RETRO PC: LOTUS III. – The Ultimate Challenge [TESZT]

LOTUS19

13. pályánk aszfaltja elvileg az erdő sűrűjében kanyarog, de őszintén mondom, az eddigi felhozatalnál egy szemmel több fát sem tarkítja a látképet. A kósza farönkök viszont egyedivé teszik a versenyünket. Különlegességük abban rejlik, hogy ha egy ilyennek nagy sebességgel neki megyünk, akkor fenomenálisat ugrathatunk. Ennek a 13. versenynek a befejezésével eljutunk az összesített pontszámok által megfabrikált végleges ranglistához, de ettől függetlenül a brutálisan megigéző verseny keltette érzés és mire észbe kapnánk már ott kerülgetjük a fura kupacokat a következő bajnokságon…

LOTUS20

 

 

LOTUS21

Summa summarum, nekem a Lotus 3 régen megadott mindent, amit elvárhattam egy korabeli izgalmas, versenyzős programtól. Valószínűleg ezt bizonyítja a folyamatos bajnokságokkal és a RECS szerkesztő nyúzásával töltött tömérdek számtek óra is.
Hihetetlenül élveztem a vezetést a pixeles, ám gyönyörű csillagok, felhők alatt, de annyira, hogy még a mai “modernebb” programok sem tudtak ezidáig nyújtani számomra ehhez hasonlítható, magával ragadó élményt. Az aprólékosan kidolgozott hátterek, a finom scroll, a szuper kocsik, a versenyek minősége, az ötletes buktatók valamint a beállítási és pályaszerkesztéssel kapcsolatos lehetőségek mennyisége nem vár semmiféle kívánnivalót maga után. A Magnetic Fields -nél beleadtak apait-anyait. Külön plusz pontot érdemelnek az úton uralkodó természeti hatások, illetve annak a lehetősége, hogy a szerkesztett, saját pályák felhasználhatóak a saját bajnokság összeállításakor. Az irányítással van némi bibi. Most utólag végigtolva, azt hittem, a joy -om rosszalkodik, de billentyűzetre átállva sem tudtam elkerülni a kivágódásokat az élesebb kanyarokban, meg leküzdeni a lesodró szélvihar erejét, bár ez inkább a pálya hibája. A hangok és a zenei választék körül (a hangkártyás hangokat leszámítva) szintén minden nagyon ott van a szeren.

 

LOTUS22

A rengeteg pozitívum mellett sajnos akad néhány szembe tűnő negatívum. Például a szélviharok erőssége egy bizonyos pályán. Nem túl realisztikus, mikor a balra kanyarodások alkalmával jégrevü bajnokokat lepipálva, szépen kicsusszannánk a végtelenbe. Elég idegesítő az is, hogy az utak akadályai (kőrakás, úttorlasz, fehér lézernyalábszerű izé) galád módon csak minket lassítanak le, a rivális társaink szinte szellemként, gond nélkül átsuhannak rajtuk. Természetesen részesülünk ennek az ellenkezőjében is, mikor a Szaturnuszos versenyen a “turbo zone” csak minket gyorsít fel, a többieket nem. Azért ez édeskevés vigaszt nyújt egy magunkfajta tapasztalt versenyzőnek. A hab a tortán pedig az lesz, mikor  a pályákon hűlt helye van az üzemanyagtöltő sávoknak, de még ha dúskálnánk is a benzinben, velem már előfordult olyan szituáció, hogy a bajnokság utolsó versenyének utolsó néhány méterén egyszerűen lelassult a Lotus -om. Hiába nyomtam padlóig a gázt, hiába volt majdnem tele a tankom, a kocsi durcás hangulatba és “városnéző menetbe” kapcsolt (ezt nem értem mi okozhatja).

 

LOTUS23

Összességében, ha engem kérdeztek, minden szempontból nagyrészt kifogásolhatatlan program. Az első két részből beleadagolt pozitívumoknak hála a benne rejlő bődületes tartalom teljesen kikapcsolja az autóversenyek szerelmeseit és egy eddig még nem ismert élményt kelt bennünk, akárcsak annak idején a Street Rod, a Crazy Cars, a Stunts és társai. Minden tiszteletem a Gremlin Interactive -é, mert nem egy újabb bőrlehúzást akartak rásózni a rajongókra, hanem egy extra funkciókkal ellátott, no meg kb a triplájára kibővített időtlen új részt.
Tehát akinek már a fülén csöpög ki a Need For Speed széria hájjjjjjpolásban gazdag motorolaja és nyugis kikapcsolódásra vágyik távol, ettől a rohanó mai világtól, azoknak mindenképpen ajánlom ezt az igazi csemegét.

infobox értékelés lotus 3 pc futuretro2

 


Oldalak: 1 2 3

Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (4 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

4 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

 • Ruzsi adatlap-képe
  Ruzsi [ 153 ] [] 2014-02-11
  1
  0

  Öcsémmel rengeteget nyúztuk split-screenben. Ő nem nagyon szerette, mert sosem hagytam nyerni. 😀

 • CyberBob adatlap-képe Admin
  CyberBob [ 1504739 ] [fiú] [Alapító] 2013-10-24
  0
  0

  A Lotus 3-ban mindig azt szerettem, hogy a legjobb dolgokat gyúrták bele (pl: pályaszerkesztő), viszont az kissé felidegelt, hogy az ellenfelekre nem hatnak az időjárási viszonyok, stb…

 • ceia adatlap-képe
  ceia [ 101 ] [] 2013-10-24
  0
  0

  Klassz lett a cikk! Na ilyennek kell lennie egy játéktesztnek.
  Én még Amigán ismertem meg a sorozatot, de máig nagy kedvencem nekem is. Szerintem a Lotus 2 a legjobb, a pályái, zenéi, irányíthatósága és hangulata miatt. Két játékosnak pedig kiváló a Lotus 1 is. (kár, hogy nem működik egyjátékos módban teljes képernyőn) A Lotus 3 remek lett, de a hangulata már nem annyira jó, mint pl. a 2-esé. Azért még így is szuper, főleg PC-n amire csak ez készült el. A szeles pályán egyszerűen ellen kell kormányozni, szerintem jó ötlet volt. A kisodródást pedig el lehet kerülni lassítással. A kanyarok bevételéhez legjobb a gáz kis elvétele – fékezni én nem szoktam 🙂

  • CyberBob adatlap-képe Admin
   CyberBob [ 1504739 ] [fiú] [Alapító] 2013-10-24
   0
   0

   Örülök, hogy tetszett. Valószínűleg én is Amigán toltam volna, ha a suliban nem “szoktat rá” a számtek óra. 🙂

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.