Halo 5: Guardians [XBOX ONE TESZT]

halo 5 guardians xbox one teszt 1

A Bungie új vizekre evezett, ám az élet a Halo-ban nem állt meg. A 343 Industries hozzáértéssel, alázattal és kreativitással nyúlt a sorozathoz és készítette el a negyedik részt, majd a korábbi epizódok gyűjteményes kiadását. Az eredeti trilógia örökségét megtartva, ám mégis sok helyen újítva a recepten, tovább kotyvasztották az egyik legismertebb videojáték univerzum főztjét.

A tavaly októberben Xbox One-ra érkező Halo 5: Guardians volt a soron következő epizód, amit a 343-nál raktak össze. A történet 2558-ban játszódik, nyolc hónappal a Halo 4 eseményei után. A játékos két főszereplőt irányíthat, az egyik a Halo örökös oszlopos tagja Master Chief (John-117), a Blue Team vezetője, akinek társai Linda-058 mesterlövész, Kelly-087 felderítő és Frederic-104, aki ugyan magasabb rangú mint Chief, mégis John-t ismeri el vezetőjének. A másik irányítható karakter a Fireteam Osiris kapitánya Locke. Társai: Holly Tanaka, aki túlélt egy Covenant támadást annak idején, Olympia Vale, aki kiválóan beszél számos Covenant dialektust és Edward Buck veterán shock trooper, aki a Halo 3: ODST (Orbital Drop Shock Trooper) főszereplője volt.

halo 5 guardians xbox one teszt 2

Míg az Osiris brancs tagjai a legújabb Spartan IV-es program kiképzésében részesült katonák, addig a Blue Team-ben a jó öreg Spartan II-s harcosok szolgálnak. Őket még gyermekkorukban vitték el, hogy teljes egészében a program keretén belül nevelkedjenek és kapják meg a megfelelő augmentációkat, kiképzést és tudást. A játék elején az Osiris csapatot küldik a Kamchatka nevezetű bolygóra, hogy kimenekítsék Dr. Catherine Elizabeth Halsey-t, az ONI tudósát – ő a Spartan II program megalkotója, valamint a nevéhez főződik a MJOLNIR támadó páncél megépítése. A sikeres akciót követően az Osiris csapat újabb küldetést kap, az időközben a parancsokra nem reagáló Master Chief és csapata után küldik őket. Chief éppen egy Argent Moon elnevezésű bázis védelmében veszt részt, amikor kódolt üzenetet kap Cortanától (akit az előző részben vesztett el), a mesterséges intelligenciától, aki tudatja vele, hogy a Meridian bolygón tartózkodik. A Blue Team tehát egyenesen oda tart, a Fireteam Osiris pedig a nyomukban, hogy megállítsák őket.

halo 5 guardians xbox one teszt 3

Utunk során Covenantokkal és Promethean-okkal küzdünk majd, miközben igyekszünk felgöngyölíteni az igencsak baljóslatú ügy részleteit, és szokás szerint a világ forog majd kockán. Az egyjátékos kampány 15 küldetést ölel fel, ami megközelítőleg 8 órányi játékidőt jelent. Bejárhatunk majd több bolygót és űrállomást három gép által irányított társunkkal közösen, de őket embertársaink is helyettesíthetik, így 4 fős co-op lehetőség is adott a játékban. Ha nem barátainkkal vágunk neki a kalandnak, akkor sem fogunk semmiben hiányt szenvedni, véleményem szerint a társak mesterséges intelligenciája kiválóan lett megalkotva, ha a földre kerülünk segíteni fognak, a meleg helyzetekben pedig igyekeznek a saját bőrükre is vigyázni. Ugyan parancsokat is osztogathatunk nekik, ám játék közben úgy találtam, hogy mire kijelölöm a likvidálandó célpontot, addigra én magam is bőven bele tudok ereszteni pár csomag plazmát az ellenfélbe, így ezt a funkciót nagyon kevésszer használtam a végigjátszás során. Bajt nem okozott, elvégre a gépi társak nagyon jól választják meg a célpontjaikat, ezzel olyan érzést keltve, hogy valódi, értelmes kompániával az oldalunkon harcolunk.

halo 5 guardians xbox one teszt 4

A fegyverek átestek némi polírozáson, nem csak grafikai, de erősség és pontosság tekintetében is, sőt, az ellenfelek is táposabbak lettek. A Promethean faj úgy egységet kapott a Soldier képében, de nem csak vele, hanem a korábban már látott nagyobb dögökkel is meg fog gyűlni a bajunk. Ajánlott egyébként a játékot rögtön a Heroic fokozaton indítani, alacsonyabb szinteken kevesebb kihívást rejt. Az is változás, hogy adott részeken arénaként funkcionál majd a terep és az egyre csak özönlő ellenfelek móresre tanítása után tudunk majd csak továbblépni, valahogy úgy, ahogyan annak idején a Painkillerben. Ez lehet, hogy sokaknak nem fog tetszeni, első blikkre nekem is furcsának tűnt, ám az ilyen összecsapások egyáltalán nem könnyűek magasabb fokozatokon, kell hozzá taktikai érzék és persze az ellenfelek megfelelő kiismerése, hogy túl tudjunk jutni rajtuk. A pályákon elszórva komolyabb fegyverekre is szert tehetünk, járjunk hát nyitott szemmel és keressünk minden olyat, ami nagyobban szól, mint az, ami éppen nálunk van!

halo 5 guardians xbox one teszt 5

Sok játékos a multiplayer előtti bemelegítésként tekint az egyjátékos kalandra, én azonban kifejezetten érdeklődve, átéléssel haladtam végig a rövidnek hangzó, ám végül kellőképpen tartalmas kampányon. A nagy látótávolság, a monumentális környezeti elemek tetszettek a legjobban, nagyszerű élmény hatalmas kövek tövében, vagy sziklába faragott szobrok lábánál járkálni. Az egzotikus növények élő-lélegző entitások, máshol a nap fénye okoz kellemes érzést. De nem minden helyszín ilyen kellemes a szemnek, többször kerülünk a föld alá, vagy szűk, dohos folyosókra, ahol szinte tüdőnkben érezzük a fojtogató levegőt. Itt-ott a föld mélyén horrorisztikus elemekre bukkantam, máshol inkább heroikus, hatalmas csatákban lesz részünk. Meglepően sok a karakterek közti beszélgetés, amely szerintem jót tesz a megteremtett atmoszférának. Társaink nem robotok, hanem érző emberi lények.

halo 5 guardians xbox one teszt 6

Ami furcsa volt, hogy a legtöbbször nem a korábbi epizódok magányos farkasával Master Chieffel haladunk előre, hanem az Osiris kapitányával Locke-val. Valójában több időt töltünk utóbbival, mint John-117-tel, és ez az ős-Halo fanoknak lehet hogy nem fog annyira tetszeni. Jómagam nem játszottam annyit az előző részekkel, hogy e miatt megorroljak, valamint hangsúlyozom, hogy ez már nem a Bungie-féle Halo trilógia, hanem valami új. Olyan játék, amit a 343 talált ki és alkotott meg, és mint ilyen, szerintem nem baj az, ha megújul egy kicsit a történet és a világ. Ugyanilyen negatívum lehet az is, hogy jóval kevesebb a járművezetés, talán mindössze egyszer volt lehetőségem Warthog-ba pattanni, máskor pedig inkább idegen járműveket vezethettem.

A zenei témákat is új ember szerezte, Kazuma Jinnouchi művei nagyon jól sikerültek, nem csak nagyzenekari futamok vannak benne, hanem egyfajta retro vagy synth wave-re hasonlító elektronikus részek, amik szerintem nagyban növelni tudják a hangulatot a csaták közben. A grafikáról elmondható hogy az Xbox One eddigi legszebb játéka, stabil 60 fps-t produkál és baromi látványos effektusokat jelenít meg. Erre egy szavam nem lehet.

halo 5 guardians xbox one teszt 7

A multiplayer szegmenst kevésbé ismertem meg, mint a single módot, ám elmondhatom hogy stabilan futott szinte minden meccs, élvezetes volt a kétszer négy fős Aréna is, amelyet kifejezetten ez e-sportok miatt tettek a játékba, de történt változás a Warzone-on belül is. Megjelentek a botok, tehát most már nem csak a 6-6 fős csapatok veszélyesek egymásra, hanem a végeláthatatlanul özönlő gépi ellenfelek is megnehezítik a küzdelmet. A meccsek így kiszámíthatatlanok lesznek, nem lesz megállás és pihenés. Újdonság még a pontokért szerezhető kártyacsomagok jelensége, melyek tartalmazhatnak páncélokat, sisakokat, fegyvereket és egyéb tárgyakat. Akárcsak a Diablo 3 vagy a Hearthstone esetében, itt is létrehoztak szezonokat, ezek során különleges emblémákat kaphatunk, amelyeket csak az adott szezonon belül szerezhetünk meg.

Összegezve elmondható, hogy a Halo sorozat ötödik felvonása egy látványos és tartalmas kaland, amely minden téren igyekezett megújítani önmagát. Bizonyos korábbi elemek hiányozhatnak, mások viszont bekerültek a játékba. Grafikiailag az Xbox One egyik csúcsát jelenti, bátran ajánlott mindenkinek, aki ezt a stílust kedveli. Ritkán mondhatjuk, hogy a játékhoz megjelent limitált konzol valóban egyedi és stílusos – legtöbbször csak valamilyen egyszerű festést kapnak az ilyen gépek – itt viszont kiemelném azt az igényes kialakítást, amit a képen látható Xbox One (és a hozzá tartozó kontroller) kapott.

halo 5 guardians xbox one teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (2 szavazat, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.