Resident Evil: Revelations [PC TESZT]

resident evil revelations pc teszt 1

A mai napig töretlen népszerűségnek örvendő horror játék széria egyik legjobb darabja a Resident Evil Revelations, mely először a Nintendo 3DS kézikonzolján látott napvilágot az új Circle Pad Pro nevezetű kiegészítővel együtt. Ez lényegében egy második analóg kart adott a kis géphez, így nyújtva könnyebb és kényelmesebb irányítást a gép egyik legjobb játékának. A siker nem maradt el, sőt, a Capcom végre belátta, hogy a játékosok részéről van igény egy klasszikus túlélő horror elemeket is tartalmazó játékra. Habár sokaknak bejöttek az akciódúsabb epizódok, a Capcom immáron tudja és próbálja is kielégíteni a korábban megszokott játékmenet iránt érdeklődők tömegeit is.

resident evil revelations pc teszt 2

Ilyen epizód a Resident Evil Revelations, amely a 3DS után 2013-ban megjelent a nagyobb gépekre is, úgy, mint PC-re, Xbox 360-ra, PS3-ra és Wii U-ra, a rajongók legnagyobb örömére. Jómagam a PC-s változatot vásároltam meg, egy Xbox 360 kontrollerrel egyetemben, a kényelmesebb irányításért. Amikor elindítottam a játékot, rögtön feltűnt, hogy az csatlakozik a residentevil.net weboldalhoz, ahová, ha beregisztrálunk, plusz tartalmakat oldhatunk fel, pontokért gyűjtögethetünk különböző virtuális figurákat és képeket, valamint játékbeli tartalmakat a Raid módhoz, úgy, mint pisztolyok és egyéb fejlesztések. További pontokat a játékunk során is szerezhetünk, a Steam ugyanis szinkronizálja az aktuális játékállást az accountunkkal. No de csapjunk bele a lecsóba, indítsuk magát a játékot!

resident evil revelations pc teszt 3

A Resident Evil Revelations története a negyedik és ötödik epizód között játszódik, Jill Valentine és Chris Redfield lesznek a sztori főszereplői, akik megpróbálnak megállítani egy terrorszervezetet, akik biofegyverrel fenyegetőznek. A történet nem teljesen lineáris, néha ugrani fogunk az időben, ráadásul epizodikus formába öntötték az egészet, így olyan érzésünk lesz, mintha egy jófajta sorozatot néznénk, illetve játszanánk végig! Ez az új narratíva nekem nagyon megtetszett, ha például több nappal később folytatom a kampányt, akkor egy rövid kis összefoglalóval emlékeztet a játék a korábbi eseményekre, kvázi úgy, mint amikor sorozatot nézünk és megnézzük a „Previously on…” kezdetű kisfilmet az elején. Az epizódok több részből állnak, jellemzően kettőből, melyek végén megkapjuk a statisztikát az elért eredményeinkről. A történetmesélés tehát nagyon ügyesen lett megalkotva, a karakterek is változatosak, a sztori kellően bonyolódik, és bár nem Oscar díjas forgatókönyvről van szó, azért a megkomponálás bizony jól muzsikál. Több helyszínen (kísértetjárta óceánjárók, havas hegycsúcsok, víz alatti helyszínek), több karakter irányítását is megkapjuk, amitől még izgalmasabb lesz a dolog, az ellenfelek között pedig csak újakat találhatunk, a történetben ugyanis egy új fajta T-Abyss elnevezésű vírus fertőzte meg  az utunkba kerülőket. Ezek a nyálkás, vonagló ocsmányságok aztán persze a történet előrehaladtával egyre erősebbek és nagyobbak lesznek – a poénokat persze nem lőném le – de lesznek egészen hatalmasak is!

resident evil revelations pc teszt 4

Ami kifejezetten szerethetővé teszi a Revelations-t, az a rengeteg érdekes karakter. Nem mindenkit tudunk irányítani, de azok a szereplők is élénken részt vesznek a történetben akik társként követnek bennünket. Meglepően sok párbeszéd van közöttük, illetve az átvezető jelenetek sem tűnnek unalmas időpazarlásnak. A játékban megismert háttér talán sosem volt még ennyire bő lére eresztve, új szervezetek, emberek, indítékok kerülnek a felszínre, és a Resident Evil rajongók pedig nedűként isszák majd ezeket.

A karakterek mozgásanimációi hibátlanok,  irányításuk kivételesen jól sikerült, modellezésük, külsejük szintén magas szintű, és ahhoz képest, hogy a Nintendo kis kézi konzoljára megjelent játék motorját javították fel HD felbontásúra, egészen szép képet ad, és jól pörög akár alacsonyabb gépigény mellett is. Nem csak a technikai megjelenítés miatt néznek ki jól a szereplők, a tervezők munkáját is érdemes megemlíteni. A megteremtett atmoszféra ugyanis egészen magával ragadó a játék összes helyszínén.

resident evil revelations pc teszt 6

A játék egyik legérdekesebb új eleme az úgynevezett Genesis. Ez egy pisztoly méretű szkennelő eszköz, amelyet Quint Cetcham fejlesztett ki a B.S.A.A. (Bioterrorism Security Assessment Alliance) ügynökei részére. Kézbe vehető, úgy működik mint egy fegyver, csak ráirányítjuk a célra és letapogatjuk vele.

A játékosnak muszáj használnia ezt az eszközt ahhoz, hogy megtaláljon vele tárgyakat, csapdákat, szabad szemmel láthatatlan kéznyomokat – utóbbiak nem kötelező, gyűjthető dolgok. Be lehet szkennelni vele az utunkba kerülő lényeket is. Minél közelebbről vizsgáljuk őket, annál nagyobb pontot adnak, a szkennelés során ugyanis százalékosan növekszik az eszköz értéke, amely ha eléri a 100-at, automatikusan egy zöld herbet ad, az értéke pedig visszaáll 0-ra. Ha nem fér el nálunk a növény, az eszköz megvárja míg lesz ismét szabad helyünk.

resident evil revelations pc teszt 5

Az újrajátszást biztosítja az első kipörgetést követően megnyíló New Game +, valamint a Raid mód, amelyben a már megismert helyszíneken kell akciójáték formájában végigdarálnunk magunkat, a különféle in-game tartalmak megnyitása, és a minél nagyobb pontszám elérése érdekében. Dicséretes, hogy a mai napig vannak elérhető challenge-ek, amikre benevezve összemérhetjük tudásunkat a többi játékossal, és ha elég ügyesek és kitartóak vagyunk extra fegyvereket és cuccokat nyithatunk meg a küldetések lejártakor. A hivatalos honlapon is figyelemmel tudjuk kísérni, hogy éppen hogyan állunk, mennyi időnk van még hátra.

Az utolsó, ám legfontosabb kérdés, ami még felmerülhet, hogy vajon mennyire lett horror ez a horror? Bizony, ebben végre hazatalált a Capcom, a Revelations-ben kapunk egy jó adag misztikumot, véres jeleneteket, ijesztő folyosókat és hangulatos zenéket, amelyek mind a klasszikus epizódokat (0,1,2,3) idézik fel bennünk; lesznek feladványok és izgalmas boss fightok, ocsmány dögök és megoldásra váró rejtélyek. Arra persze ne számítsunk, hogy nem lesz benne lövöldözés, bizonyos részek esetében megint csak azt vesszük majd észre, hogy özönlenek az ellenfelek és mi csak puffogtatunk jobbra-balra. De pozitívum, hogy a túlélő horror elemek végre visszaköszönnek a játékban, olyan az egész, mint egy Resident Evil-be öltöztetett félelmetesebb X-akták évad, én bátran ajánlom minden régi és új Resident Evil rajongónak!

resident evil revelations pc teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (6 szavazat, átlag: 4,67 / 5)
Loading...

3 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

 • adatlap-képe
  1tom [] 2016-02-18
  1
  0

  Nekem ez a játék 3ds-re van meg. Arra is nagyon jól sikerült ez a játék, a fejlesztők a konzol tudását maximálisan kihasználták.

  • illegalfreq adatlap-képe
   illegalfreq [ 954 ] [fiú] [Dagon Priest] 2016-02-18
   1
   0

   Én azt a verziót sajnos nem tudtam kipróbálni, de emlékszem hogy irigykedtem a 3DS tulajokra miatta! A Resident Evil: The Mercenaries 3D-t is próbáltad a DS-en? Arra is felfigyeltem annak idején, hogy jó lehet.

   • adatlap-képe
    1tom [] 2016-02-19
    1
    0

    Azt nem próbáltam mert a játék nem igazán fogott meg. Már a gameplay videók sem nyerték el a tetszésem, nekem egy kicsit egyhangúnak tűnik az a játék.

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.