Resident Evil: Revelations 2 [PS4 TESZT]

resident evil revelations 2 ps4 teszt 1

Amikor a 3DS-re megjelent Revelations megkapta nagygépes portjait, a sorozat szinte kiáltott a folytatásért. A jól eltalált epizodikus tálalás, és a klasszikus részekre hajazó cselekmény mind-mind olyan tényezők voltak, amelyeket a Resident Evil rajongók szívesen viszont láttak volna további epizódok keretében. Szerencsére a Capcom is visszatalált a jól bevált recepthez, így született meg a Revelations második felvonása, a kifejezetten sorozatszerűen, részenként megjelenő Resident játék, amelyben olyan klasszikus karaktereket irányíthatunk, mint Claire Redfield, illetve Barry Burton. A történet szerint Claire tagja a Terra Save elnevezésű anti-biofegyver csoportnak, akiknek a célja felderíteni és megszüntetni a cégek tiltott biofegyverkezéseit.

resident evil revelations 2 ps4 teszt 2

Az előző epizódban már láthattuk mi történt Terragrigia városával, amikor elszabadultak ott a különböző biológiai úton előállított szörnyek. A szervezethez csatlakozik az első részből megismert Barry lánya, Moira is, ám alig hogy megérkezik a csoport által tartott bulira, fegyveresek rabolják el őket. Claire és Moira egy koszos, rothadásnak indult börtönben ébrednek fel, ahol aztán számos borzalom vár rájuk. Az események innentől kezdve két szálon haladnak, az egyikben Claire-rel és Moirával tudunk haladni, míg a másik esetben a hat hónappal később a szigetre érkező Barry-vel és egy a szigeten ragadt kislánnyal, Nataliával vágunk neki a terepnek. Barry azért érkezett a szigetre, hogy bajba került lányát megmentse. És hogy sikerül-e neki? Ezt mindenki meglátja majd, ha végigviszi a könnyű fokozaton cirka 7 órás játékot.

RESIDENT EVIL REVELATIONS 2_20160217195058

Ebben a játékidőben 4 epizód található, melyek mindegyike 2 fejezetből áll. Az időbe nem számoltam bele a két bónusz fejezetet, amelyet a season pass-szal rendelkezők, illetve a játékot lemez formájában megvásárlók játszhatnak végig (persze külön is megvehetők az epizódok, de ezek együttes beszerzése jóval pénztárca kímélőbb).

A játék mechanikája nagyban hasonlít elődjéhez, annál picit kifinomultabb, illetve több mozgásra van lehetségünk. A Resident Evil 5-tel ellentétben nem kell megállnunk a lövéshez, úgy ahogy a Revelations első részében, illetve a hatodik epizódban is tapasztalhattuk. A lootolás viszont nagyon hasonlít az ötödik részben látottakhoz. A Revelations-ben használt felderítő eszköz itt nem áll rendelkezésünkre, ám a rejtett tárgyakat Nataliával, illetve Moirával könnyen megtalálhatjuk, legyen szó drágakövekről, vagy akár lőszerutánpótlásról. A két karakter ebben különbözik egymástól, míg Claire és Barry használ fegyvert és lehet vele lőni, addig Moirával és Nataliával ez nem lehetséges, míg előbbi az elemlámpáját tudja használni, és ezáltal rejtett tárgyakat találhat meg, Natalia képes látni a láthatatlan ellenfeleket is, valamint Moira az ajtók nyitásakor a pajszert is elő tudja kapni. Fő karaktereink kétségkívül Claire és Barry lesznek, velük fogunk menni a legtöbbet, de sok esetben használnunk kell a partnereinket is. A játékban történő előrehaladásunk során mi magunk is aktiválhatunk hasznos képességeket, mint példádul a gyorsabb támadás-elkerülést, vagy ügyesebb késhasználatot. Ha nem fejlesztünk semmit, akkor is végigvihető a játék, de érdemes elkölteni a kapott pontokat, miért nehezítenénk meg a saját dolgunkat? Az a jó az egészben, hogy a többszöri végigjátszással sem vesznek el a pontjaink, így könnyen ki tudjuk maxolni majd a képesség-fát. Tárgyainkat kombinálhatjuk is, készíthetünk Molotov-koktélokat, vagy akár kötszert is az esetleges vérzés elállítására.

RESIDENT EVIL REVELATIONS 2_20160217195431

A játék legnagyobb erőssége az atmoszférája, hihetetlenül félelmetes hangulatot sikerült összehozniuk a japánoknak, több esetben is zsigeri félelem volt bennem, miközben haladtam előre. Főleg az erdős, illetve később egy bomlásnak indult, romos épület belsejében, ahol a lehulló vakolat apró neszezése miatt is a hideg futkározott a hátamon! A helyszínek változatosak, vannak kisebb falvak, gyártelepek, feldolgozóüzemek és az ilyenkor szokásos horror helyszínek. Sok esetben az volt az érzésem, hogy a legjobb horror játékokból lopták az ötleteket, The Last of Us, Silent Hill, The Evil Within mind visszaköszönnek valamilyen módon, ami nem feltétlenül jelent rosszat, sőt, ebben az esetben kiválóan összegyúrták a legjobb elemeket. Ha pedig a „nyúlásnak” pozitív kicsengése van, akkor annak csak örülhetünk!

RESIDENT EVIL REVELATIONS 2_20160217195320

A játékidő a két eltérő befejezés miatt megtoldódik még egy-két órával, ráadásul visszatér az első részből megismert Raid mód is, ahol végiglövöldözhetjük magunkat régi és új pályákon, napi challenge-eket teljesíthetünk, fejlesztgethetjük karaktereinket, eszközeinket. A Raid során a könnyű küldetésektől a nehezebbekig haladhatunk előre, a Very Hard, illetve a csúcsot jelentő Code Red fokozatokra már érdemes 100-as szintű karakterrel indulni, komolyabb fegyverekkel a hátunkon.

A missziók során egyrészt tapasztalati pontot kap az adott karakter akivel játszunk, valamint skill pontokat is szerezhetünk, amelyet passzív és aktív képességekre költhetünk. Passzív például a több életerő vagy a gyorsabb kitérés, aktív pedig a különféle robbanóüvegek használata, vagy például Hunk esetében az álcázó camo, amely adott időre “láthatatlanná” tesz ellenfeleinkkel szemben. A skill pontok elköltésével akár ennek a képességnek az idejét is meg tudjuk növelni. Ha Raid-et játszunk, folyamatosan játékbeli pénzt kapunk és költünk, minden meccs indítása valamennyi aranyba kerül, ám sosem leszünk szűkében a fizetőeszköznek, jómagam egy 100-as karakterrel és sok órányi Raid móddal a hátam mögött úgy 7 milliónál járok, és gyakorlatilag nincs is mire elkölteni mindet.

RESIDENT EVIL REVELATIONS 2_20160217194127

A másik hasznos valuta a játék ezen részében az úgynevezett élet kristály, amelyet a napi küldetések teljesítésével tudunk szerezni. Ez arra való, hogy egy esetleges elhalálozás esetén 1-et felhasználva újra tudunk éledni ott helyben, a nélkül, hogy megszakadna a küldetés. A napi küldetéseken kívül ezt csak pénzért tudunk vásárolni, de normál végigjátszás esetén nem lesz rá szükség. Egyrészt mert a napi küldetések adják a legtöbb tapasztalatot – így ezeket érdemes mindig letudni és begyűjteni a kristályokat, másrészt nem valószínű, hogy a normál játék során nagy nehézségekbe ütköznénk. Jobban járunk, ha tartalékoljuk a kristályokat a Code Red fokozatra, ott érhet esetleg meglepetés minket.

A Raid módban az alap karakterek mellett a játék korábbi szereplőit is megnyithatjuk, illetve hozzájuk különféle skinekre is szert tehetünk.  Érdekesség, hogy megjelent a játékhoz egy kosztüm csomag, amelyet poénos módon nem csak a Raidek során alkalmazhatunk, hanem a kampányban is. Így lehet az, hogy az általam betett screenshotok között láthattok cowboy öltözékes Claire-t és ninja ruhás Moirát.

RESIDENT EVIL REVELATIONS 2_20160217194218

A teljes kampány végigjátszható egy barátunkkal közösen, de sajnos csak offline co-op keretében, osztott képernyőn, míg a Raid mód egy frissítéssel már játszható online is. Előbbi azért okozhat kellemetlenséget, mert egymástól távol lévő barátok, testvérek online nem tudnak együtt rémüldözni, de az is gond lehet, hogy nincs mindenkinek óriási nagy tévéje vagy monitorja, amin az osztott képernyő annyira szépen mutatna. Elvégre „félbe lesz vágva” a kijelző. Nem igazán értettem, hogy miért hagyták ki az online lehetőséget, még ha idegeneket nem is akartak egymással játszatni, egy meghívásos lobbinak ma már szerintem alapvetően elérhetőnek kellene lennie egy ilyen játék esetében (ahol ugye két szereplő megy együtt…). Ettől a malőrtől eltekintve, összességében egy kegyetlen jó kalandról van szó, igazi Resident Evil hangulattal és korrekt látványvilággal, sok félelmetes helyezettel, új ellenfelekkel. Habár az első Revelations szintjét hangulatában és karakterek terén nem képes elérni, rajongóknak kötelező vétel.

resident evil revelations 2 ps4 teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (5 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Egy hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.