Tearaway [PS Vita TESZT]

Interakcióba léphetünk általa a mozdítható, kézzel felvehető tereptárgyakkal, meg ellenfeleinkkel oly furmányos módon, hogy a bal ravasz nyomva tartásával magához szippantja a kiszemelt áldozatot, a jobb ravasszal pedig kilövi. Segítségével közelharc alatt máris könnyebb dolgunk van, mint a vérnyomásnövelő tapipadtaperolással. Teszem azt, a poén kedvéért Scrap -el lőhetünk Scrap -re.
Előfordulnak helyek, ahol a platformokat, nagyobb tereptárgyakat mozgásra bíró turbinákat indíthatunk be/tehetünk odébb hangszerünkkel és ez meglepően különleges, izgalommal teli élményt fog nyújtani, azonban eszköztárunk még így is szegényes. Egyetlen darab fegyverként használható szerkezetet beleintegrálhattak volna még a játékba, időről-időre színesítve ezzel a tárgyhasználatot/küzdelmeket.
tearaway ps vita teszt 33

Az összecsapásokon kívül további papírfoszlány ütheti markunkat az eldugott helyekre lerakott, az érintőkijelző segítségével (a masnijuknál fogva) két ujjal kibontható piros ajándékdobozokból. Vannak még in-game challenge-ek és olykor a bánatosan ténfergő NPC -k ügyes-bajos kívánalmainak teljesítésével kék színű dobozokra tehetünk szert, melyek a piros tartalmával megegyező mennyiségű konfettit rejtenek.
tearaway ps vita teszt 34

Miként zajlik le a segítségnyújtás folyamata? Nézzünk egy példát: Mikor a madárijesztő rémisztő arcvonásokkal szeretné feltuningoltatni magát (Ja igen, ha nem említettem volna, a lakosok mindegyike egyéniség a saját jól megírt kis marhaságaival, amiken egészen jókat derültem.), akkor pikk-pakk egy korrekt “öltözőfülkébe” lépünk, ahol a korlátok közé szorított Sackboy matricázáshoz képest sokkalta tágabb a mozgásterünk. tearaway ps vita teszt 35

A jobb oldali, függőleges sávban sorakoznak az előre legyártott (konfettiért megvehető) skinek, a bal oldali “papír + olló” ikonnal viszont egy takaros “terülj-terülj munkaasztalkámhoz” ültet a program, hogy a “megrendelő ügyfél” részére saját magunk szabhassunk végtelen mennyiségű dekorációs eszközt, vagy akár új testrészt!

tearaway ps vita teszt 36

Akkor lássuk a medvét! Előttünk négyzetrácsos lap, fölötte 9 darab különböző színű papíros, a képernyő jobb oldalán két újabb ikon (rajzolás, kivágás), a bal felén három másik (radír, visszavonás, jóváhagyás) fogad. Minden általános iskolában tanító technikatanárnak ez maga a Kánaán! Hú, emlékszem mekkora hajcihőt csapott a tanár-nénink, ha valamelyikünknek egyetlen lap hiányzott a színes papírkészletéből (azt hiszem “NAGY” 1 -essel jutalmazta az ehhez hasonló megbocsájthatatlan bűncselekményeket). Minő csodás idők voltak…
tearaway ps vita teszt 37

A drámai magasságokat súroló emlékekből kanyarodjunk vissza a “Gepetto képző munkaasztal” használatához: Tegyük magunk elé az egyik lapot, ujjbegyeinkkel húzzuk meg a körvonalat és az ollóval szabjuk ki a mintát. A fölösleges részeket söpörjük félre. A végeredményt az előző ujjazós módszer alkalmazásával (Kétértelmüsködni nem ér!) más színes papírokból kiszabdalt fecnikkel díszíthetjük. Technokollal pepecselés nem lesz, mert ragasztó nincs. Egyik réteget rakjuk a másikra (a rétegeket két ujjal a két szélüknél megfogva, széthúzással és összetolással méretezhetjük át kedvünk szerint), nyomunk a tetejébe némi tejszínhabot, azt fogyasztható a remekmű!
Fantáziánkra bízzák mit, hogyan, miért választunk, vágunk nagyítunk, kicsinyítünk, forgatunk, mert a program nem ismeri fel a végeredményt. A Tearaway e tekintetben valóban képes volt csavart belevinni a Little Big Planet -ben bevett formulába, hiszen az ilyen mértékű testre szabhatóság egészen kivételes szabadságot kínálhat fel. Valószínűleg sokaknak nagy kő is eshet le a szívéről, mikor konstatálják, hogy nincsenek meló közben mindenféle formatervezői korlátozásnak kitéve, mégis én nem a “LittleBigPlanet -szint” fölé emelő bravúrként könyveltem ezt el! Nagyra értékelem az olyan kezdeményezéseket, amikor a játék a szórakoztatáson túl oktatni is szeretne, azonban a munkaasztalnál “megengedett” tetszőleges papírvagdosásos testre szabhatóság magában hordoz 2 hátulütőt: A gyerkőcökben talán felébreszti a kreatív vénát, de elméjük panírozására nem lesz alkalmas, a “nagyok” pedig úgy fogják tudomásul venni az 50. feladatot, hogy tök mindegy mi a végeredmény, csak essenek már túl rajta!
A munkaasztal szinte ordít egy bekapcsolható opcióért, ami meghatározhatná, hogy a megadott sémák alapján szabdaljunk, vagy ránk hagyják az ötletelést. Számomra egyetlen pozitív pont az egészben a már korábban készített alkotások utólagos megváltoztathatósága. Egyszerűen csak vissza kell battyogni ahhoz a személyhez, akinél/akinek csináltuk.

tearaway ps vita teszt 38b
Postásunk öltözékét szintén a magunk ízlésére szabhatjuk az utunkat keresztező többi papír-statiszta alanyéval egyező módon, annyi különbséggel, hogy külső megjelenésének manipulálásához elég rákoppintanunk a kobakjára. Az összeshoppppingolt, tucatnyi dekorációs nyalánkság bármelyike nála is felhasználható, továbbá a Tearaway -t sem kerülte el a pénzlehúzós DLC-vírus és egy 600 Ft -os, LittleBigPaper Pack nevezetű kiegészítőt kapott. A csomagban lévő 14db -os skin pack segítségével akár Sackboy-t is varázsolhatunk Iota -ból/Atoi -ból. Szerencsére engem az e-féle PlayStation Store -ból megvehető értéktelen kacatokkal sosem tudtak bepalizni.
tearaway ps vita teszt 39

Aztán különböző questek alkalmával összerittyenthetünk mondjuk a zord hegyvidéki éghajlat átvészeléséhez meleg papírkesztyűk helyett high-tec fénykardot (kipróbáltam és észveszejtően vagány lett), illetve szintén ennek a fog vacogtató szekciónak (Gibbet Hill) a startjánál lesz olyan szitu, mikor a hópelyhek dizájnjának újratervezésére kérnek, mert a jelenlegi állítólag ebben a környezetben baromi unalmasnak hat (Nem számolgatni kéne azokat, hanem szánkózni komám! Az nem unalmas!). Mi sem egyszerűbb! Egy perccel később a “hegylakók” színe-java orrba-szájba dicsérte a papír-Nóbeldíjat érdemlő, villám alakú hópelyheimet.
Fáradozásaink nem maradnak jutalom nélkül, valamennyi esetben nagy adag konfettivel honorálják önzetlen cselekedetünket és az adott terület lakosainak összes hasfájásának teljesítésével egy csodás átváltozás is végbe megy a környezetben: A ködös, fakó pályarész látványos effekt kíséretében “feltöltődik” élénkebb színekkel, úgyhogy a cél eléréséhez ne spóroljunk a skinek feloldásával.
tearaway ps vita teszt 40

Azt leszámítva, hogy módunkban áll megváltoztatni a csapadék küllemét, meg őrültebb pillanatunkban Chewbacca álarcot passzinthatunk kis barátunk arcára, nem feledkezhetünk meg a Scrap -ek bűncselekményeiről. Nem galádul újságpapírba csomagolták a papírisztániakat, vagy ilyesmi, hanem hol papírisztikai beavatkozást végeztek rajtuk, hol lakhelyükön változtattak meg ezt-azt. Az origamiuniverzum mindenható “Mókuskirályának” például a koronáját lovasították meg. Siránkozni is fog nekünk (kb. a 20. percnél), hogy készítsünk számára egy másikat.

tearaway ps vita teszt 41
Amint fejébe húzzuk a csálé fejfedőt, a következő ötlete támad őkelmének: Mit szólnánk, ha a feketepiacról beszerzett fényképezőjével pózolós képeket készítenénk róla a helyi mókus-magazin számára? Azzal odaadja csúcskategóriás, 100 origamipixeles, papírreflexes high-tec fényképezőjét, mely kezelésénél a konzolunk mozgásérzékelője segít behatárolni a lekapni való látványosságokat.
tearaway ps vita teszt 42


Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7

Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (3 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

3 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

 • adatlap-képe
  1tom [] 2016-05-12
  0
  0

  Még ami kihasználja ezt a konzolt az a Little Deviants nevű játék meg talán az Uncharted. Sajnos a Ps Vita-t nagy ívben lesajnálja a Sony, mert nem igazán kelendő, mint az elődje. Az emberek beérik az olcsó vagy akár ingyenes telefonokra készült játékokkal.

 • adatlap-képe
  1tom [] 2016-05-11
  1
  0

  Nekem is megvan ez a játék Ps Vitára, 1x végig is vittem a játékot. Az biztos, hogy nem harcore gamer-eknek lett kitalálva, de engem így is megfogott a játék érdekes világa. Akinek van Ps4 vagy Ps vita a birtokában azért egy próbát megér ez a cucc.

  • CyberBob adatlap-képe Admin
   CyberBob [ 1504765 ] [fiú] [Alapító] 2016-05-11
   1
   0

   Igen, egy próbát simán megér. Én csak azt sajnálom, hogy gyakorlatilag ezen kívül más játék nem használja ki ilyen mértékben a Vita képességeit, pedig volna rá igény. Ráadásul a Tearaway-féle játékokkal a Sony bebizonyíthatná, hogy a mai telefonoknál simán lehetne jobb egy handheld.

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.