Havi Retro Program-ajánló: Explorapedia – World of Nature [BEMUTATÓ]

Főcím590

“Kul-Tour” rovatunkban a mai nappal olyan témát indítunk, melynek a retro programok állnak a középpontjában. Ezzel mostantól lehetőséget biztosítunk arra, hogy a régmúlt játékai mellett, megismerkedhessetek minden hónapban egy olyan programmal, ami anno a mindennapjainkat megkönnyítő újdonságnak számított, de ma már jobb híján őskövületként tekintenek rá…
Első ilyen mű, amit bemutatunk nektek a nagyon fiatal korosztálynak ( 5 éves kortól ajánlott) szóló Explorapedia: World of Nature címet viseli. Nos a nevéből már azonnal rájöhetünk, hogy itt a természettel kapcsolatos témáról van szó, mégpedig játékos módon mutatja be világunk fontosabb növényeit, állatait, helyszíneit egyaránt. Természetesen annak idején újdonsága nem abban rejlett, miszerint kézikönyv formájában tanítsa meg a gyerekeknek az állatok, vagy növények névsorát, mellettük némi magyarázó szöveggel. Nem. Itt a program Földünknek azon részeire kalauzol el minket, amelyekre éppen kíváncsiak vagyunk és ott animált környezetben tárja elénk az oda tartozó élőlényeket a hely növényzetével együtt.

borító590

Az 1995 januárjában, 49 dolláros áron piacra dobott, egyetlen CD -ből álló programba még mai szemmel nézve is meglepően nagy mennyiségű adatot zsúfoltak. Van itt kérem szépen összesen 18 órás hangfelvétel, 3910 szöveg, 54 érdekes videó, 44 animáció, valamint 1750 gyönyörű fotó. Valamennyi írott szöveget fel is olvasnak nekünk, ennek értelmében az olyan csemeték is nyugodtan nézegethetik, akik még nem tudnak olvasni. Ráadásul a barátságosabbá tétele érdekében a készítők gyerekekkel mondatták fel a szövegeket.
A program menüje gyakorlatilag egy rajzfilmbe illő űrhajó fedélzete, melynek irányítótermén keresztül egyből kitekintést nyerhetünk a Földre.

főmenü590

Amennyiben kijelölünk rajta egyet a választható 16 helyszín közül, és rábökünk a “Find” gombra, az űrhajó azonnal elvisz minket oda, hogy közelebbről megszemlélhessük. Minden helyet szép grafikával, szuperül kivitelezett, kedves animációkkal spékeltek meg. Elutazhatunk a forró sivatagba, a hegyekbe, a prérikre, a farmokhoz, a szavannákra, a sarkvidékekre, a tengerpartokra, a korallzátonyokhoz, óceánokhoz, tavakhoz, folyókhoz, az esőerdőkhöz, a lombhullató erdőkhöz, az örökzöldekhez és a mocsarakhoz. Maga a 16. helyszín a világűr, ahol a csillagokat csodálhatjuk meg és a bolygókkal kapcsolatos információkról olvashatunk.

bolygók590

bolygórendszer590

Minden kiválasztott állatról, vagy növényről szóló érdekesség egy újonnan feljött ablakban jelenik meg. A “Find” gomb emellett mindenféle keresésre alkalmas. Például egy szóval rákereshetünk az adott szövegre, állatra, növényre, helyszínre, animációra, videóra, zeneszámra. Az irányítóterem közepén Thaddeus, a béka ül menő szkafanderjében. Ő azért van jelen, mert bármikor igénybe vehetjük a segítségét a körutazásaink alkalmával. Az űrhajó bebarangolása egy gyereknek sem okozhat gondot, mivel csupán az egér szükségeltetik hozzá.

északi590

hal590

Nézzük a “pilótafülkében” fellelhető opciókat:
Bal oldalon a rádióból meghallgathatjuk azt a 9 különböző dalt, amit a készítők azért kreáltak, hogy a gyerekek könnyebben, játékos módon befogadják az információkat. Szintén ezen az oldalon, a monitoron vicces állatos videókat nézhetünk meg. A rádió alatti fura sipkás madártól bonyolult fejtörőket kérhetünk, bár ezt inkább csak akkor javallott kipróbálni a kisebbeknek, ha már túl vannak a Föld megismerésén. A madár alatti “Quit” -tel kiléphetünk.
A jobb oldalon (lentről felfelé haladva) jön egy “Credits” gomb ami mögött a készítőket olvashatjuk. Fölötte a “Settings” gombbal a hangot, felbontást, animációkat állíthatjuk be, és itt vannak még a szövegekre vonatkozó beállítások is. Felettük, a fura zöld sisak választásával témaköröket dolgozhatunk ki.

Oldalak: 1 2


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.