Raoul Renier: A hitehagyott.

raoul renier a hitehagyott

A M.A.G.U.S. regényeiről jól ismert szerző, Raoul Renier tollából származó mű az Ars Magica szerepjátékra építkezve (de annak szabályait mellőzve) invitál a középkori sötét Európa világába, hogy megismertesse velünk a hitehagyott Mersant de Foix, egy régi francia gróf család sarjának harcait, viszályait, sötét szenvedélyeinek történetét.
Főszereplőnk a tudomány felé hajló csendes típusú ember, kinek fő célja az életben, hogy az az Egyházon belül tudós fővé válhasson, ám ezzel öccse, aki az Oroszlán néven elhíresült, egyházvédelmező nagyapjuk harcias vére csörgedezik az ereiben, nem ért teljesen egyet. Meg is ragadja hát a lehetőséget, hogy Mersant -ot távolléte alatt (spanyolországi tanulmányi út) kitagadtatja, lenyúlván ezzel szerencsétlen fickó örökségét. Hősünk nem adja olyan könnyen azt, ami az övé és az andalúziai mórok között kitanulja a háború mesterségét, mert feltett szándéka revánsot venni édes öccsén, ám ennyivel még nincs vége! Útja során csatlakozik a kopár hegyormok menedékébe húzódott, pogány varázslók által alapított Hermész Rendjéhez, hogy segítsen nekik az antik tanok örököseinek megőrzésében, valamint fellépni a Szent Inkvizíció növekvő hatalma ellen. A rend tagjai kitanítják, majd rá is bízzák a domínium örökségét.
Az egyik küldetéséből hazatérvén új otthonát romokban találja Mersant és ezzel megkezdődik francia gróf negatív jellemzőinek felszínre kerülése. Utolsó európai mágusként bosszút esküszik. Valamennyi ellensége megölése után egy új, masszívabb rend megteremtésébe kíván belevágni.

Renier egy fordulatokban gazdag, szilárd felépítésű előtörténetet tár elénk a Sötét Mersant sorozat nyitóakkordjában, mely először a Rúna hasábjain volt olvasható kisebb-nagyobb részekre bontva a ’90-es években. Egyedi stílusát kitűnően tükrözi a sok történelmi utalás, a szerteágazó konfliktusok, a kor szervezeteinek és a karakterek jellemvonásainak aprólékos jellemzése, illetve a regényt végigkísérő túlzottan borongós hangulat markáns vonásai.
A hitehagyott legnagyobb hibájának a főszereplő mázlista helyzetét lehetne felróni. Egy idő után akaratlanul feltűnik az olvasóban, hogy valami véletlen folyamán, már sokadjára áll Mersant oldalára a szerencse. Persze intelligens karakter az övé, de a véletleneknek semmi közük nincs a ravaszsághoz.
Csalódni főleg azok nem fog e könyvben, akik a régi fantasy szerzők művein nőttek fel.

 

Szerző: Raoul Renier,
Eredeti cím: A hitehagyott,
Téma: dark fantasy,
Műfaj: regény,
Kiadás dátuma: 1996.,
Magyar kiadó: Valhalla Páholy,
Oldalak száma: 299 oldal,
Nyelv: magyar.

 Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.