Exkluzív interjú a Retró Újság főszerkesztőjével.

 

retroujsaginterju1A ’90 -es években, mikor még minden konzolos hírt az akkortájt futó magazinokból, vagy egy két extra rövid TV műsorból tudhattunk csak meg, a gamerek számára szinte általános dolog volt ezek folyamatos figyelemmel való követése és senki nem gondolta, hogy jó pár évvel később eme infomorzsákért nem minden hónapban az újságoshoz rohanunk majd le, hanem nap mint nap, a világhálóra fellépe fogunk tájékozódni róluk. Viszont én személy szerint azt sem gondoltam volna, hogy azok a magazinok (Nintendo club, COV, PC GURU, 576 Kbyte, CHIP…stb) amik megjelenését anno oly hévvel vártam és olvastam, az évek múltával egyszerűen eltűnnek a nagy büdös semmibe. Retro játékos lévén természetesen gyűjtöttem ezerrel e szóban forgó magazinokat, aztán a sorozatos kölcsönadogatás miatt a gyűjteményem szépen lassan megcsappant. A hiányzók helyett pedig másikat nem lehetett csak úgy levenni az újságos polcáról. Jött hát a keresgélés… Nap mint nap sorra figyeltem az olyan hirdetési portálokat, mint az Expressz, Apród, vagy a Hardverapró, de csak részben jártam sikerrel. Az eladók többsége általában egy egész újság-pakkot tettek fel, amit semmiképpen nem kívántak megbontani. Szóval egy-egy sikeres alkudozás végeztével boldogan lapozgathattam ugyan néhány “régi ismerőst”, bár az a megszerzett 5-6 magazin édeskevésnek számított a hiányzó 50 mellett.
Nem volt más választásom, körülbelül 3-4 évvel ezelőtt rászántam magam a pdf -ek utáni kutatásra. A keresés ismét eredményesen zárult. Innen-onnan le tudtam töltögetni úgy egy tucatnyi magazint, a többi hiányzó szám megtalálásáról viszont teljesen le kellett mondanom.
Teltek-múltak a hónapok, évek, nagy ritkán ismét szerencsét próbáltam az itt felsorolt keresési lehetőségek mindegyikével, de csak nem akaródzott összejönni a dolog. Aztán tavaly véletlenül rátaláltam erre a bizonyos “Retró Újság” névre keresztelt fantasztikus, nonprofit oldalra, ahol egyből kikerekedett a szemem.

fejlec

Az ígéretes tartalomnak köszönhetően ott volt minden, mi szem-szájnak ingere. Megtaláltam a buzgón keresett cuccokat sőt, néhány hónap elteltével, a már rég elfeledett magazinok is feltűntek ott. Egy szó, mint száz mára ez a kis oldal szerintem az ország legnagyobb pc/konzol újság múzeumává nőtte ki magát.

néhány újság

A mai napon e említésre méltó oldal főszerkesztőjével/tulajdonosával készítettem egy rövidke interjút, hogy jobban megismerhessük azt az embert, kinek munkássága nélkül bizony nem találnánk meg egy helyen szeretett retro magazinjainkat:
CyberBob: Először is köszönöm, hogy létrejöhet ez az interjú, mert velem együtt valószínűleg még sok-sok gamer kíváncsi rád, az oldalad létrejöttére. Mellesleg úgy látom, már most a legnagyobb hazai retró újságokból felépülő információs portált tudhatod magadénak. Mi adta neked az ötletet és elszántságot ahhoz, hogy ilyen nagy fába vágd a fejszédet? Miként indult útjára a Retró Újság?
Retró Újság: Mindig szegény voltam és soha 1 db újságot nem vettem, nem is érdekeltek, inkább osztálytársaktól elkunyiztam a cd mellékletet és azzal szórakoztam. A másik meg, hogy ez csak egy hirtelen felindulásból jött, semmi egyéb. Pár éve gyűjtögetem már a pdf. verziókat különféle újságokról (gamestar, chip, pc world, pc guru). Igazából nem néztem rájuk sose értékként, de azért eltettem őket. Winyón-dvd-n nem fogtak sok helyet, nem úgy mint az asztali társai.
Az archívum létrejöttének első oka hogy egyik haverom talált egy nintendo újságot, ő nagy nintendo fan de ilyet eddig nem látott (1994-es az újság ugye), én viszont szerencsére ismertem, 2 db kőkemény számom volt meg. Elvesztek már nagyon régen… és most ez fellángoltatta azt, hogy ezeket a régi kincseket bizony a számítógép segítségével ingyen tudjuk örök életűvé varázsolni (nem szakad el, nem foglal nagy helyet a polcon…)
Miután nekiálltam keresgélni a neten ilyen gamer újságok után, meglepődve tapasztaltam hogy mennyi mindent találni. Azok linkjeit ki is tettem az oldalon lentebbre…
Találtam egy olyan hirdetést aki több 100 újságot kínált az első számoktól, több újságból (chip, panoráma, alaplap, pc world, stb). Megkérdeztem hogy olcsón kölcsön adja-e bescannelni, és azt mondta legyen. 🙂
Na itt kezdődött meg az újsággyűjtés.
CyberBob: A sikeresen megszerzett újságok bescannelését milyen típusú géppel vitted véghez és körülbelül naponta mennyi időt vett igénybe az azzal való scannelés?
Retró Újság: Szerencsére sok időm volt, és hozzáférésem van egy ultragyors scannerhez. Hasonlót azóta se találtam, kb. 2mp egy oldalnak a behúzása 300 dpi-n usb pendrivera + a lapozás kézzel, 9-11-13 mp 1 oldal (attól függ mennyire  puha a lap és milyen gyorsan tudom lapozni). így napi 3 óra alatt 650-700 oldal bemegy. Sajnos nincs időm minden nap behúzogatni, de ez mindenképp elfogadható sebesség egy otthoni átlag scannerhez képest. A masina neve: Samsung clx-6220fx.
CyberBob: Ha már kifejezetten konzolos és PC -s magazinokra irányul a “múzeumod”, akkor gondolom nem idegenek neked a bennük bemutatott játékok tömkelege sem. Nos, az ezidáig megjelent összes játék közül melyik az, ami annyira a hatalmába kerített, hogy örök kedvencként tudsz rá tekinteni?
Retró Újság: Mindenkinek az lesz a kedvenc, amit először megismer. Nekem például a C64-en a MYTH – History In The Making játék jutott azzal a horrorisztikus zenével. Sok rémálmos éjszakát hozott, de még ma is előveszem telefonon, C64 emulátorban vagy hallgatom a zenéjét.
CyberBob: A jelen kor játékairól milyen véleménnyel vagy? Közülük is van számodra egy alap kedvenc, vagy inkább kifejezetten a retróra koncentrálódik az érdeklődésed?
Retró Újság: Jelenkor játékai sajnos a legtöbb csak egyszer használatos. Ritka az olyan amit 2x végigvinnék, de akad például a Duke Nukem Forever. Sokan ezt csak divatból fikázzák, konkrét játékélményt visszaszorító hibát egy se tudott felhozni ellene, max a 2 fegyvert de én úgy is végig tudtam vinni. És egy peccs javította 4-re. A half life viszont örök favorit. Mindegyik része. Érdekes volt még Blaskovitz bőrébe bújva a wolfenstein 2009-ben is lövöldözni. Na meg Mario kalandjai… pl: Paper Mario, NES Mario 3….
CyberBob: A magazinokra visszatérve, nagyon furdal a kíváncsiság, hogy ez a rengeteg munkával járó horribilis tartalom, amit per pillanat láthatunk nálad, szám szerint, összesen mennyi magazint foglal magába?
Retró Újság: Körülbelül 2000 db van eddig kész. És még 150 jön hozzá, azzal egyenlőre kifújt a fellelhető számok listája.
CyberBob: Sok pozitív visszajelzést kapsz az oldaladra látogató olvasótábortól? Esetleg segítenek is neked, a tartalom bővítésében?
Retró Újság: Szerencsére a Magyar segítőkészség az átlagember részéről még ma is működik. Kaptam már több embertől is felajánlást és kölcsön újságokat, hogy minél hamarabb mindenkié legyen ez a közös múzeum. Remélem az éven vagy belátható időn belül még pár gyűjtő rátalál az oldalra és kisegítenek a hiányzó számokkal.
CyberBob: Az interjú utolsó kérdésében arra lennék kíváncsi, hogy az általad elképzelt teljes gyűjteményhez nagyjából még mennyi magazin hiányzik, és a te láthatóan gyors tempód függvényében szerinted mennyi időbe telik, hogy azokat is beszerezd?
Retró Újság: Ha jól számoltam akkor a mainstream újságokból összesen kb. 65 db hiányzik. Ezen felül persze van még a táblázatomban olyan, amit nem számoltam ide, csak hát azok ritkábbak, azt még nehezebb lesz összeszedni.
Szerencsémre a projekt jól halad, ha minden ilyen jól halad, 1-2 hónap és azok is bent vannak amik most még feketék. Utána befejezettnek nyilvánítom a projektet további adakozásig.
CyberBob: A FutuRetro nevében is sok sikert kívánunk neked a további, igazán megbecsülendő munkádhoz és reméljük, minél hamarabb, zökkenőmentesen sikerül létrehoznod az ország egyetlen és egyben legnagyobb pc/konzolos újság múzeumát.
 Ennyi volna az interjú, melyhez még sajnos annyit fűznék hozzá, hogy egyszerűen siralmas az, amit kis országunkban művelnek a régi újságokkal/magazinokkal az egykori készítői. Szinte egyikük sem archiválja a saját művét az utókornak, pedig gondolom nem csak mi, hanem a fiatalabb generáció is kíváncsi lenne rájuk. Úgy eltűnnek a süllyesztőben, mintha sosem léteztek volna. Egy-kettő nekem is csak az emlékeimben él (Pl: OtherSide magazin).
Míg nálunk az újságok (vagy volt újságok) tulajai előbb levetetik a jóindulatúlag közzétett példányokat az ilyen és ehhez hasonló oldalakról, addig külföldön természetesnek tartják azt, ha valaki a munkája mellett a retro magazinok gyűjtésével, illetve azok egy helyen való közzétételével foglalkozik.
Többek közt azért is készült ez az interjú, hogy informálhassunk mindenkit, létezik egy olyan hely, ahol egy lelkes gyűjtőnek és segítőtársainak köszönhetően kedvünkre nosztalgiázhatunk a tömérdek retro magazin között. Igaz, nem kézzel foghatóak, de legalább van miből megismernünk a múltat. Ez a lényeg!
Azok a kedves olvasók, akik kedvet kaptak a Retró Újság tartalmának bővítéséhez, ne habozzanak felkeresni a honlapot az http://retroujsag.atw.hu/ elérhetőségen és ott jelezni ezen szándékukat a főszerkesztőnek.
Az alábbi újságok hiányoznak a teljes gyűjteményhez:
Alaplap 1990-12
Alaplap 1992-11
Alaplap 1993-02
Computer Aktív 2001-02,03
Computer Panoráma 1990-11,12
Computer Panoráma 1994-02,05,07,08,09,11,12
Computer Panoráma 1995-06
Computer Panoráma 1996-01,05,06,07
Computer Panoráma 2006-11
Computer Arts 2000-02-től kezdve.
Chip 1989-07,08,09,10,11,12
Chip 1990-11,12
Chip 1992-06,07
Chip 1993-01,04
Chip 1995-04,06,07,08,09,11,12
Chip 2002-11
PC World 1992-01,02,03,04,05,06,07,08,09,10
PC World 1993-04,05
Sima Guru 1993-03,04,07
PC GURU 1993 -mas számok.
PC GURU 1995-03,08,10,12
PC GURU 1996-02
PC GURU 2005-10,11,12


Egy hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.