Sword of Honour [C64 TESZT]

sword of honour c64 teszt futu-retro640

1992 -re lassan kezdett levonulni az a Last Ninja és a “B-kategóriás” jégszemével észrevétlenül gyilkoló Michael Dudikoff, ismertebb nevén az Amerikai Ninja  keltette orbitális Ninja -láz, amit én személy szerint szomorúan fogadtam, mivel ezek témája a C64 virágkorában megannyi “éjfekete-gúyás” stuffhoz szolgáltatott alapötletet. Az egykori gyerkőc rajongók egyszerűen “kinőtték” magukat abból az érából, s elkezdtek feledésbe merülni az köztudatba anno egycsapásra bevonuló  “shuriken” és a “nunchaku” kifejezések. A háztartásokban is a szekrények mélyére kerültek az anno nélkülözhetetlen ereklyének számító, elszakadós lánccal megspékelt, műanyag nunchakuk, furán elhajlott dobócsillagok. Nem rongáltuk tovább a kert fáit, hogy a vékonyabb ágakból íjat/nyilakat fabrikáljunk, és már a hétvégeken, korán reggelente az MTV1 -en nyomatott Tini Ninja “Harci” Teknőcök sem kötötték le túlzottan figyelmünket.
Mindennek ellenére egy szép napon a svéd Dynafield Systems -nél úgy gondolták, van még elég potenciál a ninja-lélek rejtelmeit boncolgató alkotásokban, majd fogták a System 3 izometrikus megjelenítésű játéktérrel rendelkező Last Ninja -ját, meg a Mastertronic oldalra scrollozós Ninja Mission -jét, kivették belőlük a klasszabb tulajdonságokat, és egy egészséges Haiiiijjja!!! -t üvöltve jól összegyúrták azokat és ezzel megszületett vala Amiga -ra, valamint PC -re a Sword of Honour.

Sword2

Ezt az neves eseményt még nem nevezném olyan különlegesnek, mint a rá 2 évvel később bekövetkezőt, ugyanis a Dynafield -en valami megkésett “ninja-kór” is úrrá lett, aminek következtében C64 -re portolták művüket. Ez a változat játékmenetileg teljesen egyenértékűre a másik kettővel, csak a zene és a grafika minőségét húzták lejjebb, de szerintem ezek terén a “nagytesóinál” pont, hogy egy csipetnyit f@szább lett.

sword of h borítóNekem sajnos csak ’96 -ban volt szerencsém szétninjászkodni vele az agyam. Híre egyszerűen nem jutott el hozzám. Talán mert az időtájt (nagy bánatomra) végét járta a sulinkban a C64 -es kazik/floppyk mindennapos cserélgetése. Nem tartották retronak a platformot, csak a konzolok simán leradírozták a porondról szegényt. Persze a cserebere és másolás hanyatlásában egy 1993 -ban a BTK -ba bekerült újabb paragrafus is közrejátszott, mely szerint büntethető mind a játékról másolatot készítő egyén, mind a másolat megvásárlója. Sírni tudtam volna, mikor ’94 -ben a PECSA piacán tett váratlan razzia után nyilvánosan, úthengerrel lezúzták az összes kalóz cuccot (a TV-ben is közvetítették).
Pedig milyen virágzó volt az élet, mikor a másolat megszerzéséhez csak be kellett játszani az ugyancsak másolt kazit, vagy floppy -t és felhívni a program elé felvett, a szolgáltatását reklámozó (jobban mondva a másolások készítésével/feltörésével foglalkozó) illetőt vagy Copy Team -et.
Csak nekem ismerős a név a következő képen???

sword hirdetés

Aki még nem rendelkezett ilyen anyaggal az otthonában, annak meg elég volt elbattyogni az 576 -ba, ahol ’93 -ig szemrebbenés nélkül árulták a warezt. Érdekes, hogy az akkori vállalkozók ma ugyanolyan sikeresek, csak másolt anyag helyett ráálltak az eredetire. Mindez nem lenne baj, ha közben nem reklámoznák bőszen a warez-ellenességüket, a múlt ugyanis nem kitörölhető, ugyebár? Na mindegy…

sword proszolgAzért annak felettébb örültem, hogy Super Games Cartridge -mért és a Turbo -mért nem kuncsorogtak az osztálytársaim. Egyszerűen hihetetlen hányszor elkunyizták tőlem mindkettőt, közülük is leginkább a kis hazánkban legyártott Turbo -t, amin a sárga “PLOFI” szócska éktelenkedett.

sword3
Nem meglepő, mert a rápakolt programok közt volt egy “fejbeállító”, amivel a magnószalagot leolvashatóbbá tehettük a gép számára. Hű, hányszor kellett ezt a két csíkot állítgatnom vele, hogy a játékbejátszás ne “LOAD ERROR” -al végződjön…

sword fejbeállítás


Oldalak: 1 2 3 4

Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (9 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.