Havi Retro Program-ajánló: NeroMIX [BEMUTATÓ]

Főcím1

E hónapban kivételesen nem valami interaktív CD -t állítunk programajánlónk középpontjába, hanem egy valamikor nagy különlegességnek számító CD-író/másoló/multimédia lejátszó/konvertáló szoftvert. Becses nevén: a NeroMIX -et. Hogy mi ez a program? Nos, az Ahead cégnek egy olyan 2001 -ben piacra dobott terméke, amelyet többek közt működtethetünk egyszerű MP3 lejátszóként, viszont ha kedvünk tartja, kiírhatjuk az általunk összeválogatott lejátszási lista tartalmát Audio-CD -be, vagy eszközölhetünk segítségével bonyolultabb adatmentést is. (Atya ég, 2001?!?!? Még talán egyetlen saját kezűleg megírt Adat-CD -m se volt!) Mindezt maximum fele annyiért vágták hozzá a kedves vásárlókhoz akkoriban, mint a azokat az irtó drága, teljes értékű CD-író programcsomagokat. Tehát ez azoknak kedvezett, akik nem ezer helyen beállítgatós, borzasztóan bonyolult programot szerettek volna átlagos PC -ikre, hanem csak egy, a lényegesebb dolgokban testre szabhatót, meg persze azoknak, kiknek minden fillér számított.

1.kép

Szoftverünk szuper-zöld doboza a lemezen kívül csupán egy többnyelvű kézikönyvet és egy jack-RCA átalakítóval büszkélkedhetett. Őszintén szólva nem is vártam többet, miután első kézből tapasztaltam, hogy a dobozon írtakat valóban egytől-egyig megkaptam a telepítés, illetve a gép újraindítása után. Első lépésként rögtön magához rendelte néhány fájl megnyitását, de ezt a galád tettet már megszokhattuk a hasonló programok esetében, no meg azt is, miszerint ezen opciót kikapcsolhatjuk.
Összesen kétféle módban indítható el a NeroMIX. Az egyik az alapbeállításokat foglalja magában, a másik az úgynevezett Wizard mód, mely pontról-pontra segít a kezelőfelület használatának megértésében. Beállíthatjuk például a felajánlottak között a magyar nyelvet, amitől egyből átláthatóbb lesz a terep.

4.kép

Sima lejátszásnál az “OPEN” -nel nyithatjuk meg a fájlokat, vagy egyszerűen belehúzhatjuk őket a lejátszási listába, aztán az equalizerrel állíthatjuk be a megfelelő hangzást. Maga a lejátszó nagyban emlékeztethet az ingyenes Winamp -éra. Ez bizony nem véletlen, mert az Ahead hivatalosan átemelt belőle pár alkotóelemet. Persze ez nem azt jelenti, hogy lemásolták és ugyanazt pénzért osztogatták. A NeroMIX egész ízlésesen kiegészíti a Winamp -hoz hasonló lejátszót, a már említett CD-író/másoló, zene konvertáló lehetőségeivel (ágyba sajna reggelit nem hoz). Magunk választhatjuk ki a konvertálás típusát az összes ismertebb formátum közül. Egyszerűen adjuk meg a zeneszámot aztán azt oda-vissza konvertálgathatjuk naphosszat kedvünkre.
AUDIO-CD, illetve ADAT-CD módban CD-re égethetjük a megadott fájlokat, vagy a lejátszási listánk tartalmát. E művelet előtt a program tesztírás lefuttatására utasítható. AUDIO-CD készítésénél aktiválhatjuk a “Buffer-underrun megelőző védelmet”, és kívánalmunktól függően a számok akár át is fedhetik egymást.
ADAT-CD írásához segítségül hívhatjuk a Wizard -ot. Ilyenkor a lejátszási listánk ürítése után nyomjuk le a “Record Wizard” gombot, aztán a “Record a CD-ROM” -ot, majd a “Next” -et és a “Create a new data” -t. Ekkor megjelenik az az ablak, ahová behúzhatjuk a felírandó cuccainkat. Jöhet az írási sebesség kiválasztása  és ezzel elérkeztünk a korong égetéséhez.
CD-Copy -zás még ennél is egyszerűbb: Adjuk meg a forrást meg a célmeghajtót, aztán az írási sebességet, majd katt az írásra. Mellesleg írni nem csak CD-re, hanem “.nrg” image fájlba is tudunk.

2.kép

Összességében a NeroMIX pofás kis program, ami szó szerint kicsi, bár ennek ellenére a maximumot tudja nyújtani a kezdő felhasználóknak.  Az átláthatóságához szerintem még a Wizard -ot sem szükséges álmából felzavarni. Ha úgy akarjuk a hangkártyára kötött külső eszközökről való digitalizálást is megoldhatjuk vele. Amúgy nekem nagyon bejött az alapból beállítható magyar nyelv.
Mindennek ellenére egy zavaró dolog miatt sem 2001 -ben, sem pedig most nem nevezhetjük tökéletesnek, ugyanis MP3 enkódert csak 30 -szor használhatjuk. További használatához meg kell venni azt a fránya MP3 modult.
Hát igen. Semmi sem tökéletes…


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.