Havi Retro Program-ajánló: Microsoft – Dinosaurs [BEMUTATÓ]

Fő590

Havi Retro Programajánlónk soron következő epizódjában kicsit elkalandozunk mondjuk 75 millió évvel ezelőttre, a méretes dinoszauruszok világába, mert ha már 2013 -ban ünnepli Steven Spielberg az 1993 -mas mesterművének, vagyis a 3 Oscar-díjat bezsebelt Jurassic Parknak a 20. évfordulóját, annak 3D -be való konvertálásával, akkor pont itt az ideje lassacskán nekünk is felkészülni a neves eseményre.
1993 nem semmi marketinggel árasztotta magából a különféle dinós cuccokat, miután a Jurassic Park annyi év elteltével ismét divatba hozta azokat. Anno, valamikor a ’80 -as évek vége felé csak gumiból készült festett dinókat lehetett kapni, amik ma már szinte minden kínai boltban tízes csomagokban lógnak felakasztva. Majd Spielberg filmje után megváltozott minden. Az iskolásoknak tömeggyártásban nyomatták a dinoszauruszos füzeteket, tolltartókat és még megannyi kacatot. Jöttek ám a JP -s figurák, képregények, matricás albumok, a TV -ben megindultak a mindenféle dinós természetfilmek, a videotékákban pedig felütötték a fejüket a “ZS” kategóriába sorolható, eszement dinós filmek. Azok közül is a legdurvább és egyben nagy kedvencem a Karnoszaurusz…(elvetemült dinó-rajongóknak feltétlenül ajánlott).
Hát igen, a JP megszületésével valamennyi e témába vágó termék biztos kasszasikernek számított ezért nem csoda, hogy a Microsoft -nál is felfigyeltek erre a hullámra és piacra dobtak egy interaktív CD -t, mai bemutatónk alanyát, a Microsoft: Dinosaurs -t.
A merevlemezen 4.5 MByte helyet elfoglaló programunk elindítását követően mindenféle intro nélkül, azonnal a főmenübe invitálnak minket, ahol a képernyő alsó részén feltüntetett választási lehetőségek mellett némi misztikus aláfestő zene fogad minket dinóüvöltések, illetve az őserdő hangjainak kíséretében.

első kép

Szerintem simán megspékelhették volna mindezt egy üvöltő T-Rex animáció, de tudom, abban az időben az ilyen csicsás cucc még kivitelezhetetlennek számított.
Szóval itt van nekünk a főmenü egy bazi nagy dinoszaurusszal, csigákkal, csontvázzal, növénnyel, és legalul 8 kőtáblán, a már előbb említett választási lehetőségekkel, amik körtúránk főszereplői is egyben. A legelsővel, a “CONTENTS” -el, a “BACK”, “OPTIONS”, és “HELP” táblákon kívül teljes képernyőre varázsolhatjuk őket.

második kép

Ilyenkor két, teljesen új opció adódik hozzá a többihez, a “GUIDED TOURS”, meg a “DINOSAUR MOVIES”. Később majd ezekre szintén kitérek, viszont most lássuk sorrendben a többi választható ikont.
Az első az “ATLAS” nevet kapta. Itt értelemszerűen egy olyan világtérkép jelenik meg előttünk, aminek tetszőleges pontjára kattintva a program felnagyítja nekünk azt. Ott már feltüntetik az adott területen élt valamennyi dinót. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legszimpatikusabb őshüllőt, klikkelünk, majd buzgón elolvassuk a felugrott nagyobb kép melletti információkat, illetve lehetőségünk van továbbkattintani a dinó főbb testrészeire és az azok részletes leírásainak elolvasására. Ekkor a csontozat és a fogak kerülnek előtérbe. Amennyiben egy apró sárga hangszóró éktelenkedik az állat becsületes neve mellett, arra kattintva akár meg is hallgathatjuk az írott tartalmat. Ez a megoldás nagyon jól jön az olvasni még nem tudó, kisebb gyerekeknél. Több, nagyobb menüpont alatt is találkozhatunk velük.

harmadik kép

Második ikonunk a “CONTENTS” -en belül a “FAMILIES”. Ebben a dinoszauruszok családfáját csodálhatjuk meg és mélyebben beleáshatjuk magunkat. Ugyanúgy tanulmányozhatjuk minden egyes őshüllőt külön-külön, mint az “ATLAS” -nál. Ha nem akarunk sokat olvasgatni, a név alatti kőtáblával előhozhatjuk az élőlény legfontosabb adatait magában foglaló adatlapot.

negyedik kép

Soron következő ikon a Prekambrium, Paleozoikum, Mezozoikum, Cenozoikum földtörténeti korokat magában foglaló “TIMELINE”.
Ez az idővonal a “dinók kora” mellett a szomszédos korokra is koncentrál, úgyhogy aki például a mamutokról szeretne bővebb információhoz jutni, az itt utánanézhet.

ötödik kép

A keresgélések leegyszerűsítését a készítők a “TIMELINE” alatti menüponttal, az ABC szerinti névkeresővel, röviden: az “INDEX” -el oldották meg. Az állatok neveinek felmondatását a kisebbek a hangszóró segítségével itt ugyanúgy megtehetik, mint a bővebb tartalmaknál, így az átlagosnál könnyebben megtanulhatják kedvenceik neveit.

hatodik kép

Na és akkor most következzen a “CONTENTS” -nek, a bemutatónk elején említett két extra opciója. Elsőként vizslassuk meg a “GUIDED TOURS” -t. Összesen 16 érdekes és érdektelen téma kérdéseire kaphatunk benne választ szóban, vagy képek formájában. Gondolom ezzel is inkább a kisebbeket igyekeztek megcélozni, mert például olyan kérdés szerepel köztük, mint: “Hogyan építsünk egy tökéletes dinoszauruszt?”. Egy szó mint száz, pofás, megmosolyogtató szöveggel adnak választ a gyerekeknek úgy, hogy közben tanulni lehet belőle.

hetedik kép


Oldalak: 1 2


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.