünk, a T-1000 -es, mely egy épp abban a percben arrafelé kíváncsiskodó rendőrjárőrt kénytelen eltenni láb alól, hogy helyébe lépve, a karhatalmi szervek minden eltárolt információjának segítségével, a már említett 10 éves fiú nyomára akadjon.
Alakváltó terminátorunk, John fényképének beszerzésével és néhány gyereknek feltett jól irányzott kérdésére kapott válasszal, a közeli bevásárlóközpont játéktermében hamar célpontja nyomára bukkan, aki látván, hogy egy rendőr keresi őt, a személyzeti folyosót egérútnak használva, menekülőre veszi a figurát. Egy fordulóban viszont belebotlik az épp a  épp a Winchester -ét előhalászó T-101 -esbe.
A megrökönyödött fiú szeme láttára a két ismeretlen jövevény egymásnak esik és a falat, berendezéseket sem kímélik…
Ezen a ponton kezdetét is veszi az első pálya. Egy hétköznapi, arcade-szerű egy az egy ellen verekedős játékot tartogat számunkra. A T-101 -es bőrébe bújva küzdhetünk meg a másik terminátorral, ezzel időt biztosítani John Connor számára, hogy minél messzebbre menekülhessen a helyszíntől. Pozitív hősünket könnyedén irányíthatjuk a gép 1 -es port aljzatába csatlakoztatott joystickal, (nálam a 2 -essel működött) illetőleg a billentyűzet Q, A, P, O, Space gombjaival.

terminator2.7
A T-1000 -est most még aránylag elég könnyen padlóra küldhetjük, ettől függetlenül az összes szemünk legyen az energiánkon és még időben blokkoljuk az ütéseket, mert folyékony-fém barátunk folyamatosan, megállás nélkül támad. Egy-egy jobb, illetve balegyenes bevitele után rögtön védekezzünk, különben testünkön fogjuk tapasztalni ellenfelünk azonnali válaszreakcióit.


Oldalak: 1 2 3 4

Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (10 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Egy hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.