Rocket League [PS4 TESZT]

rocket league ps4 teszt 1

Tesztem alanyával, a Psyonix által készített és kiadott Rocket League-gel bizony jól indult a kapcsolatom. Amikor megláttam róla az első képeket és eljutottak hozzám az első információmorzsák, már tudtam, hogy valami egészen új élmény fog várni rám. Aztán ahogy közeledett a megjelenés dátuma, már megismertem az alkotók korábbi játékát, az úgynevezett SARPBC-t (ejtsd: „esz-éj-ár-pí-bí-szí”, nem pedig „szarpébécé”), avagy Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle Cars, magyarul Szuperszónikus Akrobatikus Rakéta-meghajtású Harci Autók. Ez igen! 2009-ben Európában is megjelent a PlayStation Network hálózatán ez a gyöngyszem, amely gyakorlatilag a Rocket League előző epizódja, vagy inkább alapja. A folytatás ugyanis nem valódi folytatás, sokkal inkább az előzmény újragondolása, újraalkotása az akutális generációra.

Rocket League_20160311232152

Tavaly július elején már csak egy hét választott el a tervezett megjelenés napjától, de árat még mindig nem lehetett tudni. Hogy árazzák be vajon a játékot? 16 euró körüli lesz, mint a szintén csak digitális formában megjelenő Resident Evil HD? Aztán jött a meglepetés, a Rocket League bekerült a PlayStation Plus ingyenes játékai közé július hónapban, így aztán nagy örömömre azonnal belevethettem magam a játékba. Akárcsak elődje, a Rocket League is rakétameghajtású autók általi focizást kínál, a cél tehát, hogy egy nagy gömböt megfelelő lökésekkel, ugratásokkal és turbózással az ellenfél kapujába tereljünk, miközben a szemben állók ugyanerre törekednek majd a lehető legnagyobb vehemenciával. Egy gól egy pontot ér, akárcsak a fociban, itt azonban soha nincs kint a labda, a pályák ugyanis zárt stadionok, ahol akár a plafonról is visszapattanhat a zsuga, mi magunk pedig akár a falakra is „felmászhatunk”, hogy aztán onnan indítsunk támadást a gólszerzés érdekében.

Rocket League_20160311230621

Némi Demolition Derby utánérzést persze sikerült becsempészni a játékba, ugyanis egy komolyabb turbólökettel ha egy ellenfelet eltalálunk, az bizony azonnal felrobban. Arra is vigyáznunk kell, hogy a társainkat se akadályozzuk, könnyen egymásba akadhatunk és rossz manőverek esetén őket lökhetjük arrébb. Felettébb bosszantó, amikor valaki távolról érkezve „mellélő” és minket talál el, miközben nekünk épp jó lett volna a szög egy kiváló “rúgásra”.

Az arénák ötletesen megalkotott futurisztikus stadionok, az atmoszféra pedig valami fenomenális, amit sikerült kialakítaniuk a készítőknek. Hallani a tömeg morajlását, ahogy focimeccseken lenni szokott, de minden design elem valódi mérkőzéseket idéz, valahogy úgy, mint azokban a sci-fi filmekben, ahol jövőbeli sportágakon vesznek részt a színészek autókkal, motorokkal. Számos különböző autó áll rendelkezésünkre, a játék során pedig több száz kiegészítőt nyithatunk meg a verdákhoz, különféle kerekeket, díszítőelemeket, zászlókat. Sebességben persze nincs különbség közöttük, csak a mi ügyességünkön múlik, hogy mit tudunk elérni az arénában. Az autók fajtái és csinosítgatásuk az egyéniségünket hivatottak kiemelni. Külön öröm volt számomra, hogy hazánk zászlaját is kitűzhettem a kocsi fenekére. És bizony ennek még értelme is van, hiszen a játék úgy lett megalkotva, hogy e-sportként is funkcionáljon, rövid gyakorlás után akár egyénileg vagy csapatostul, be is nevezhetünk valamilyen versenyre az ESL weboldalán (egyelőre a PC és PS4 a támogatott platformok, lévén az Xbox One verzió később – idén februárban – jelent meg).

rocket league ps4 teszt 5

A játék ügyesen vezet be minket az irányítás és a főbb jellemzők megismerésébe egy Tutorial keretében, majd játszhatunk a gép ellen akár egy teljes bajnokságot is, amelyben mindent beállíthatunk, megadhatjuk hányan legyünk egy csapatban, hány körös legyen a kupa, tényleg részletgazdagra sikeredett ez a mód. A gép ellen kiválóan lehet gyakorolni, a nehezebb fokozaton már nem lesz könnyű dolgunk. Az igazi megmérettetést azonban az online mókázás jelenti. A kezdeti nehézkes indulás után a szerverek ma már beton stabilan futnak, mindig gyorsan találhatunk meccset, amibe becsatlakozhatunk. Játszhatunk csak a játék kedvéért, illetve gyakorlásképpen másokkal, de választhatjuk a ranked módot is, ahol már számítanak a pontjaink és elért eredményeink. 1 vs 1-től 4 vs 4-ig terjednek a lehetőségeink, ennél több autó már nem férne el értelmesen a játéktéren. 8 fő esetében is már általános a káosz 🙂 Az alap mód a 3 vs 3, de egy-egy ellen is érdemes kipróbálni magunkat.

rocket league ps4 teszt 4

Sokan azt mondják társakkal, haverokkal az igazi, ez valóban így van, minél jobb a kommunikáció, minél jobban tudja valaki a helyét a pályán, annál hatékonyabbak lehetünk, de sok ember csak random játszik és bizony velük sincsenek rossz tapasztalataim. Játszanak, mert szeretik és próbálnak figyelni, segíteni egymásnak. Igazából trollkodót, ökörködőt nem is nagyon láttam a játékban, valahogy nem éri meg benne szórakozni. Olyan persze volt, aki véletlenül összekeverte a kapukat a nagy száguldásban és öngólt rúgott nekünk, de bántani nem bántotta senki ezért, előfordul. Mint minden más online játékban, itt is adjuk meg a kellő tiszteletet a kezdőknek is.

rocket league ps4 teszt 7

Tutorial, egyjátékos versenyzés, online arénák. Mit tud nyújtani mégis a Rocket League ami miatt ennyien szeretik, és amiért megéri vele sokáig játszani? Ha egy szóval kellene válaszolni azt mondanám hogy az élmény. Az élmény miatt éri meg autókkal focizni, hiszen egy nagyon jól kitalált ötletet sikerült a mai generációra átültetni, szép grafikával, e-sport lehetőséggel, izgalmas, fordulatos meccsekkel és nagyon jó közösséggel. E miatt lesz jó a játékélmény, mert minden meccs más, akárcsak egy valódi futball meccsen. Lehet, hogy mellé száguldunk, lehet hogy vesztésre állunk, de amikor sikerül valami nagyon jót összehoznunk a pályán, az bizony eszméletlenül jó érzés! Egy király passzolás, egy eszméletlen védés vagy egy durva ütközés, bármi megtörténhet. Ráadásul a program ezeket díjazza is és pontokat kapunk érte. DLC formájában további kozmetikai cuccok és pályák érkeznek folyamatosan, legutóbb például a Batman v Superman film kapcsán Batmobil jármű került a játékba, de korábban volt már Vissza a jövőbe autó vagy más játékokból ismert logók, festések (pl: Blacklight). A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, és úgy tűnik a támogatás sokáig nem fog véget érni. A pakkokkal érkező pályák ráadásul ingyenesek minden felhasználó számára.

rocket league ps4 teszt 6

Külön pozitívum, hogy a PC-sek és a PS4-en játszók együtt is nyomulhatnak a cross-platform lehetőségnek hála, de már a Microsoft is igyekszik betenni a közös játék lehetőségét, úgy, hogy akár a Sony is bekapcsolódhatna! Az lenne ám a közös játék, PC-PS4-XONE együtt! Ilyenre még nem volt példa, így ha véletlenül megvalósulna, egy álom válna valóra. Negatívumként azt hoznám csak fel, hogy jellegéből adódóan vagy beszippant valakit, vagy teljesen hidegen hagy. Nincs igazán egyjátékos kampánya, mint például egy WRC-nek vagy akár egy FIFA-nak, persze lehet egyedül is játszani, de az online mód adja a lényegét.

A játék grafikailag korrekt, szép és folyamatos, akadások nem jellemzők rá. A hangok és az atmoszféra valami csodálatos, az irányítás könnyű és gyorsan elsajátítható. Bátran ajánlom bárkinek, kortól, nemtől függetlenül akár egyedül, akár csapatban.

rocket league ps4 teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (2 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.