QUAKE I. – Iskolapadtól a teleportkapuig 2. rész.

A menü elején, a New Game -et választva, akárcsak a Wolfeinstein 3D esetében, a Doom 1 -ben szintén lehetett válogatni a nehézségi fokozatok közül. Ezekből összesen 5 volt, de bármelyikre is esett az éppen odaillő hangulatból történő választás, az ellenfelek és a fegyverek nem változtak, kizárólag a sebzés erőssége módosult.

q2.14

Részemről az ötödik fokozatba belőtt végigvitel egyenlő a lehetetlenséggel, de ha valaki esetleg egy kis ízelítőt szeretne a kilencvenes évek “FPS érzéséből”, akkor a négyest érdemes kipróbálni. Nekem totál bejött. Tíz perc után teljesen megfeledkeztem magamról és úgy éreztem, mintha újra a régi info órán hentelném a mars holdjain randalírozó ocsmányságokat. Apropó ocsmányságok! Hát mondanom sem kell, a Wolfeinstein -hez képest, nem csupán az ellenségek száma, a kasztok is növekedésnek indultak.
Összességében 10 -féle pokoli “vendéget” invitált meg John a játékába, hogy egy nem éppen halloweeni buli keretében ijesszék halálra a leendő rajongókat.
Ott voltak köztük a főszereplő “poklosított” társai, akiket egyszerűen  Zombieman -nek neveztek el, de ott parádéztak az első sorban a Shotgun Guy -ok, az UAC becses tisztjei. Szintén tiszteletét tette még az Imp névre hallgató barna, izmos, tűzokádó jeti, a kissé púpos, tömzsi, vörös bőrbe bújtatott szélesszájú Demon, a magányos műholdként repdeső Lost Soul, akit nem lehet nem harapós kedvében találni, a lilás-pirosas gömböket köpő, egyszemű pizza, melynek becsületes neve Cacodemon, a Minótaurosz Baron of Hell névre keresztelt ikertestvére, aki éppen a Mars közelében vakációzott mikor az egész esemény elkezdődött, aztán ott volt a láthatóan láthatatlan Spectre démon, a Spider Mastermind művésznevén elhíresült póklábakon járó agy, kinek nyakkendője egy ízlésesen felszerelt forgótáras géppuska, és végül következett a maga testsúlyában a legveszedelmesebb ellenfél, ki leginkább egy falábú morcos kalóz és egy terminator bölény közös, eltitkolt gyermekére hasonlít… ő az utánozhatatlan Cyberdemon.

q2.15

Akiről viszont komolyabb szót még nem említettem, pedig ő az a személy, aki megérdemli a hypot, az a bizonyos főhős, kinek nevét sűrű homály fedi és akinek irányításával a rajongók tömkelege járhatta be a pokol legmélyebb bugyrait. Ugyan Tom Hall történet-központúságát John elutasította, de az tulajdonképpen nem teljesen azt jelentette, hogy háttértörténet nélkül hagyja e szörnyinvázióját. Névtelen katonánk azelőtt a parányi Föld nevű bolygón teljesített szolgálatot tengerészgyalogosként. Három évvel a pokoli incidens előtt egy bevetés során nem tett eleget felettese parancsának, miszerint civileket kellett volna likvidálnia. Ennek köszönhetően a továbbiakban nem tarthatott egységével Pearl Harbor -be, hanem egy picit távolabb helyezték ki nemkívánatos személyét, mégpedig a Marsra. Ott az Egyesült Űripari Vállalat biztonsági szolgálatának dolgozójaként tengethette tovább életét, takaros kis irodájában orosz rulettet játszva. Amúgy ez egy bolygóközi vállalat, mely rádióaktív hulladékok tárolásával foglalkozik a Marson, valamint annak két holdján, a Phobos -on és a Deimos -on. A már megszokott, mindennapos fegyver-összeszerelési verseny és egyéb akció, bevetés hiányában arrafelé jobb dolga nem is akadhatott az orrát lógató főszereplőnek, minthogy unalmában kifossza a Mars megannyi csokiautomatáját és vörös porszemeket számolgasson (biztos akkor faragta poénból plazmafegyverével a ma “Mars-arc” -ként emlegetett hegységet, mely a NASA szerint ördögien hasonlít egy emberi arcra, de erről nincsenek konkrét bennfentes információim).
Az tudni kell, hogy az elmúlt négy évben a Vállalat legnagyobb ellátója a két holdat arra használta fel, hogy különböző szupertitkos projekteket folytasson, például a dimenziók közötti utazásokkal kapcsolatban. Eddig 1 átjárót tudtak nyitni a holdak között és még csak apróbb dolgok átküldésével kísérleteztek rajta, de a kapuk egyre instabilakká váltak. Azok a katonai, úgynevezett “önként jelentkezők” akiket pedig áttaszigáltak az átjárón, annak reményében, hogy majd a másik holdon minden probléma nélkül megérkeznek, vagy eltűntek az utazás során, vagy betegen, illetve megtébolyult gyilkológépként tértek vissza. Így, vagy úgy, de testük szörnyű haldoklások közepette szétrobbant. Ezen testrészek összeszedésére és hazaküldésére külön embereket kellett toboroznia a cégnek, az áldozatok megszaporodott száma miatt.
Azóta legfrissebb katonai beszámolók szerint a kutatás még elmaradott állapotban volt, ennek ellenére biztosítottak mindenkit, a portálokat biztonságosságáról. Néhány órával később viszont a Mars kapott egy üzenetet Phobos -ról, amiben azonnali katonai segítséget kérnek, mert ismeretlen gonosz erők támadták meg őket a kapun keresztül, majd a Deimos eltűnt.
Innentől kezdve a rádiókapcsolat mindkét holddal megszakadt.A Marsra “száműzött” főhősé az egyetlen harcképes biztonsági különítmény ötvenmillió mérföldes körzetben, így alapvetően őket éri a megtiszteltetés, hogy elmenjenek a Phobos -ra megnézni, mi a fene folyik ott. A parancs értelmében, az érkezést követően a többi katonának meg kell tisztítania a bázist, s ezalatt a balhéért sóvárgó hősnek kintről kell biztosítania őket. Hosszas tűzharc és halálsikolyok után a rádióból már semmi nem volt hallható. Úgy tűnt tengerészgyalogos barátunk megkapta amit annyira akart, az akciót. Mindezt gyakorlatilag duplán, mert ő maradt meg egyedül az egész osztagból. Szóval a “modern Rambo” egyetlen pisztolyával megindult a komplexum belseje felé, hogy visszarugdossa démoni ellenfeleit a pokolba.
Innentől kezdve a játékos kezébe került az irányítás, ami pontosan azt jelentette, hogy három epizódot (epizódonként kilenc pályát) kellett túlélnie a Földre való visszajutás érdekében.

q2.16

A nyilak segítségével mozoghattunk a folyosókon előre, hátra, valamint jobbra és balra. Ezek mellett a Shift gomb lenyomása idézte elő a futást, a Ctrl biztosította a masszív tűzerőt, és a számokkal lehetett mazsolázgatni a fegyverarzenálból.

q2.17


Oldalak: 1 2 3 4


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.