Spider: The video game [PlayStation TESZT]

S ha már a pályákról beszélünk. a játék grafikája visszavisz minket a videojátékok azon korszakába, mikoron a történelmükben bekövetkezett a 3D-be váltás evolúciója. Túl vagyunk a sokszögű grafikai modelleket alkalmazó Star Fox -on, a Crash Bandicoot, Mario 64 is teljes 3D-s környezetbe került, majd ezek hatalmas sikerén felbuzdulva a többi ringbe szálló cég rendszerint két receptet követett;
1. A fenti nagyok nyomdokaiba lépve megkíséreltek hasonló színvonalú (Spyro, Croc Legend of the Gobbos, GEX 3D), vagy kiábrándítóan középszerű (Rascal), vagy eszement baromságon alapuló (Bubsy 3D) termékeket összehozni.
2. A már jól bevált, oldalra scrollozós 2D –s formula mellett leragadva készítettek hasonló műveket, 3D-s renderelt hátterekkel és/vagy karakterekkel beújítva (Pandemonium!, Tomba!).

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Jelen tesztünk alanya láthatóan a harmadik dimenzióba fél lábbal átlépett játékok csoportjába tartozik, azaz a látszat ellenére nem élvezhetjük ki az oldalnézetes színtér mélységeit. Fix vonalon haladhatunk, mint a Nintendo DS -re készült Tomb Raider esetében. Azonban a mozgáskorlátozottság ellenére jó okom van egy lapon említeni a 3D –s kultuszikonokkal, mivel már az animált menü igényességét sok, nagyobb költségvetéssel bíró, vele egy azon évben PlayStation -re megjelent alkotás megirigyelhetné. És ez csak a menü! Nincsenek szegényes textúrák, baltával faragott alacsony poligon számú, sivár, élettelen környezet és a karakterek megjelenítéséhez sem 2D -s spriteokat használ. Mind a 6 (néhol balról jobbra, néhol jobbról balra, vagy épp fentről lefelé, illetve lentről felfelé haladós) színteret más és más, élesen elkülönülő látványvilág uralja: A leamortizált kutatólabor után megfordulunk egy gyárban, a belvárosban (érintve a kínai negyedet), múzeumban, az épületek alatt kacskaringózó csatornarendszerben, sőt, még a konkurens cég falai közé is bebocsájtást nyerünk, tehát varieté az van bőven. Nem egysíkú kinézettel nézünk szembe, mint mondjuk a 7up amerikai kabalafiguráját reklámozó Cool Spot esetében, ahol már a harmadik ugrálós-megdöglős pálya végig kínlódása alatt tudatosult bennünk, hogy mind az első másolata, csak másképp néz ki a környezet, meg az ellenfelek. Az már más kérdés, hogy anno hányan jutottak el sikeresen a harmadik pálya végéig…

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

A készítők az átlagos terepakadályok előfordulásával egyidejűleg merészebb kihívások elé állítanak az eltört vezetékekből kilövellő tűzcsóvákkal, levegőt fújó/szívó berendezésekkel, lángba borult platformokkal, leszakadó útszakaszokkal, lezuhanó sziklákkal, ide-oda lengedező falbontó golyókkal, szivárgó gázpalackokkal, veszélyes vegyszerekkel és egyéb robbanékony jóságokkal, hogy két másodperc se telhessen el izzasztó körülmények nélkül.

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Nem hagynak szusszanni a csapdáktól mentes ugrálós szekcióknál sem! A labilis helyeken való bóklászás, föld alatt megbúvó titkos járatok, a pókfonál helyes alkalmazása az átlengésekhez…stb mind-mind gondoskodnak a vérnyomásunk egekben tartásáról. A fonalat aktiválhatjuk ugrás közben és alkalmas ereszkedésre is. Rövidségéből eredően igazából csak az 1 extra életet jelentő kis kék pókok elérésénél hasznosítható, melyeket aljas mód a leglehetetlenebb helyekre direkt úgy helyeztek el, hogy ha egyetlen milliméterrel a kelleténél tovább ereszkedünk értük, akkor a fonál végétől érzékeny búcsút véve az ismeretlen mélység gyomrába zuhan nyolclábú barátunk. Pók létünkből fakadó másik különleges képességünk a falakra való felmászás, ennél fogva az újabb “meglepetésekkel” elhalmozott plafon sok helyen szervesen hozzátartozik a játéktérhez, mint a Gex 3D esetében.

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Nálam nehézség szempontjából a CITY fejezet csatornájában a gyors folyású víztömegek meg a lávaként fortyogó olvadt acél vitte a prímet. Mily felemelő élmény volt a folyamatosan mozgásban lévő, súlyunk alatt elsüllyedő lávaköveken ugrálni szüntelen!

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Kalandtúránkhoz hozzájönnek a doki korábbi kísérleteinek félresikerült alanyai, akiket a laborban történt lövöldözős ámokfutás szabadított ki ketreceikből és most bosszúra szomjazva vadásznak skalpunkra. Változatosságuk tovább színesíti a játékmenetet, ugyanis pályák előrehaladtával az erősödésüket gyorsabban mozgó, szemfülesebb példányokkal oldották meg, és természetesen az egy képernyőre eső rosszakaróink száma is megnövekszik rendesen.

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Eleinte a csápjainkat az egy ütéssel eliminálható, mezei “csapdosó” pókokkal akasszuk össze, ettől függetlenül nem árt velük óvatosnak lennünk, mert nagyot sebeznek és meglehetősen jól harcolnak. Ha másképp nem, “sok lúd disznót győz” alapon darálhatnak be. Nem lesz könnyű zöld ágra vergődni az utánunk mászó, merészebb támadómozdulatokkal, mérges gázzal, tűzcsóvával meg egyéb finomságokkal felszerelkezett szívósabb haverjaikkal sem! Belefuthatunk szitakötőkbe, skorpiókba, fülbemászókba, meztelen csigákba, hernyókba, patkányokba, méhecskékbe, szöcskékbe, sáskákba, és a sor ezzel korántsem ér véget!

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Csak ízelítőnek: van beépített géppityuval kereplő, gránátokat hajigáló, s olyan is akad, amelyik jöttünkre eszeveszett ugrálással reagál (csak győzzük kitérni előle). A játék felétől azon se lepődtem volna meg, ha a SEWER fejezetben szembejön velem egy krokodil, a homlokából kinőtt láncfűrésszel mutatva a helyes útirányt. Egyéb veszélyeket jelentenek a fullánkjukkal lövöldöző darazsak, a köpködő molylepkék, a szőnyegbombázással kedveskedő denevérek és más szárnyas teremtmények.

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Életerőcsíkot ne kutassunk felettük, alattuk, mellettük, rajtuk, mert nincs! Azon pláne fölösleges filózni, mi a bánatos fityfenét kolbászolnak a labortól távol eső területeken, hisz ez csak egy játék! Az 1993 -mas Out the lunch -ban meg a főhős francia séffel gyűjthettük be a világ minden tájáról a fickó konyhájából kereket oldott zöldségeket, de az izgalmas játékmenet totálisan elfeledtette a sztori hebehurgyaságait.

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Felüdülést jelenthet, hogy az összetűzések többsége lényegében megoldható harcba bonyolódás nélkül. Tényleg nem kötelező kipucolni minden útvonalat, de a dolog persze messze nem olyan egyszerű, hogy a vérünkre szomjazó fenevadak kikerülésére összpontosítva eltaktikázgatunk a pályák végéig. A helyszínek bizonyos mennyiségű mikrochipet rejtenek és a chapter-választóba helyezett térkép (játékmenet közben a START + SELECT gombokkal jeleníthető meg) jobb felső sarkában van két számláló, melyek az aktuális szint abszolválásához szükséges chip mennyiséget hivatottak jelölni. A kék mező tartalmazza a felszedett chip -ek számát, a piros pedig azt, hogy mennyi birtokában hajlandó megnyílni a pályáról kivezető, átjáróként működő buborék. Tehát a kihívás combos részét a gyűjtögetés képezi.

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Tovább fokozhatják a hangulatot a diskdarabkákkal megnyitható bónusz helyszínek. Egyes darabokat könnyen, másokat roppant nehezen, megannyi veszély leküzdése árán találhatunk meg. Az aktuális pálya becses neve szomszédságában 3 egyenlő részre szelt piros kör segít nyomon követni hol tartunk a gyűjtögetésben.

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b

Meglelésüket nehezíti, hogy a pályák elsőre lineárisnak tűnhetnek, mégis több helyen elágaznak és némelyikhez több kijárat készült. Mielőtt magabiztosan az utunkba eső első kijáratra lépnénk, győződjünk meg róla, nincs-e a közelben leágazás.

spider-the-video-game-playstation-1-teszt-1b


Oldalak: 1 2 3 4

Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (1 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

2 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

 • adatlap-képe
  1tom [] 2017-01-06
  0
  0

  Volt Playstation 1 gépem, de erről játékról még nem hallottam. Bogarakkal való lövöldözésről nekem az Apidya jut eszembe.

  • CyberBob adatlap-képe Admin
   CyberBob [ 1504765 ] [fiú] [Alapító] 2017-01-06
   0
   0

   Sajnos sok olyan játék jelent meg PlayStation-re, ami több figyelmet érdemelt volna, csak rosszkor volt rossz helyen. AMIGA-ra meg egy hangyainváziós kalandjáték megjelent anno, az It Came from the Desert, amit szintén kevesen ismernek, pedig hihetetlenül hangulatos. Apidya-t max kétszer próbáltam, elég durva. Ilyen típusú lövöldözős játékokból nálam R-type széria a nyerő.

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.