RETRO PC: Strike Commander [Teszt]

Az alkotó megismerése után lássuk miből állt a floppy lemezes példány.
Ízlésesen kivitelezett dobozos játékkal találkozhatott a vevő, mely a programon és az Origin reklámanyagain/katalógusán kívül tartalmazott egy 114 oldalas “Install guide” füzetet (ebben leírtak mindent az installálással, rendszerkövetelménnyel, háttértörténettel kapcsolatban), illetve egy “Sudden Death” nevű 94 oldalas “ál-magazint”, ami abból a világból emelt ki sztorikat cikkek formájában, amiben a cselekmény játszódott. Néhány lapot még ál-hirdetésekkel is telepakoltak, de ez számunkra, most már nem tűnhet újdonságnak, hiszen a 90-es évek Wing Commander -jei után többek közt a Rockstar Games is sokszor alkalmazta ezt a hangulatteremtő fogást.

doboz és újság590

Annak ellenére, hogy a program végre megjelent és a csomagolásával együtt hozta azt a minőséget, ami garantáltan ámulatba ejtett mindenkit, bizonyos mértékig bosszankodni is lehetett miatta, mivel a lenyűgöző látvány és játékmenet teljes körű élvezetéhez egy igen izmos 486 -os szükségeltetett. Persze a használati utasításban minimumnak a 386 -ost írták, de ez így korántsem tűnt igaznak. Legalábbis aki ezt bevállalta, az még a 40MHZ -es gépen is iszonyatosan szaggatott “kalandokban” részesülhetett, megkésett hanghatásokkal fűszerezve. Én például anno a 4MB RAM -mal rendelkező 386 -osomon megkíséreltem néhányszor futtatni, minek következtében az F-16 -os úgy repült, mintha darabos lenne a benzin és az imént emlegetett hangok fogadtak. Végül nem maradt más választásom, várnom kellett addig, míg le nem cseréltem a teljes számítógép konfigot. Ez bő egy évvel később következhetett csak be.

doboz és papírok590

Még akkor is felvont szemöldökkel néztem, mikor a haveromnak az Intel 486DX2-66MHZ -es, 8MB RAM-os gépen is rángatott a kép. Tehát összefoglalva a tapasztalataimat: aki 100% -ig át akarta adni magát a repülés mámorainak, az a Strike Commander mellett szépen beruházhatott egy olyan konfigba, ami akkoriban kis hazánkban minimum kétszázezer forintból jöhetett ki. Megértem az Origin élre törni akarását, de azt máig nem tudom megemészteni, mi volt a jó nekik a grafika oly mértékű kidolgozásában, ami miatt egy-egy pálya betöltése 10 percekbe telhetett? Ez persze megmutatja azt is, mennyire megelőzték technikailag a versenytársaikat, viszont néha eszükbe juthatott volna, hogy a grafikánál bizonyos mértékig fontosabb a játszhatóság. Azzal nem lehet lenyűgözni a játékosokat, ha a sikeres művel csak egy évvel később tudunk gond nélkül játszani. Természetesen emiatt a termékeik szavatossága megnőtt, de a túlzott törekvéseik a tökéletesség iránt mindig elérték azt, hogy a megjelenéseket nem örömmel, hanem hőbörögve fogadják a gamerek.
És ha már itt tartunk, a 7 darab 3.5 -ös floppy lemezből álló Strike Commander installálása is beletellett legalább 50 percbe. Ezalatt a kis drágalátos szimulátor 30 és 40 MB közötti területet foglalt le magának a winchesteren, mely eléggé brutálisnak számított, és akkor még nem beszéltünk a 8. lemezről, ami egy “Origin FX Screensaver Demo” névre hallgató program, és megtekintésére csak akkor nyílt lehetőség, ha már installáltuk a játékot. Ezt amúgy megtűzdelték vicces képernyővédőkkel (például amin egy macska és egy egér kergetőzött) és a Wing Commander 2 -höz, illetve az Ultima sorozathoz kapcsolódó exkluzív videóanyaggal.

lemezek590

A program nagyságát megrökönyödéssel fogadó gamerek, kis ügyeskedéssel lefaraghattak belőle 20 MB -ot, mégpedig úgy, hogy a játék mappájából törölték a térképeket, vagyis az ARENA.PAK -on kívül minden “.pak” -ot. Ezek hiányában még gond nélkül repkedhettek, mert a program automatikusan generálta magának a helyszíneket. Aztán a későbbiekben, mikor megjelent a 3 floppy lemezes “Speech Pack” kiegészítő…nos, további 8 MB veszett oda. A “Speech Pack” nem konkrétan olyan kiegészítőnek készült, mely segítségével gyarapodott a küldetések száma, ezzel inkább csak realisztikusabbá tehettük a küldetéseinket. Kaphattunk általa tömérdek repülés közbeni rádióbeszélgetést és újabb átvezető videókat.

speech pack590

Mint minden kelendő termékhez, tesztalanyunkhoz is kijött egy teljes értékű kiegészítő, a “Tactical Operations”. Erre már szerencsére nem kellett éveket várni. Tartalmazott további 21 pályát új szereplőkkel, repülőgép különlegességeket, modernebb fegyverrendszereket, több rádióbeszélgetést. Installálása után onnan folytathattuk a történetet, ahol az az eredeti változatban véget ért.

Tactical Operations590

Repkedhettünk Szíriában, Nicaraguában, Hawaiion, Észak Írországban és Szibériában. Mikor végre kijött az alapjáték CD változata, akkor ezt, valamint a “Speech Pack” -ot is mellépakolták, tehát akik voltak elég leleményesek, hogy várjanak a vétellel, ugyanolyan áron megkapták a “Strike Commander CD edition” -t minden bónusz tartalmával, mint premierkor a floppy -s verziót. Egyetlen gond volt vele, hogy valamennyi kiegészítővel együtt a program már majdnem 60 MB -nyi helyet sajátított ki magának.

CD-s kiadás590

No, de ne rohanjunk ennyire előre az időben. Először is jöjjön a lényeg, hogy installálás után mit tartogatott számunkra az első, 8 lemezes kiadás.
Programunk által elénk vetített történéseket a megjelenésétől számított 18 évvel későbbre helyezték az időben, ami azt jelenti, hogy pontosan 2011-be igyekeztek akkoriban elkalauzolni minket az Origin Systems fejlesztői. Mivel ez az évszám számunkra már maga a múlt, ennél fogva nem azt jelenti, hogy a játék sztorija mostanra érdektelennek tűnhet, inkább tekintsünk rá olyan szemszögből, mintha egy alternatív idősík 2011 -ébe csöppenhetnénk általa.
Nos, a sztori szerint egy olyan 2011 -ben járunk, ahol a Földet a harmadik világbeli diktátorok veszélyeztetik, mindemellett háborúk dúlnak az olajtartalékok miatt és még az USA is darabjaira hullott, a tagállamai pedig harcba bocsátkoztak függetlenségükért. Ebben a zűrös világban (nem mintha a valóság nem lenne az) idővel mindenfelé zsoldos csapatok alakultak, akik arra specializálódtak, hogy a szemben álló felek horribilis összegekért őket béreljék fel a piszkos munkák elvégzésére. Ebből már egyből kitalálhattuk azt, miszerint mi szintén egy ilyen csapat tagja közé tartozunk, mely Wildcats (Vadmacskák) név alatt működik, a F16 -os vadászgépeik központi bázisa pedig Törökországban, pontosabban Isztambulban leledzik.

wildcats logo590

Parancsnokunk egy bizonyos Indianából származó James “HAWK” Stern ezredes, kinek hírét hetedhétországon keresztül mindenki ismeri. Az Annapolis -i akadémián évfolyam-első volt, majd a Perzsa-, és Mexikói öbölben bevetéseken vett részt. Később kinevezték az Air Wing parancsnokának az USS Shilora. A hajó 2001 -es lebombázása után megalapította a Wildcats -t, de zsoldoscsapata csakis igazságos megbízásokra bólintott rá. Mindent túlélő mivoltának ellenére a sors mégis úgy hozta, hogy a legutolsó bevetéséről nem tért vissza. Na itt lépünk be mi a képbe, mert e tragikus esemény miatt a rangidős tiszt, azaz mi vesszük át a parancsnokságot a Wildcats bázison, tehát amellett, hogy lehetőségünk adódik repkedni Törökországban, Egyiptomban, Peruban, Mauritániában és Quebecben a ránk váró, előre meghatározott küldetések alkalmával, még külön egy tucat tennivaló is a nyakunkba szakad. A nagyobb küldetések sok-sok kisebb részfeladatot tartalmaznak, így garantáltan lehetőséget kapunk az összes, eddig csak filmben látott akció végigvitelére. Lesz itt kérem-szépen többek közt tankok ártalmatlanítása, épületek lebombázása, hajók elsüllyesztése, valamint ellenséges repülők leszedése az égboltról…
A gamma totálisan filmekbe illő introjának megtekintése után a főmenübe kalauzolnak minket. Itt a “Start New Game” alatt kezdhetünk bele parancsnoki hivatásunk próbálgatásaiba, illetve a már elkezdett kalandba, amit a fölötte elhelyezkedő “LOAD GAME” opcióval tölthetünk be, a legeslegfölül lévő “Continue Game” -mel pedig folytathatjuk a játékot.

főmenü590


Oldalak: 1 2 3 4 5


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.