LEGO Soccer Mania [PS2 TESZT]

A kupához vezető, meglepően változatos meccsekkel kikövezett úton kívül minden erejükkel igyekeztek némi alaptörténetet is belecsempészni a játékba a Silicon Dreams -nél, ami a túlontúl bugyuta megvalósítás miatt nem hozzáad, inkább ront valamicskét a program átlagán. A maréknyi képből összetákolt “átvezető videók” még 2002 -ben is silány minőséget sugalltak, nem beszélve arról, ha már gyerekeknek szóló sztoriról van szó, akkor adják meg a módját odaillő, fantáziadús látványvilággal.
Mondjuk lehetne rosszabb. Például megoldhatták volna az átvezetőt egy lapozgatós, zsírkrétával rajzolt gyerek könyvvel, amit egy öreg, szakállas LEGO figura olvasna fel a LEGO kandalló fényénél… Na az tényleg gáz lenne.
A képek elmondása szerint, az egymás után következő meccsek között elvileg egy veszedelmes tolvajt üldözünk, mert a történet elején, galád módon ellopja a minket illető kupát. Ennyi volna az egész, különösebb agytevékenységet nem igénylő háttérsztori. E semmitmondó, fantáziátlan “mese” láttán egyből megsajnáltam a kis srácokat. Hogy képesek odahajítani nekik ilyesmit? Inkább hagyták volna ki belőle. Na mindegy.
A túlzottan negatív jellemzésemben kételkedők az “EXHIBITION” alatt, a “STORY” -ban ennek a “gyönyörűségnek” tanúi lehetnek.

7.kép

“SKILL ZONES” névvel illetett következő állomásunkban 6 különböző tutorial -al tanulhatjuk meg a ránk váró LEGO-foci ördöngösségeinek csínját-bínját (például: labdavezetés, cselezés, passzolás, kapura rúgás). Érdekesebbé téve az “edzés” fárasztó pillanatait, a tutorial -ok végén kapunk egy kis jutalmat fáradozásainkért. 3 újabb, játszható karaktert nyithatunk meg: “Eddie Elbow” -t a negyedik tutorial sikeres befejezésével, “Horatio Header” -t az ötödik után, végül “Reigel” -t a hatodik végeztével.
A gyakorlás és az ezzel unlockolható figurák ötlete nem rossz megoldás, ámbár én személy szerint érdemesebbnek tartottam néhány gyors meccsel felkészíteni magam, mivel olyan művel állunk szemben, amit a fiatal játékosok miatt egész könnyűre kreáltak. Természetesen a bajnokság közben, vagy annak megnyerése után, unaloműzésképpen érdemes kipróbálni a labdavezetési tudásunkat.

8.kép

E menüpont le-tudtával végre belevághatunk mai témánk csúcspontjába, az 5+1 fős, kispályás focira épülő LEGO Kupába. A 3 szintből felépülő Kupa végigvitele során, a szinteken belül több meccsel lesz dolgunk. Mikor legyőzünk egy csapatot, nem csak a focistákat unlockoljuk, hanem a következő ellenfél világába nyerünk ingyen utat, ahol további küzdelmek várnak ránk. Ezzel karöltve a focipálya is mindenféle változáson esik át. Magyarán, nem csak arról szól az egész, hogy például a kalózoknál kalózhajón folyik a küzdelem, a Cowboyoknál pedig karámban… egyes “világokban” magának a pályának az alakja eltér a valós kinézettől, emiatt érdemes a távolabbra rúgáskor figyelni, mert az oldalvonal nem mindig egyenes.
Ettől eltekintve nagyon szép valamennyi terep. A sarkvidékin folyamatosan szállingózik a hó és a lefagyott pályán kivehető a játékosok tükröződése, az imént említett Westernesen meg becsúszáskor csak úgy porzik a lábunk alatt a sivatagos talaj.

9.képn

Minden egyes győzelemért 3 pont jár, a vereségért 0. Mindig a két legtöbb pontot összegyűjtő csapat jut tovább a következő szintre. Selejtezőkre senki se számítson, azok LEGO-világban nincsenek. A vesztesnek azonnali kiesés a sorsa.
Sikeres góljainkhoz a közönség őrjöngésével párhuzamosan aranyos gólörömöket fabrikáltak a készítők. Néhányan brékelnek, vetődnek, akrobata mutatványokat adnak elő, vagy repülőznek… viszont a vesztéssel járó szomorkodás is meglátszódik kis műanyag barátainkon.  A parádés gólokat utólag több szemszögből visszanézhetjük, hogy hízhasson egy kicsit a májunk.

10.kép

Az valódi focis címektől még annyiban eltér a LEGO Soccer Mania, hogy a több ezer ember hangján üvöltő közönséget egy-két lelkes figura alakítja és a pálya körül sehol sincs palánk. Labdánk amint megérinti az oldalvonalat, simán visszapattan, a játék pedig folytatódik tovább. Ennek értelmében a nekünk járó “bedobás” lehetősége után csak sóvároghatunk. Hasonló a helyzet a büntetőnél. Nem érinthetjük a labdát, amennyiben az hozzá ér a vonalhoz, onnantól a piszokul ügyesen védő kapus tulajdona.
Passzolhatunk röviden, hosszan, elvégezhetünk sima labdaelszedést és becsúszó szerelést. Még a rúgás erősségét is szabályozhatjuk az R1 -el és a kör együttes lenyomásával, vagy könnyedén megcsavarinthatjuk a labdát a rúgás utáni pillanatokban a control stick -el. Mellesleg az irányítás hamar megszokható, mert ugyanúgy osztották ki, mint a Fifa -nál.
Tovább fokozhatják az élményt a pályán különböző időközönként megjelenő Power-up -oknak a felvételei. Ezekből elég sokfélét és elég ötleteseket találtak ki a gamerek mulattatására. Például ott van a szárnyas sapka, amivel egy ideig
gyorsabban futhatunk, vagy a bomba ami akkor jön jól, ha körbeáll minket az egész ellenséges csapat. Ilyenkor szétrobbanthatjuk őket és lám, szabad az út a kapuig. Személyes kedvencem mind közül a rakéta, mert azt felhasználva
megállíthatatlan bombalövéssel rúghatunk rá a kapura. Azt, hogy mi, vagy az ellenfél milyen Power-up -t vett fel, a képernyő lenti sarkaiban elhelyezett kis felugró ablakok jelzik. Aktiválásuk a háromszöggel történik. Na de ha már itt tartunk, akkor nézzük a képernyőn figyelő további érdekességeket. Az imént említett, két szélső ablak között, pont középen a pálya kicsinyített mását láthatjuk, azon belül kék, valamint piros pontokkal jelölik a csapatokat, amik neveit a képernyő tetején, jobb és baloldalon olvashatjuk. Mellettük a bevitt gólok vannak. Középen mindig a környezethez illő óra mutatja a hátralévő időt.

11.kép

Főmenünk utolsó állomása az “OPTIONS”. A “QUIT TO WINDOWS” -t azért nem említem, mert arról gondolom mindenki sejti mit jelenthet. Szóval az “OPTIONS” -ban lementhetjük, vagy betölthetjük állásainkat, aztán beállításokat eszközölhetünk a hangokra, irányításra, játék nehézségére, minőségére vonatkozóan. Teljes mértékig átlátható és egyszerű benne minden, nincs olyan pont, amit ne találnánk meg.
Többjátékos funkció akár az egész családnak együttes szórakozást nyújthat, mert a Multitap 4-es elosztót használva maximum 4 fő indulhat egymás ellen, a rakás választható csapatból is jut mindenkinek.


Oldalak: 1 2 3

Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (4 szavazat, átlag: 4,50 / 5)
Loading...

2 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

 • kregabac adatlap-képe
  kregabac [ 417 ] [] 2014-10-22
  0
  0

  Szia… rájöttem, hogy a lemez sérült, ezért néha nem menti el automatikusan, így csak akkor menti el ha kiírja: autosave succesfull… köszi… amúgy mire jók a coinok és hol tudom megnézni…email: kreinickergabor@Gmail.com

  Köszi: Gábor

 • kregabac adatlap-képe
  kregabac [ 417 ] [] 2014-10-21
  0
  0

  Szia

  Köszi… sokat segítettél, mert megkaptam az EVM kiadótól a lego football maniát… mostmár legalább tudom, hogy nem az eredeti, de ha tudnál írni nekem arról, hogy hogy mentsem el a játékot, nagyon örülnék… Ez a honlap nagyon jó lett… gratulálok!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.