Havi Retro Program-ajánló: Cover XP Pro [BEMUTATÓ]

coverxp1

Ismét elérkezett a szokásos Havi Retro Programajánlónk és mi megint valami olyasmiről igyekszünk gurítani nektek egy röpke bemutatót, ami nemcsak, hogy érdekes stuff, de anno nagyon hasznosnak is bizonyult a felhasználók körében.
Ahogy szépen beléptünk a 2000. évbe, a lemezek házilag írása egyre inkább terjedni kezdett és ezzel együtt felütötte a fejét az érdeklődés a saját lemezekhez való ízléses, testre szabható borító készítésére alkalmas programok után. Most talán azt gondolhatjátok: “Sosem olyan nagy dolog e célhoz megfelelőt találni”. Nos, ezt meg kell cáfolnom, ugyanis az olyan minimális alapkövetelményeket, mint a tetszés szerinti képek beszúrhatóságát, a feliratozás megoldását meg a nagyszámú effektek használhatóságát az időtájt nem minden program kínálta fel nekünk, ha pedig igen, akkor a legtöbb esetben nevetségesen borsos árat kértek érte. Jelen esetünkben az akkori felhozatalok közül a legkönnyebben megismerhetőt, legolcsóbbat és a legtökéletesebbet vettem górcső alá. Ez a felettébb kicsi és hasznos bemutatásra váró program a gépünkön csupán 3.28 Mbájtnyi helyet befoglaló, Cover Xp Pro 1.62 -es, CD/DVD borító szerkesztő.

coverxp2

A 21 -szer használható próbaverziót simán letölthettük a hivatalos oldalról, majd a max fél percig tartó telepítést követően, ha tényleg totálisan elnyerte a tetszésünket, potom 19.95$ -ért hozzá juthattunk a fullos cucc regisztrációs kódjához. Ezt az indításkor felugró ablakba pötyöghettünk be és aztán útjára indíthattuk saját borítógyártó “orgiánkat”.
Maga a program 3 különálló ablakban mutatkozik meg. A felső menüsor segítségével csalogathatjuk elő a nyomtatásra vonatkozó beállításokat, amik az előnézetre, a papír típusára, a papír méretére vonatkoznak. Aztán persze még itt állíthatjuk be a nyelvet, a felszín kinézetét, további kisebb opciókat, meg a súgóban segítséget is kérhetünk nagy tervünk véghezviteléhez.
Pechünkre a nyelvek közé Magyart nem pakoltak. Még hivatalosan sem lehetett hozzá beszerezni, viszont létezett nem hivatalos verzió, amivel (a C:/program files/coverXP/lang helyezve) elérhetővé tehettük a “SETUP” menüpont “LANGUAGE” opciója alatt a Magyar nyelvet.

coverxp3

Ezek után nyálazzuk át az alulsó két ablakot. A bal oldaliba a borító elülső része kerül, míg a jobb oldaliba értelemszerűen a borító hátulja. Teljesen mindegy, milyen sorrendben akarunk nekiállni azok elkészítéséhez. Amúgy a bal oldali egy dologban mégis különbözik a másiktól, abban hogy ott a borító gerincére is írhatunk külön szöveget.
Na szóval akkor a kép megnyitásához egyszerűen csak kattintsunk az egyik fehér négyzetre, nyissuk meg a borító azon felületére pakolandó anyagot, aztán a rendelkezésünkre álló 19 borítótípusból (Cover Templates) válasszuk ki azt, amin dolgozni szeretnénk. A kép bal sarkában ikonnal hívhatjuk elő a 14-féle effektet (Effects), illetve ugyanitt, az “Edit” -en belül többek közt forgathatunk, tükrözhetünk, vízjellé vagy fekete-fehérré varázsolhatjuk az alanyt.

coverxp4

Ha az effektezéssel megvagyunk, akkor nézzük meg a “Tools” -nak az “Overlay Editor” adta lehetőségeit. Ennek az ablaknak a bal oldalán, egymás alatt 4 ikon van: nyíl, négyzet, T -betű, valamint a Del. A nyíllal meg tudjuk fogni a megnyitott elemeket majd tetszés szerint elhelyezni őket. A négyzettel újabb képet szúrhatunk be. Az alatta lévő “T” ikonra kattintva írhatunk a borítónkat, mégpedig úgy, hogy ha a “T” után a kép egy pontjára rákattintunk, akkor ott megjelenik a “type.your.text” szöveg, amire ismét kattintva hívhatjuk elő a szövegszerkesztő ablakot. Állítsuk be a betűméretet, külalakot, színt, körvonalat és az ottani szöveg helyére írjuk be a címet/leírást. Amennyiben ezen még változtatni akarunk, úgy hagyjuk kijelölve a szöveget. A végén nyomjunk egy “OK” -t és tegyük az alkotásunk legimpozánsabb helyére irományunkat.

coverxp5

A készítők gondoltak arra is, hogy a borító hátsója általában a CD/DVD tartalmát hivatott magán foglalni, így lehetővé tették számunkra annak odahelyezését anélkül, hogy nekünk azt be kéne pötyögnünk. Ehhez meg kell adnunk azt a gépünkön, vagy adathordozónkon található mappát, minek tartalmát majd a hátoldalra szánunk. Ennyi az egész.
Az elkészült borítót okézzuk le és ALT+F4 -gyel zárjuk be a szerkesztői felületet. Az elmentett tervet innentől kezdve bármikor kinyomtathatjuk, de előtte a biztonság kedvéért javaslom megtekintését a felső menüsorban a “File” -on belül a “Preview” -ra kattintva, mert úgy akár felnagyított állapotban is átvizsgálhatjuk teremtményünket, hátha ott bujkál rajta egy-két sunyi hiba.
Hát ez volna a felettébb sok opciót magában rejtő apró Cover Xp Pro. Minden agybaj nélkül, percek alatt készíthettek különleges lemezgyűjteményükhöz vele ízléses borítókat anno 2001-2004 körül. Szerintem még manapság is simán viszi a prímet a legegyszerűbb és legkezelhetőbb, a középszintre belőhető borítószerkesztők között.
Rendszerkövetelmény: Windows 9x/ME/XP/2000

A program teljes verzióját egyik olvasónk, Zoli juttatta el hozzánk. Köszönet érte!Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.