Red Faction: Armageddon [PS3 TESZT]

red faction armageddon ps3 teszt 1

A megboldogult THQ gondozásában jelent meg 2011-ben a Volition elnevezésű fejlesztőcsapat egyik legnagyszerűbb játéka a Red Faction Armageddon. A vegyes visszhangokat kapó alkotás utálóit a mai napig képtelen vagyok megérteni, hiszen a Red Faction és Saints Row játékokat kalapáló stúdió rengeteg újdonságot, egy akkoriban tökélyre fejlesztett rombolási engine-t és félelmetes, utánozhatatlan marsi atmoszférát teremtett, mindezt 2011-ben. A pályák pusztíthatósága még a Battlefield játékokban sem ért el ilyen szintet, holott ezen alkotások esetében rendre kiemelik a környezet amortizálhatóságát. Persze az főleg multiplayer cím, míg a Red Faction Armageddon „csupán” egy nagyszerű kampányt tartalmaz.

red faction armageddon ps3 teszt 2

A történet szerint 2175-ben járunk a Marson, 15 évvel az előző játék, a Red Faction Guerilla eseményei után. A Marsot felszabadították, habár a felszín gyakorlatilag lakhatatlanná vált, miután a terraformáló processzor megsemmisült Adam Hale által, aki a korábbi események főgonosza volt. A bolygó felszínén szuperviharok, szupertornádók söpörtek végig, teljesen lakhatatlanná téve azt. A lakosság a bányák mélyére, a föld alá kényszerült. Odalent számtalan tárna alkot óriási összefüggő hálózatot. Főszereplőnk ezúttal Darius Mason, a marsi felkelés hőseinek Alec Masonnek és Samanya-nak az unokája. A föld alatti városban Bastionban, a felkelők korábbi mekkájában tengeti az életét, különféle bányászati, kutatási és fosztogatási munkákkal. Darius egyik alkalommal az őrült Marauder pap fanatikus szektájának bázisán köt ki, ahol a fickó felébreszti a Mars ősi élőlényeit a barlangok mélyén, melyek aztán elárasztják az alagutakat, félelmetes sikolyaik betöltik a bányák mélyét.

red faction armageddon ps3 teszt 3

Innen indul tehát Darius kalandja, ami egyben a mi kalandunk is lesz 13 fejezeten keresztül, melyek során megjárjuk a poklot a Mars felszíne alatt különböző vérengző életformákkal hadakozva, miközben az ellenünk forduló felkelők és szektások elől menekülnünk kell. A játék egy TPS nézetű lövölde, számos kiválóan megalkotott fegyverrel, melyeket a játékot nem igazán kedvelők vagy ismerők hihetetlen módon el tudnak felejteni. Az egyik legnagyobb durranás kétségtelenül a Magnet Gun nevezetű mordály volt, amelyből egy-egy lövedéket két egymástól különböző pontra lőve a mágnesesség elvét használva a megjelölt pontokat (és azokból jókora darabokat) egymás felé rántotta. Úgy kell ezt elképzelni, hogy ha meglőttünk két szörnyet, akkor a mágneses fegyver őket egymáshoz vágta, melynek az eredménye nem lett más, mint vér és belsőség. De eljátszhattuk ezt bármivel a pályákon, szikladarabokkal, építményekkel, hidakat „húzhattunk” az ellenfeleinkre, vagy akár nagy kőtömböket vághattunk a faépületek oldalához. Legutóbb ugyanezt az elképzelést a Just Cause 3-ban láttam, melyen sokan meglepődtek, pedig a dolog egyáltalán nem volt már újdonság. A másik nagyon erős fegyver a Singularity Cannon volt, amely egy adott pontra fókuszált szingularitást tudott létrehozni, mely minden a közelében lévő dolgot képes volt elnyelni, legyen akár szó ellenfelekről, akár tárgyakról, épületekről. Ezeken kívül persze plazmaágyúk, assault rifle-ök és különböző robbanótöltetek is szerephez jutottak a játékban.

red faction armageddon ps3 teszt 6

A változatos fegyverarzenál ellen ugyan nem vonult fel ennyire sokrétű lőnivaló, az ellenfelek fajtáit hamar megismerhetjük, időnként bossokba, nagyobb, szívósabb rémségekbe botlunk, ráadásul a terep sem könnyíti meg a dolgunkat. A sötét barlangok, járatok néhol kevés menekülési lehetőséget rejtenek, ám nem véletlenül alkották meg így a pályákat. A környezet szétszabdalása, bomlasztása elsőrangúra sikeredett, ez lesz tehát a legfőbb fegyverünk. A 2.5-ös verziószámú GeoMod motor jól muzsikál, nagyon nagy élmény pusztítani a játékban. Olyannyira, hogy a készítők egy külön módot is szenteltek a motor tesztelésére, ehhez bármelyik játékos hozzáférhet egy direkt rombolásra kialakított pályán a rombolásért járó pontokat gyűjtögetve.

red faction armageddon ps3 teszt 4

Külön jó pont, hogy nem csak pusztítani tudunk és kell, a karunkra erősített “idővisszapörgetőhöz hasonlító eszközzel” a már lerobbant, vagy akár általunk szétzúzott elemeket vissza tudjuk építeni. Szétlőttük egy hidat miközben hadakoztunk? Semmi gond, a csata után visszapörgetjük eredeti állapotába! Ez a mechanizmus is sokat dob a játékon, nem kell tehát félnünk a maradéktalan károsodásoktól, vidáman lőhetünk mindent halomra, hogy aztán visszaépítsük majd azt ami mégis kell a továbbjutáshoz.

red faction armageddon ps3 teszt 5

A sztorival nincs semmi baj, eget rengetőt ugyan nem mutat, de kellően érdekes és hosszú. Az atmoszféra csillagos ötös nálam, néhol hátborzongató pszichedelikus dallamok, zörejek kísérik utunkat, miközben az egyre csak özönlő lényeket lőjük halomra. Bizonyos pályarészeken talán picit túl sokan is jönnek ránk vég nélkül, ám ezeken túljutva a katarzis garantált. Nem csak gyalogszerrel, hanem mechával, siklófélével is haladhatunk a kampány során, ezek fegyverzete eltérő, de mind nagyon jól használható és kiválóan lehet velük pusztítani.

red faction armageddon ps3 teszt 7

A játéknak jelent meg egy kiegészítője is Path to War címen, mely tovább folytatja az egyjátékos sztorit, érdemes ezt is végigjátszani, ha befejeztük az alapjátékot.

A grafika 2011-ben kiváló volt, de ezt már nem csupán a GeoMod engine-nek köszönheti a játék, a zártabb, barlangszerű területek könnyebben kezelhetők voltak, mint a Mars nyílt felszíne. Tény, hogy jól néz ki, az effektek látványosak, de a hatást a föld alatti környezetnek is köszönhetjük, hiszen minden ami világít odalent nagyon pofásan tud kinézni. A grafika érdemeit persze nem csökkenti a zártabb, sötétebb kialakítás, viszont tény, hogy a Guerilla után elfelejthetjük a Mars felszínét és a tágas, nyílt terepeket.

Összességében elmondható, hogy a Red Faction méltó folytatása ez az epizód, szívem szerint örülnék egy újabb résznek ebben a környezetben, ezzel a főszereplővel, ilyen baró fegyverekkel. Bátran ajánlom mindenkinek, ma már kiváló áron szerezhető be mind az alapjáték, mind pedig a kiegészítő.

red faction armageddon ps3 teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (1 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.