Játékok a Mozivásznon: Galaxian II.

galaxian2főcím

Ha mondjuk a mai napon hazafelé, a metrón zötykölődve előhalásznál a zsebedből egy kézikonzolt, azon valószínűleg senki nem húzná fel meglepetten a szemöldökét (talán csak a 70 éves nyugdíjasok csóválnák a fejüket és nyomatnák a “hova fejlődött a világ” arckifejezést) , de vajon miként vélekedne erről bárki az “ősi” 1981 -es évben, mikor kis hazánkban még a Nintendo Game & Watch is ritkaságszámba ment és egy Amiga 500 -as technológiájáról csupán álmodozni lehetett? Hát őszintén megvallva, arról halvány lila gőzöm sincs, viszont azt bőszen állíthatom, hogy nekem megállt a lélegzetem egy ugyanazon évben világra jött handheld látványától, mikor anno a várva-várt DOOM filmre beülvén (máig azt kívánom, bár ne néztem volna meg azt az agymenést) megjelent előttem a mozivásznon. Dwayne Johnson csapatának főhadiszállásán az egyik szereplő az említett 1981 -ben kiadott hófehér, Galaxian 2 -vel játszott igen nagy hévvel, s közben orrba-szájba dicsérte azt.
Durva designja szerintem tökéletes választás a DOOM témájához. Leginkább valami masszív űrhajóhoz hasonlítanám, a gigászi méretéről nem is beszélve. Hozzáteszem, akkoriban mit sem tudtam kilétéről. Ugyanis retro gyűjteményem gyarapításánál létezése valamilyen úton-módon elkerülte bamba figyelmem.
Szóval a film végeztével, a moziból kijövet, magát a cselekményt már totál elfelejtettem, mint a pinty. Egész végig ez a fura, fehér “féltégla” lebegett a szemeim előtt (a Galaxian amúgy is a mai napig kedvenc retro címeim közé tartozik) és az a kérdés: Tényleg valami valós cuccott mutogattak premierplánban, vagy a film miatt, mindössze poénból hozták össze?
Hazaérvén a gépem elé vetődve első dolgom volt ennek a rejtélynek a végére járni… Percekkel később megkönnyebbülve olvastam, hogy a szóban forgó ketyere nem fake, bár annyit érdemes megemlíteni, miszerint a Doom -ban bemutatott darab nem az eredeti, hanem később, a Futuretronics által Ausztráliában piacra dobott példány. A pontosabb képbekerülés érdekében jöjjenek a képek abból a bizonyos jelenetből, melyben életemben először láttam a Galaxian 2 -t:

GalaxianII1GalaxianII2GalaxianII3

Az aprólékos információszerzést követően, még véletlenül sem bírtam leállítani ténykedésem. Következő célul a külföldről való rendelését tűztem ki magamnak. Tudatlanságomnak hála, két hónappal később nem a DOOM -os darabra, hanem az eredeti 1981 -es szépségre sikerült rátennem a kezem. Ezt én inkább bitang jó mázlinak fogtam fel, mint szívásnak. Tehát értelemszerűen az eredeti példány kerül bemutatásra a cikk további részében.

GalaxianII4

Nos, a róla írt mesémet, rossz szokásomhoz híven egészen az elejéről kezdem:
A Galaxian 2 egy, az U.S.A. -ban az Entex Industries által 1981 -ben legyártott kézikonzol. Ugyanebben az évben Japánban Astro Galaxy néven, majd Európában mint Astro Invader virított büszkén a boltok polcain.  Nevükön kívül az ég világon semmiben nem különböztek egymástól.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Játékmenete a megszokott, Galaxian arcade gépével egyezően zajlott, vagyis véletlenül sem azért hívták Galaxian 2 -nek, mert az első rész folytatását dolgozta fel, hanem mert egy brutális, extra opcióval látták el a kicsikét.
Ezt az extra adalékot kétjátékos módnak hívták, ami higgyétek el, még ma is csodálkozó tekintetet varázsolhat a gamerek arcára.
Szimpla, egyjátékos beállításnál (szokás szerint) kizárólag a “jófiúk” űrhajóját irányíthattuk. A hajót a készítők egyszerűen Galaxy ship névre keresztelték, mikor anno hozzávágták a pezsgősüveget. Eme “űrcsodába pattanva” csupán egy dolgot várt ránk, kilőni a hullámokban, cseles bombáikkal támadó, alávaló űrlényeket hadát, ezzel megteremtvén a békés összhangot az univerzum határain belül…

GalaxianII6

Na azért némi különleges újítást a arcade géphez képest már a single módban tapasztalhatunk. Ez az ellenség lövedékeinek ártalmatlanításának (kilövésének) a lehetősége. Nem mondom, valódi akcióbombát vehettünk kézbe.
A kétjátékos opció megoldása még figyelemre méltóbb. Az egyik fő irányította a Galaxy ship -et, a másik a támadó űrlények űrhajóit. Az más kérdés, hogy nem két joystickos asztali konzolról lévén szó, ezt a felállást kizárólag úgy játszhatták, hogy a két fél egymással szemben állt, esetleg ült és mindketten a gombok rájuk eső részénél fogta a masinát. Az ezt követő “őrült” lövöldét okozta géprángatást leírni nem lehet. Nyugodtan véghezvinni a kütyü stabilan tartását, mialatt egymással hadakozunk elég idegtépő feladat. Íme egy pillanatfelvétel az ellenséges idegenek oldaláról nézve:

GalaxianII7


Oldalak: 1 2


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.