HELP: Nick Faldo’s Championship Golf útmutató [AMIGA]

nickfaldoschampionshipgolf1

A Commodore 64 -en 1992 -ben debütáló, Nick Faldo’s Championship Golf sikerétől megrészegült Grandslam nem teketóriázott, kiadta az ukázt az Arc Developments fejlesztőcsapatának, hogy minél szűkösebb határidőn belül húzzák fel a stuffot Amiga -ra, mert ismét meg kívánának mártózni a ropogós zöldhasú bankók tengerében. Az 1993 tavaszán megrendezett European Computer Trade Show alkalmával már közszemlére is tett teljes játékban nem csalódtak. Újfent megdobogtatta a golf szerelmeseinek szívét. Az előzetes anyag -ról írt tesztek szintén azt sugallták, hogy ez a golfszimuláció az US Gold, grafikai aspektusában büszkén előrelépő LINKS -ét, vagy az Electronic Arts gyermeki könnyedséggel kezelhető PGA Tour Golf -ját simán lealázza, sőt még az 1986 óta veretlen, C64 -es Leaderboard Golf -ot is könnyedén letaszította a trónról, pedig abban aztán megvolt a kurázsi még a gyér ütőfelhozatal (2 darab) ellenére is. Engem totál lehengerelt a látszólag 3D -s külsővel, a lökések előtt szépen lerenderelődő tereppel, meg a nem agyonbonyolított, percek alatt betanulható irányítással.
Bár a homokos területekről és a fák mellől elütni a labdát kész rémálom volt (ugyanis hiába forgattam el a nézetet, az a rohadt fa jól földbe vetette a gyökereit, mindig ugyanott ácsorgott), a gyönyörű tavakkal, benne apró szigetekkel megbolondított, távolba nyúló pázsit mégis kellemesen kikapcsolt a dolgos hétköznapokban néhány órácskára. Még a vízbeeséskor fogcsikorgatóan szisszenő hangot produkáló labda sem tudott az idegeimre menni.
nickfaldoschampionshipgolf2Akkoriban a sportjátékok körül nem dúltak olyan (mértékben) anyagi érdekeltségű trendek, mint évekkel később az Electronic Arts -nál azzal a bizonyos frencsázzzzal kapcsolatban, ami évről-évre minimálisan szebb, s jobb lett, de senki nem haragudott volna meg érte, ha visszafogottabb tempóban, mondjuk 3 évenként gyártanak le belőle egyet.
Visszatérve mai témánkhoz, jelen alkalommal e Nick Faldo nevével fémjelzett, anno a boltokban 34.99 Fontot kóstáló, 4.1 MB terjedelmű, (’93 -ban) minden golf-őrült gamer szépség-éhségét maradéktalanul kielégítő különlegesség kezeléséhez nyújtunk segítő kezet egy részletes útmutató keretén belül.
Na akkor kapcsolódjunk ki egy kicsit, merüljünk el a teljes lelki harmóniát nyújtó golfban, kezdjük a főmenü sovány felhozatalával. Van itt nekünk ugyebár egy “COACHING“, egy “LOAD GAME“, valamint egy “A ROUND OF GOLF” menüpont.
A “COACHING“, ahogy azt a neve sugallja, arra hivatott, hogy megbarátkoztasson minket a “Nézze meg az ember!”, a “Kutya-macska rúgja meg!” és a belőlünk hasonló förtelmes káromkodást kicsikaró helyzetekkel, magyarul belehajít a golf legaljasabb buktatóiba. Ezek a következők:
– “BUNKER PLAY” (Homokos pályarész kellős közepéből való kikecmergés).
– “WATER HAZARDS” (Víz fölött, kisebb szigetre átütés).
– “PUTTING” (Közvetlen közelről lyukba ütés).
– “FADE + DRAW” (Lábtartáscserével ütés).
– “WINDY CONDITIONS” (Szélviharos időben ütés).
Olyan kezdő játékosoknak, akik felkészülésképpen gatyába ráznák magukat, ez igazán remek kiegészítés. Ők nem mással, mint magával Nick Flado -val gyakorolhatnak.
A következő a “LOAD GAME“, melyről úgy gondolom mindenki vágja mit takar. A régi állásunk betöltésének lehetőségét. Végül, de nem utolsósorban eljutunk mai segédanyagunk gerincéhez, a “A ROUND OF GOLF” című fejezethez. Ezen belül összz-vissz négyféle opciót nyomnak a képünkbe:
nickfaldoschampionshipgolf31. STROKE PLAY: Első játéktípus. Célja, hogy a lehető legkevesebb ütéssel teljesítsük a 18 menetből (+ “HOLE”) álló kört.
2. MATCH PLAY: Második játéktípus. Itt ugyanez a helyzet, csak menetenként kell teljesítenünk a “STROKE PLAY” -ben leírtakat. Nyomathatjuk “egy az egy ellen”, vagy “kettő a kettő ellen”.
3. COURSE: A játékban található pályák közül ebben a menüpontban választhatunk tetszés szerint. Kemény 2 darab van belőlük, fejenként 18 lyukkal.
4. SEASON: Ez a golfszezonra vonatkozó beállítás helye. Meghatározhatjuk, hogy tavasszal (SPRING), nyáron (SUMMER), vagy télen (WINTER) üssük a lasztit:
– SPRING: Gyenge szél, nedves talaj (a labda kevésbé pattog, mint nyáron).
– SUMMER: Közepes szél, száraz talaj (kiválóan pattog a labda, mint kecskesz*r a deszkán).
– WINTER: Erős szél, fagyott talaj (ugyancsak kiválóan pattog a labda, mint kecskesz*r a deszkán).
Jöhet a hányan (maximum 8 fő, C64 -en csak 4 játékos mód volt) és kivel/kikkel mérkőzünk meg ki/kik ellen opció, meg itt is betölthetjük a korábban mentett állásunkat, összeállításunkat, vagy a jelenlegit menthetjük.
Az előre beírt név megváltoztatásához nyomjunk bal klikket a “DELET” gombra, majd arra a névre, amit átneveznénk. Miután bepötyörésztük nyomjunk “RETURN” -t.
Ellenfélre bökésnél szintén nyomjunk bal klikket a kiválasztottra, ám arra figyeljünk, hogy az oszlop első játékosa Nick Faldo, akiről tapasztalatból tudom, hogy sokkalta ügyesebb a társainál.
nickfaldoschampionshipgolf4Innen a felszerelésünkhöz navigálnak. Ütőinket (CULB) tetszés szerint választhatjuk ki a “raktárkészlet” 5 fa, 9 fém és az ékütője (PITCH WEDGE), valamint a homokütője (SAND WEDGE) közül. Maximum 13 -mat, minimum 3 -mat pakolhatunk zsákunkba. A C64 -es tulajok örülhetnek, mert abban a verzióban akár a 14 -et is cipeltethetnek a motyóhordó fiúval egyszerre.
Kiválasztásuknál érdemes szemügyre venni az ütés nehézségét jelző piros csíkokat. Minél hosszabb a csík, annál pontosabb ütővel van dolgunk. Az ütés távolsága 1W -től 91 -ig csökken, viszont ezzel arányosan egyre masszívabbak, vagyis a magasabb fűből nem biztos, hogy 1W -vel ütni a legkézenfekvőbb megoldás. A jó választáshoz mellékelünk egy listát, rajta az ütőkkel, meg a hozzájuk tartozó ütés nagyságával:

    1 WOOD: 275 YARD
    2 WOOD: 260 YARD
    3 WOOD: 250 YARD
    4 WOOD: 235 YARD
    5 WOOD: 215 YARD
    1 IRON: 235 YARD
    2 IRON: 220 YARD
    3 IRON: 205 YARD
    4 IRON: 195 YARD
    5 IRON: 185 YARD
    6 IRON: 172 YARD
    7 IRON: 160 YARD
    8 IRON: 148 YARD
    9 IRON: 135 YARD
    PITCHING WEDGE (PW): 120 YARD
    SAND WEDGE (SW): 90 YARD

Mellesleg megjegyzem, ez már nem az a kezdetleges golf program, ahol az ütők csak “mutiba” készültek és egy tetszőleges vas jó minden eshetőségre. Itt a helyzetekhez kivétel nélkül alkalmazkodni kell, nem szabad lebecsülni a környezetet, különben pofozhatjuk a gyepet napestig.
nickfaldoschampionshipgolf5


Oldalak: 1 2 3


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.