Hansa Teutonica [TÁBLÁS JÁTÉK]

  • Az alábbi játékbemutató iromány NAGY GERGELY tollából származik.

HansaTeutonica táblás játék bemutató 1 új

 

Egy igen remek kis játékot veszünk ma górcső alá. A játékosok a Hanza városok közötti kereskedelemből próbálnak minél nagyobb haszonra és befolyásra szert tenni ezen játék során. A számomra legjellemzőbb mechanizmusa a játéknak a közvetlen fejlesztés. Ennek lényege, hogy bizonyos célok elérésével közvetlenül – tehát például nem valamilyen előfeltétel kiépítésével – tudjuk fejleszteni a játékban a cselekvési potenciálunkat. Ennek talán a legszembetűnőbb, ebben a játékban is megjelenő formája az, amikor a körönkénti akcióink számát tudjuk növelni. A játék ezenkívül területbirtoklós, illetve útvonal és hálózatépítős jegyekkel is bír. Mivel tevékenységeink során fontos szerepet kap a másik akadályozásából fakadó előnyszerzés, illetve mivel a területbirtoklás többségi jellegű benne, ugyanakkor direkt konfrontációra nem kerül sor, ezért a kompetitív játékok közé sorolnám. A szabályai viszonylag egyszerűek, a játékidő is egészen rövid lehet tapasztalt játékosokkal, a játék mégis megfelelően összetett ahhoz, hogy kimerítő szórakozást nyújtson. Talán egyetlen hátulütője, hogy a szabályokból fakadóan a tábla nagy része a játék zömében parlagon hever.

 

Szabályok: HansaTeutonica táblás játék bemutató 2

 

A játékban az elsődleges célunk összekötni a Hanza városokat. Bármely két szomszédos város között 2-4 hosszú útvonal található, amit feltöltve saját egységeinkkel juthatunk mindenféle előnyhöz.
A játék alapját a fejlődés képezi. Van egy kis fejlődést jelző lapkája minden játékosnak, amin azt jelezhetjük az egyes akcióink milyen fejlettek. Mindenből a legerősebb fedetlen jelző számít. Ha fejlesztünk egy szintet, nem csak, hogy felszabadul egy mező a fejlesztési táblázatban, de a leszedett egységet is megkapjuk aktívként.
Kétféle egységgel rendelkezünk, a kocka és a korong. Utóbbiból jóval kevesebb van, ám valamivel erősebb is. Bizonyos célokra csak négyzetet vagy korongot használhatunk, de sok helyen szabadon választhatunk a kettőből.
Az alábbi öt akcióból választhatunk induláskor kettőt, később akár többet is:
1. Egységek aktiválása:
A passzív készletünkből aktiválhatunk egységeket. Az aktiválás fejlettségi szintjétől függő mennyiséget.
2. Egység lerakása:
Az aktív készletünkből egy egység lehelyezése egy üres útmezőre. Minden útmezőre tetszőleges típusú egységet rakhatunk.
3. Egység kitúrása:
Egy ellenséges egységet kitúrhatunk egy útmezőről. Ehhez fel kell áldoznunk kocka esetén egy, korong esetén két aktív egységet (passziválódnak), illetve felhelyezzük a választott aktív egységünket az ellenfél egysége helyére. Ám ellenfelünk sem jár rosszul, ő kitúrt kocka esetén egy, korong esetén kettő egységet helyezhet fel az adott úttal szomszédos utakra.
4. Áthelyezés:
Áthelyezhetjük a táblán lévő egységeinket, az áthelyezés fejlettségétől függő mennyiségben. Csak üres útmezőre rakhatjuk egységeinket.
5. Út befejezése: HansaTeutonica táblás játék bemutató 3
Befejezhetünk egy utat két város között, ha minden útmezőn a mi egységünk van rajta. Befejezéskor az út két végén lévő város uralkodója kap 1-1 pontot. Aki befejezte az utat választhat, hogy beköltözik egy városba az úgy egyik végén, ha ott van olyan szabad hely, ahova ő már beköltözhet, illetve ha az út egyik végén lévő városhoz tartozik speciális lehetőség, akkor használhatja azt. Az úton elhelyezett egységekből kell használnunk egyet beköltözés esetén, a többi passzívan kerül le a tábláról. A város uralkodója az, aki a legtöbb egységgel költözött be, egál esetén az, aki később költözött be.

 

Fejlesztések:
Öt szempontból fejleszthetjük karakterünket:
1. Akciók:
Ez a fejlesztés határozza meg, hogy hány akciónk lehet egy körben. Kettővel indulunk, és ötig juthatunk el. Nem minden fejlesztési szinten kapunk új akciót. HansaTeutonica táblás játék bemutató 4
2. Aktivizálás:
Egy akcióval aktivizálható egységek száma. Háromról indulunk, következő szinten öt, majd hét egységet aktivizálunk, maximális szintre fejlesztve az összes egységünket egyetlen akcióval aktívvá tehetjük.
3. Áthelyezés:
Ez határozza megy, hogy egy akcióval hány egységet helyezhetünk át a táblán. Kettőről indulva egyesével ötig fejleszthető.
4. Rang:
Ez határozza meg, hogy milyen mezőkre tudunk a városokban beköltözni. Alapból csak a fehérre, fejlesztve a narancsra, rózsaszínre majd feketére is.
5. Kulcs:
Ez a fejlesztés a játék végén kapott pontjainkat szaporítja, részletesebben a pontozásnál. Minimuma 1, maximuma 5 pont.

 

Tokenek:
Egyes utak mellett a játék során tokenek is lehetnek. Aki az adott utat befejezi, megkapja az ott található tokent, majd felhelyezhet egy véletlenszerűen választott másikat a pályán egy olyan út mellé, amin gy egység sincs. HansaTeutonica táblás játék bemutató 5
A tokeneket bármikor lehet használni, azonnali előnyt adnak. Vannak tokenek, melyek plusz akciókat biztosítanak. Van olyan ami egy fejlettségi szintünket emeli meg. Van olyan amivel megcserélhetünk két egységet egy városban, illetve olyan amivel a város elé települhetünk be nulladik pozícióba, továbbá egy olyan amivel három ellenséges egységet távolíthatunk el a tábláról.

 

Speciális utak:
A tábla szélén található hat út rejt 1-1 speciális lehetőséget. Ha ezt befejezi a játékos beköltözés helyett választhatja a speciális hatást. A hat útból öt valamelyik fejlesztéshez van rendelve, annak szintjét emelhetjük az úttal, a hatodik pedig pontokat ad. A 7, 8, 9 vagy 11 pontot kiértékeléskor kapjuk meg, és az ide költözéshez kör egységre illetve megfelelő rangra van szükségünk.

 

Pontozás:
A pontozást két részre kell bontanunk. Vannak játék közben megkapható pontok, illetve a játék vége után kiértékeléskor kapott pontok. Ennek a felosztásnak majd a játék befejezésénél lesz szerepe. Azonnali pontokat háromféle módon kaphatunk. Vannak olyan mezők az egyes városokban, amelyeken egy pénzérme látható. Ha ide beköltözünk automatikusan egy pontot kapunk. Azonnal megkapja a pontját minden út befejezéskor az aki uralja az út végi várak egyikét (váranként egy pont). Ezen kívül menet közbeni hét pontot jelent, ha sikeresen összekötjük a tábla két szélén lévő piros nevű városokat úgy, hogy az összekötő út minden városában legalább egy egységgel beköltözünk. HansaTeutonica táblás játék bemutató 6

A játék végén 4 pontot kapunk a kulcson kívül minden maximumra fejlesztett képességért, illetve kapunk néhány pontot attól függően is, hogy mennyi tokent gyűjtöttünk a játék során. Ezen kívül megkapjuk a hatodik speciális városban a pontokat azokról a mezőkről ahova sikerült egységet raknunk. Az előzőeken túl sok pont szerezhető a legnagyobb összefüggő hálózatért, azaz a legtöbb olyan városért, amelyek úttal vannak összekötve, és amibe legalább egy egységgel beköltöztünk. Ezen gráf pontjainak a számát meg kell szoroznunk a kulcs értékével, hogy megkapjuk a pontértéket.


Oldalak: 1 2


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.