RETRO PC: The Hammer of the Gods [ÚTMUTATÓ ÉS TESZT]

 

Nem Oscar-díjas forgatókönyv, de mindenképp ígéretes kezdet, főleg stratégiai játék viszonylatban. Az intró mára már veszített varázsából, mint Rambo petárdás nyílvesszője, azonban kárpótol minket az előadás módja. King’s Bounty állóképeivel ellentétben a fent felvázolt eseményeket szépen megrajzolt videóval adják elő narrátor kíséretében.
Sztori szempontjából fontos még a játék mellé járó, az előzményeket 15 oldalon keresztül (a mutatós illusztrációkkal együtt 21 oldal) taglaló vaskos kézikönyv. El tudjátok képzelni, hogy az általános tudnivalókon kívül még a produktum világát is papírra vetették, hogy mindenki képben legyen, mibe is vág majd bele? Így nemcsak a King’s Bounty rajongók számára kecsegtet élvezetes olvasnivalóval, hanem azok is bátran fellapozhatják, akik nem nagy játékosok ugyan, de egy kicsit is fogékonyak a gazdagon illusztrált viking mende-mondák iránt. Giga-Mega Pirospont!
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 10

A címképernyőn viszonylag egyszerű főmenü fogad: itt van nekünk az egyetemes, univerzális varázsszavakat magán viselő gomb, a START NEW, régi állásunkat betöltő LOAD OLD, aztán a NETWORK/MODEM jelentését gondolom ne magyarosítsam. Egy alapvetően négyszemélyes, neten illetve “hot-seat” módban is játszható mókáról lesz szó, azaz baráti társaságunkkal akár egyetlen gép előtt ülve felváltva meccselhetünk életre-halálra egymással (a shereware verzió csak a gép ellen enged játszani). További menüpontokat helyeztek el az intró újranézését (VIEW INTRO) és a kilépést (EXIT TO DOS) illetően.
Nem mondom, a teljes testre szabhatósághoz szokott PC-sek már ’95 -ben sem emészthették meg egykönnyen ezt a választékosságot. Én magam is el tudtam volna viselni egy pontot a pontszámokról, a készítőkről, nem beszélve az útmutatóba firkantott grafikákkal feltöltött galériáról.
Ennyit a játékkedvnek a menü alapján, de ugye nem minden a külső? Új játék indításával hullajtsuk le a leplet tesztalanyunk belső értékeiről.
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 11

Döntő jelentőségű lesz, melyik fajjal óhajtunk nekiveselkedni a játéknak a felkínált négy közül, ami a Heroes felhozatalához képest több, mint vérszegény kínálat, bár mind játszható és kellően felszerelték őket ahhoz, hogy méltó  ellenfelei legyenek egymásnak. Nem csupán az egyedi egységeik, gyengeségeik és erősségeik is eltértek, tehát mielőtt belecsapnánk a nokedlis lecsóba szánjunk egy kis időt az útmutató rájuk vonatkozó részének átnyálazására.
Választhatunk, hogy emberek, elfek, trollok, valamint törpök oldalát akarunk-e erősíteni. Ez komoly? Mi a búbánatért szuszakolták a viking érába a mítoszok és fantasy történetek “élővilágát”? Ja bocs, elfelejtettem, hogy a számítógépes világban minden lehetséges, viszont akkor hol vannak orkok? Tuti velük nyomulnék, mert:
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 12

Oké, nem dől össze a világ nélkülük, a legkézenfekvőbb az lesz (és a játék bemutatása is megköveteli), ha az emberek oldalára állva akasszuk össze bajszunkat a többiekkel. A másik fontos dolog, hogy a készítők nem feledkeztek meg az amatőr játékosokról, ezért többféle, külön-külön beállítható nehézséget passzintottak a gép irányította “rosszfiúk” mellé (NOVICE, AVERAGE, GOOD, EXPERT).
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 13

A térkép-választásnál azonnal sejthető, hogy a King’s Bounty -hoz képest megnövekedett a bejárható terület, ami remélhetőleg további taktikázással, élvezetesebb csatákkal fog kecsegtetni. Két lehetőség kínálkozik fel:
1. Véletlenszerűen generált random térképek egyike lesz a játszóterünk, aminek a raktáron lévők közül ad nevet program.
2. Hiteles Európa térképen kalandozhatunk. Ha máshol nem, legalább ezen a ponton elérhetővé tehették volna a saját fajtánk elleni harcot, hiszen akkoriban a délen élő, civilizáltabb népeknek volt okuk bőven a vikingeket gyűlölni.

A CUSTOMIZE WORLD menüponton belül (én mini térkép generátornak hívom) mindenféle jóságot beállítgatva, akár mi magunk készíthetünk új játékteret. Szabályozhatjuk annak méretét, az felszínén uralkodó időjárást, az éghajlati övet, a növényzet típusát, folyók számát, óceán kiterjedését és még megannyi más apróságot.

the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 14

Az ellenfelek erősségének megadásán felül a program 4 nehézségi szintnek megfelelően (EASY, AVERAGE, ADVANCED, IMPOSSIBLE) befolyásolhatja a sárkánykígyók és viharok tengereken való előfordulásának gyakoriságát, a városok, kastélyok, erődök, kolostorok védelmének erősségét és adja a játék megnyerésekor a pont szorzót.
Utolsó lépésként döntsük el a játékunk hosszát. A SHORT 20 küldetéses kalandot enged lenyomni, de a finálét színező befejező videót csak akkor fedik fel előttünk, ha Odin kérését is beleértve becsületesen kitoljuk a 29 küldetéses FULL -t.
Mindezek előtt van lehetőségünk a játék kitanulására, a kezelőfelület és egységeink megismerésére az ugyanezen ponton választható TUTORIAL -al.

the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 15

A paraméterek beállítások letudtával egyetlen teendőnk van még, megadni a vikingek hatalmasságos vezérének nevét, azaz a sajátunkat. Alapesetben a gép segítségünkre siet és generál nekünk egyet, amit a NONE gombra kattintva módosíthatunk, majd az OK -val véglegesítve azt továbbléphetünk.

the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 16

A bejelentkező terebélyes küldetésfán az istenek követelései a karakterválasztástól függően változhatnak. Mi dönthetjük el, milyen sorrendben járjunk végig a fa szintjeit, de az egy szintre esők közül valamennyit abszolválnunk kell az újabb szint feloldásához.
A kiválasztott istenség becses nevére bökve a felvezető videóban hallott férfi hang ledarálja a képernyő alján megnyíló ablakban is lerészletezett követelést (angol nyelv minimális ismerete tehát elengedhetetlen). Előre szólok, ne egyfolytában az ádáz csaták lebegjenek a szemetek előtt, a megbízatások fele nem az ellenség likvidálására irányul, mert nem birodalmunk hírnevének, és hatalmának kiépítésére van fektetve a hangsúly.

the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 17

A SELECT gombbal elfogadott küldetés után gyönyörködhetünk a töltőképernyőben, majd 50 arannyal szütyőnkben a játék színterére, a homály fedte nagytérképre huppanunk, mely feltérképezése hasonló elven működik, mint a Heroes -ban, magyarán a kezdetek kezdetén hősünket egy íjjásszal és egy kardforgatóval az oldalán lerakják saját kastélyukkal a seggük alatt a kontinens egy véletlenszerű pontjára és ahogy törtetünk velük előre, úgy válik láthatóvá a vonzáskörzetünkben fekvő ismeretlen vidék.
Az SVGA -módnak köszönhetően egész elfogadható a látvány. Erősebb videokártyával felszerelt gépeken akár nagyfelbontásban is élvezhető volt a 256 színben pompázó kontinens, és azon gamerek sem maradtak ki a jóból, akik nem VESA kompatibilis VGA kártyával rendelkeztek. Ők normál VGA -ban tolhatták a játékot.
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 18

A kezelés megtanulása nem támaszt nagy követelményeket, még úgy is röpke 2 perc alatt elsajátítottam az irányítás rejtelmeit, hogy csapatunk kizárólag az egérrel navigálható. Embereink között jobb klikkel válogathatunk, a bal klikkel a kiszemelt célállomásukat jelölhetjük ki. Szintén jobb klikkel informálódhatunk az ellenfeleink és saját épületeink/városaink, pozícióját, védelmét, nevét, lakosságának típusát/számát illetően, ami úgy vélem meglehetősen balga húzás a készítőktől. Bőven elég lett volna a másik oldal adatainál csak egy becsült létszámot az orrunkra kötni (A`la Heroes).
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 19

A klaviatúra (Használja még valaki ezt a szót???) nyilaival mozgatható térképen az elbóklászásainkat a C billentyűre bökve korrigálhatjuk. Ez rögvest visszaugraszt a legutoljára használatba vett csapatunkhoz. Ugyanezen műveletet eredményezi a képernyő jobb felső sarkában, a térkép miniatürizált másán a villogó pöttyre való kattintás. A kontinens a teljes képernyőre is kihelyezhető a TOMES -ban a WORLD -el.
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 20


Oldalak: 1 2 3 4 5

Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (3 szavazat, átlag: 4,67 / 5)
Loading...

2 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.