RETRO PC: The Hammer of the Gods [ÚTMUTATÓ ÉS TESZT]

the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 1

 

Ki ne ismerné azt az 1995 -ös Heroes of Might and Magic: A Strategic Quest nevezetű, egyszerű, mégis élvezetes, körökre osztott stratégiai játékot, ami az RPG stílust követő Might and Magic sorozatból nőtte ki magát és a műfaj fejlődéséhez nem kicsit járult hozzá? Ha soha nem futottál bele, akkor is hallhattál róla az ismerőseidtől, vagy olvashattál róla a neten. A maga idejében én imádtam (kiváltképp a király zenéi másztak a fülembe), pedig akkoriban nem kentem-vágtam az
angolt és heves szótározással raktam ki a sztorit. A hatalomért vívott csaták, a fejlesztés nyújtotta varázs, a különböző népek kultúrájából, mitológiájából vett lények, a rendkívül stílusos, gyönyörűen felépített tájak bejárhatósága és a felfedezés öröme a többi fanhoz hasonlóan belőlem is előcsalogatta a „just one more turn” effektust, de az olyan kemény-magot képező stratégák közé sosem tartoztam, akik foggal-körömmel ragaszkodnak a kedvenc táblás, illetve esetenként társasjátékokat idéző címekhez.
Mintha csak tegnap lettek volna azok a hot seat -es, ottalvós hétvégék, mikor géppel keltünk és feküdtünk…izé, helyesbítek: azért dőltünk le, mert a haver édesanyja hajnali négykor ránk ripakodott, hogy vagy hangtompítóval a szánkon intézzük hódító hadjáratunkat, vagy szunyáljunk végre… Máskor a madaraknak a sötét csendet megszakító, kora reggeli csivitelésére eszméltünk fel.
Felnőtt fejjel belátom, küszködött hibákkal, ám akkoriban nem ilyesmin morfondíroztam. A seggemet a földhöz vertem, hogy egy jól felépített, átgondolt, mély tartalommal megtöltött, csodás élményekkel gazdagító kaland részese lehettem, melyet beírtam az évtized legjobbjai közé.
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 2

Ennek a nem túl szokványos fantasy környezetbe ültetett alkotásnak a parancsikonja bizonyára napjainkban is ott figyel jó néhány veterán gamer gépének asztalán, de vajon hányan emlékeznek vissza boldog nosztalgiával arra a két korábbi címre, melyek gyakorlatilag a Heroes of Might and Magic előfutárai voltak?

Kezdetben vala a játékkészítés igazi mérföldkövének számító 1990 -es King’s Bounty (a gyűjtők sokszor “Nulladik Heroes -nak” hívták) a maga négy kontinensből álló térképével, négy választható karakterével, a szó szerint ránk vadászó ellenfeleivel, a (körökre osztott, oldalnézetes) csatározásait leszámítva valós időben zajló cselekményével, fejlődésrendszerrel, C64 -en a (kurzorgombokkal történő) vérnyomás emelő irányításával, meg a súlyos 15 percre rúgó töltési idejével… és még sorolhatnám a keményvonalas retro játékos nyálelválasztását bármikor azonnal megindító ínyencségeket. Baromi sokat gyakoroltam a végigviteléhez (Hála az égnek más módozatokkal, térképekkel nem rendelkezett!!!), mégsem ütöttem meg a profik másfél órás szintidejét. Külön miatta öltem ezreket Commodore egérbe, amire nem csak a felhasználók tekintett egzotikus ritkaságként, hanem a fejlesztők is, hiszen az Art Studio -n, vagy a GEOS -on kívül más program nem igényelte a használatát. Mindegy, ettől még marhára élveztem a a játék csodaszámba menő “digitalizált” képeit, meg hogy én magam zavarhattam le a harcokat. Ha a helyzet úgy kívánta, körbe-körbe rongyolhattam az erdő körül a parasztjaimmal, hogy ne kaphassanak el, és ezalatt az íjásszal alja mód lenyilazhattam üldözőimet.
Szó, mi szó, igazán a magyarítás fogott meg benne. Volt egy félig-meddig poénos fordításon átesett verzió, mely egyből berántott, aztán az örömömet egy hónapra rá a magnóm szakította meg “szalagcakkozós hadműveletével” és azóta sem találom sehol ezt a változatot. Talán pont a hozzá való túlzott ragaszkodásom tehet az 1991 -es társasjáték adaptáció és a PC -re, AMIGA -ra, Sega Mega Drive -ra megjelent konverziók hanyagolásáról.
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 3

A King’s Bounty megjelenése óta eltelt időszakban a New World Computing kiadó/fejlesztő cég nem ücsörgött a babérjain, az 1986 -ban általa életre hívott Might and Magic szériához hozzácsapták a negyedik, ötödik és hatodik felvonást, továbbá egy, az eddigieknél nagyobb szabású projekten, a Heroes -on munkálkodtak. Azonban a cég háza táján nagyítóval körültekintve láthatunk egy másik, a The Hammer of the Gods névre elkeresztelt receptet, mely megfőzéséért kivételesen a Holistic Design szakácsai feleltek. Az ő számlájukra írható a virágzó korai reneszánsz időszakába (helyileg az olaszországi Velencébe) elkalauzoló, kult-klasszikus Merchant Prince (1993). Aki nem ismeri, az sebesen pótolja!
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 4

Irományomhoz történő adatgyűjtés folyamán ezen a ponton kezdte furdalni az oldalamat a kíváncsiság, miszerint ha ez a rájuk bízott, rejtélyes cím képezte a King’s Bounty – Heroes of Might and Magic közti kapcsot, és a valaha megalkotott egyik legeredetibb stratégiai játékként emlegetik a fórumokon, akkor miért 100-ból max 5 gamer memóriájába égett csak bele?
Sebes eltűnéséért a megjelenését övező nem túl acélos marketing hadjárat, netán a piacot azidőtájt elözönlő hasonszőrű produktumok felelhettek? Sajnos erről érdemi információval nem szolgálhatok, ellenben éles emlékeim vannak arról, hogy anno, a debütálása előtt egy Ausztriában honos magazin ingame screenshotokkal megspékelt előzetest közölt le róla. Mivel a képek egyike sem volt egy Boris Vallejo festmény, azt hittem Commodore 64 -es stuffról van szó, de bánatomra a kitűzött célplatformok között a PC -n kívül nem jelöltek meg mást. A C64 -et és a méltatlanul mellékágra küldött utódját, az AMIGA -t ekkor már leírták a drágalátos kiadók, és én mázlista nem pont csak eme két jószággal rendelkeztem otthon? Ennek fényében hagytam a feledés homályába veszni a stuffot, pedig a skandináv mitológia szépségeit feldolgozó téma piszkosul megfogott.
Egy alkalommal a suli legbivalyabb gépén ugyan belekóstolhattam a shareware verzió nyújtotta gyönyörökbe (mielőtt valamelyik nagyokos törölte a gépről) és az szerelem volt első látásra, bár ez több, mint valószínű annak tudható be, hogy saját számítógép híján egészen addig egyáltalán nem nyüstölhettem PC -n stratégiai játékot. Később, az első gépem megvétele után (mely gyakorlatilag játékgépként funkcionált) átpörgött a fejemen a beszerezésének gondolata, de a haverok közül senki nem rendelkezett vele, a Pozsonyi úti 576 kByte shop -ban meg mi más, mint a ráragasztott árcímke nehezítette meg, hogy komolyabb elmélyedhessek benne. Teltek-múltak az évek, a Heroes és annak kiforrottabb folytatásai, a PC -m folyamatos fejlesztgetése, az N64 érkezése tett róla, hogy többé ne jusson eszembe… egészen mostanáig, ugyanis az egyik kedves olvasónk, Gergő megajándékozott minket egy rakat lemezzel és vajon mi lapult a tokok egyikében? Ezer köszönet érte!
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 5

Félreértés ne essék, ezúttal nem a nosztalgia, vagy a manapság oly divatos retro-hullám késztet a stuff górcső alá vételére. Hót’ egyszerű a magyarázat: Viking játék PC -re ritka, mint a fehér holló. Két kezemen összeszámolhatnám a 1995 -ös évvel bezárólag megjelent, komolyabb anyagokat. E silány játéktermésből talán a leghorrorisztikusabb rémálmaimban kísértő GODS (1991), a bizarr marhaságokban bővelkedő Heimdall (1991) és a Ragnarök (1993) névre keresztelt táblás játék (amit valójában Hnefatafl -nak hívnak) volt számomra a legemlékezetesebb. A ’95 után készültek közül pedig a Cyro csapatának első valós idejű stratégiai játéka, az Age Of Empires -re hajazó Saga: Rage of the Vikings (1998) lopta be magát a szívembe. Nem tudom, miért húzták le a kritikusok, ez egy klassz game!
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 6b

Nem tagadom, a The Hammer of Gods közelebbi megismerésében a “tudományos kíváncsiság” is közrejátszik. Érdekelne, mit örökölt az elődjétől, tekinthetünk-e úgy rá, mint a King’s Bounty kiforrottabb verziójára, netán egyazon sémára épül és emiatt nem hozott változást a stratégiai játékok világába? vajon képes lesz-e hasonlóan kellemes élményekkel megajándékozni, mint egykoron, az első és egyetlen találkozás alkalmával, vagy tán annyira megrágta az idő vasfoga, hogy jobb volna a “szép emlékek kartondobozában” hagyni?
Ennyi elég is a kérdésekből! Kedves Lányok és Srácok, ismét süllyedjünk bele a gép előtti székbe, csatoljuk be a biztonsági öveinket, mert hamarosan visszarepülünk az időben azon medveruhás, fejszével hadakozó, különös vallású marcona hajós emberek közé, akik sok-sok évszázaddal ezelőtt teketóriázás nélkül rohantak le és fosztottak ki országokat, valamint számos ma is létező ország alapjait rakták le és rendíthetetlen zsoldosokként váltak nem csupán bizánci uralkodók, de maga Szent István király testőreivé is…
Micsoda könnyelműség, majdnem megfeledkeztem a plutónium utánpótlásról, hogy tudnánk akkor visszajutni? Egy útra egy adag, tisztára elment az eszem!
Na vágjunk bele!
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 7

Egyszer volt, hol nem volt… Ááááhh, ez a háttérsztori felkonferálási módszer kezd dögunalmassá válni! Fél oldalas, Doszojevszkiji mélységgel megáldott kerettörténetet ezúttal egyetlen röhejes okból kifolyólag nem kanyarintok ide: az egyik kedves olvasónk privát levelében a szememre vetette, hogy a Vendettához írt sztorim sarkallta játék a megvételére, ami az elmondása szerint halál gyengének bizonyult… (ezt nem győztem szajkózni a tesztben, de ezek szerint szavaim süket fülekre találtak) …úgyhogy a jövőben legalább 1 teszt erejéig takarékra téve magam ne hazudozzak…blablablabla. Nos, üzenem drágalátos olvasónknak: Nem hazudtam, sosem hazudnék, max akarattal közreműködnék egy félrevezető manőverben, a kívánságának pedig ma eleget teszek.
A történet dióhéjban annyi, hogy egy teljesen újragondolt Viking korban járunk (elvileg az időszámításunk kezdete után 700 körül) és tanúi lehetünk, ahogy a vidék legbátrabb harcosa elrepül hajójával Asgard-ra Odin -nak, az istenek legnagyobbikának a pecójába, aki Sauron szemén keresztül felvázolja neki nem mindennapi ajánlatát, miszerint ha maradéktalanul eleget tesz az Ő és a többi isten kérésének, úgy a “The Hammer of the Gods” (Istenek Kalapácsa) titulus üti a markát.

the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 8

Nagyra vágyó hősünk hajlandó nekifutni a dolognak…. aha, miért ne lenne hajlandó? Innentől úgyis rajtunk múlik a küldetések sikeres végrehajtása, nem? Szóval, mialatt a nagykutyák epekedve várják, hogy megmurdelunk az első sarkon, addig nagybecsű vezetőként a mi dolgunk lesz a semmiből sereget kovácsolni, majd megfelelő haderővel a birtokunkban sorra kivégezni a kéréseket.
the hammer of the gods pc dos teszt futu retro 9


Oldalak: 1 2 3 4 5

Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (3 szavazat, átlag: 4,67 / 5)
Loading...

2 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.