HELP: Besárgult GameBoy és más retro konzol kifehérítése.

gameboy kifehérítése1

Sajnos köztudott tény, hogy gyerekkorunk imádott fehér/szürkés színű GameBoy -ait előbb-utóbb jól megrágja az idő vasfoga. E nemkívánatos folyamat egyik velejárója a gépeink külső burkolatát betámadó sárgulás. Azt már jó ideje tudjuk, hogy létezik olyan csodaszer, melyet segítségül hívhatunk az ilyen nem kívánatos esetekben, ám mi van akkor, ha a jó munkásember mondjuk a vasárnapi zárva tartás végett képtelen beszerezni a halaszthatatlan fehérítési folyamat elvégzéséhez szükséges hozzávalókat?
A napokban egyik kedves olvasónk, Norbi felhívta a figyelmünket arra, miként improvizálhatunk ilyen és ehhez hasonló esetekben. Tanácsát pontokba szedve most megosztjuk Veletek:

1. Szétszereled a GameBoy -t és eltávolítasz belőle mindent (még a rugókat is az elemtartóból).
2. Kend be az egészet az alant látható szőnyegtisztítóval (1 kupaknyi elég a művelethez!), majd csomagold celofánba.

gameboy kifehérítése2b

3. Ha nincs kéznél UV lámpa, akkor tedd ki a napfényre. Körülbelül 5 óra elteltével érzékelhető lesz a változás (A “GameBoy” felirat miatt pedig nem kell aggódni, a szer nem koptatja le!).

Na és akkor lássuk Norbi képeit arról, milyen volt és milyen lett az a két alany, melyeken alkalmazta ezt a spéci trükköt:

gameboy kifehérítése3A folyamat során fellépő esetleges problémákért felelősséget nem vállalunk!

A sárgulás természetesen nem kizárólag a Nintendo handheldjeire korlátozódik. Más konzolokkal megesett sárgulásról és annak megfelelő orvoslásáról bővebben a pctoc64.blog.hu -n olvashattok (http://pctoc64.blog.hu/2012/10/23/besargult_retro_gepek_feheritese), de ha már úgyis témánál vagyunk, bátorkodtunk átemelni hozzánk Leonsio posztjának lényegi részét, hogy rászoruló gamer társaink minél több helyről tájékozódhassanak e témával kapcsolatban:

Besárgult retro gépek fehérítése

2012.10.23. 19:28 leonsio

 Körülnéztem a google-lal, milyen fehérítési technikákról írnak.
Olvastam a retrobright (vagy retr0bright) projektről. Ha jól értettem amit az oldalukon írtak, egy véletlen folyamán derült ki úgy 4 éve, hogy a hidrogén-peroxid ki tudja fehéríti a megsárgult műanyagot. Rájöttek arra, hogy a sárgulást okozó bróm – melyet égésgátló adalékként a 70-es évek végétől kezdtek el használni az olcsó tömegtermeléshez használt gyúlékony ABS műanyagokhoz – a napfény illetve az irodákban használt neoncsövekből áradó UV sugárzás hatására felszabadul. A bróm a felszínre “vándorol” és a levegő oxigénjével stabil komplexet képez. Ettől van az a sárgás, sárgás-barna elszíneződés. Minél több bróm szabadul fel, annál erősebb a sárgulás.
A H2O2 -dal érintkezve a bróm-oxid kötései felbomlanak, mivel a hidrogén nagyobb vonzerővel bír az oxigénnél, így a H-el jön létre erősebb kovalens kötés. A sárgás szín eltűnik, persze csak egy időre, mert UV fény hatására a TBBP égésgátló anyagból továbbra is felszabadul a bróm – persze nem egyik napról a másikra, de érdemes ezeket a már kifehérített cuccokat sötét helyen tárolni, annál tovább marad meg a szép fehér színük.

A retr0bright oldalán többféle fehérítési technikákkal és szerekkel kísérleteztek. A folyékony, 30 %-os hidrogén- peroxidba sűrűség növelő adalékokat tettek, turmixgépben kevergették, hogy krémszerű legyen. Óvatosságra intenek viszont, mert a peroxid a szembe kerülve vakságot is okozhat, a bőrt megmarja és kifehéríti. Az adalékokon kívül tehát védőszemüveget, gumikesztyűt is be kell szerezni.

Olvastam a www.retrocomputer.tux.hu -n is tanácsokat, illetve Mári Zsolti is adott tippeket (kapható fodrászkellék szaküzletben 12 %-os “krém peroxid” – tehát nincs szükség adalékokra a sűrűség növeléséhez – így a zselés állag miatt ecsettel könnyedén felkenhető, valamint érdemes szőkítőport is beleszórni ami lilás színűre festi a krémet, így jobban látható hogy mely részekre kell még kenni az anyagot).
A youtube-on találtam egy videót ami szépen be is mutatja, hogy mit kell csinálni:
www.youtube.com/watch?v=rbA7dGjyXOA
A “krémperoxid”- hoz egy kevés Vanish Oxy Action adtak hozzá. A Vanisht textíliák tisztítására használják, a benne levő TEAD fehérítő aktivátor segítségével a fehérítési folyamat alacsonyabb hőfokon játszódik le,  jelenlétében a H2O2 még erősebb oxidálószerként viselkedik. A videón a műanyagok felületét bekenték, kirakták a tűző napra, majd folpackkal borították be hogy ne száradjon ki. Pár órával később a sárgaság el is tűnt!
Egy másik youtube videón pedig UV lámpát használnak. Egy dobozt alufóliával kibéleltek, és ebbe helyezték el fehérítendő játékot. Sőt, a lámpa és a doboz fala közé is alufóliát tettek, gondolom azért hogy az UV-t és a hőt benn tartsa:
www.youtube.com/watch?v=-nBNfDS5prc

Ezen infók alapján sikerült nekem is kifehéríteni a pongot, két 1541-II-es floppy meghajtót, egy NES-t és egy Amiga TV modulátort.

Kellékek:
– 1200 ml-es, 12%-os Imperity Oxi-cream. Ára 990 Ft (Újpest, Top-Shop fodrászkellék bolt)
– 1 liter Vanish Oxy Action folttisztító. Csak nagyon kevés kell belőle alkalmanként, bőven marad belőle arra is amire eredetileg kitalálták: foltos ruhák, szőnyegek kitisztítására. Ára 1200 Ft
– UV izzó 75W-os.  Ára 910 Ft (Lurdy-ház, 1 emeleten egy fénytechnika bolt)

Először azt próbáltam ki, hogy működik-e fény és Vanish nélkül. Bekentem egy csíkban az Amiga TV modulátorát a 12%-os Imperity krémmel, betakartam fóliával és beraktam a sötét szekrénybe. A 24 órával később készült képen jól látható a krém peroxid hatása: a csík helye kivilágosodott!

gameboy kifehérítése4Az UV lámpát is ki akartam próbálni. Mivel panelházban lakom és csak pár órát süt be a nap az ablakon a nyár végétől, nem tudom fél napokra kitenni a szabad ég alá. A gond az UV égővel pedig az, hogy – talán mert 75 W-os az izzó az átlagos 60 W helyett – nagyon felmelegszik, így műanyag foglalatos lámpába nem is mertem pár percnél tovább használni. Az üzletben rákérdeztem, azt mondták nem lesz gond, mások viszont óva intettek attól hogy “hagyományos” foglalatú lámpába tegyem mert megolvaszthatja a foglalatot!  Szerencsére van egy régi bakelit foglalatos lámpám, amiben naponta vagy 5-6 órát folyamatosan égett, semmi gond nem volt.

Az UV fény és a Vanish tehát felgyorsította a folyamatot. Egy másik darabon a fenti képen látható fehéredés eléréséhez egyetlen órányi világítás elég volt! A legjobb eredményt azonban a napfénnyel sikerült elérni. Arra a pár órára, amíg besüt a nap az ablakon, kitettem a párkányra a bekent, fóliával beburkolt műanyag részeket.
Az alábbi képeken látható besárgult darabok kifehéredéséhez 4 órányi napfény is elég volt (csak azok a kis kallantyúk fehéredtek jóval lassabban, fel se tettem az “ilyen lett” képre mert a kifehéredésükhöz több mint 24 óra kellett).

gameboy kifehérítése5gameboy kifehérítése6gameboy kifehérítése7Persze utólag találtam itt-ott kisebb foltokat, de az összképet nem rontják.

A pong viszont furcsamód nagyon lassan fehéredett ki! Az első 24 óra alatt kapott 5-6 órányi UV-t, de alig volt látható halványulás. A második napon már azért látszódott némi fehéredés, de összesen 4 nap, 16-18 órányi UV kellett ahhoz hogy szépen kifehéredjen. De megérte a rá szánt időt mert nagyon szép lett:

gameboy kifehérítése8A fehérítéshez javasolják, de én nem használtam a védőkesztyűt (illetve csak az első napon, de hintőport nem szórtam előtte a kezemre és levételnél szét is szakad), elég volt hogy gyorsan leöblítettem vízzel a kezem, nem marta meg és nem fehérítette ki a bőrömet. Ezért is érdemes nem a tömény 30 %-os peroxiddal dolgozni, bár a szemre így is nagyon vigyázni kell!Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.