Halálos Fegyver Filmszemle II. Rész.

A bunyó végeredményét, azok miatt az olvasók miatt nem árulhatom el, akik még nem látták volna Donner eme remekművét, viszont kitérnék egy újabb érdekességre, mégpedig a film alternatív befejezésére. Ebben  Riggs és Murtaugh útjai különválnak, elbúcsúznak egymástól. Murtaugh elmondja Riggs -nek a nyugdíjba vonuláson való elmélkedését, de Riggs azt javasolja neki, ne tegye.

Ehelyett (anélkül, hogy gondolt volna arra, miszerint egyszer majd folytatást is lehetne készíteni), Donner végül úgy döntött, Riggs és Murtaugh maradjanak csak társak és végül barátokká is váljanak, majd leforgatta a kerti verekedés után azt a befejezést, melyben Riggs Karácsonyeste elmegy Murtaugh -ék házához, hogy odaadja Rogernek azt a töltényt, amit saját magának szánt, mikor még előtörtek belőle az elkeseredett öngyilkos hajlamok. A megkönnyebbült társ addig győzködi Riggs -et, míg az rá nem bólint arra, hogy velük töltse a Karácsonyestét. A fanatikus tekintetű társ beadja a derekát, s ezzel nem csupán egy különleges barátot kap Murtaugh, hanem a jövőben további rengeteg eszement kalandot, sok-sok hullával fűszerezve.

vége jelenet

Nem akármilyen soundtrack párosult a filmhez. Michael Kamen, Eric Clapton és David Sanborn gyümölcse. Kamen rögtön a Hegylakó mozifilm zenéje után kezdett hozzá a Halálos fegyver muzsikájának megkomponálásához. A “Riggs’ theme” című részt Eric Clapton andalító játéka tarkította, a “Murtaugh’s theme” résznél pedig David Sanborn szaxofonja került előtérbe. Mindkét zenész hangszere csodálatosan illik az adott szereplő hangulatához, világához. A soundtrack -ra rákerült még a nyitányt feldobó Jingle Bell Rock, a film végén hallható I’ll Be Home for Christmas és egy, a film címét viselő rockballada a Honeymoon Suite előadásában:

Az általam felsorolt dolgokat, no meg az igen sok akciódús jelenetet mindössze 15 millió dolcsiból hozta ki Donner,és mi lett ennek a következménye? Csupán annyi, hogy az 1987. március 6 -ai premiert követően 120 milliót hozott a konyhára világszerte, valamint 3 héten keresztül csücsült a Box Office lista élén. A negyedik héten a Bruce Willis és Kim Basinger főszereplésével készült romantikus vígjáték (“Nem látni és megszeretni”) taszította le a trónról.
Kis hazánkban a Moképnak köszönhetően (több, mint 2 évvel később) pontosan 1989. szeptember 21 -én tartották a premierjét.  Legelőször feliratosan vetítették, de aki volt elég leleményes, az még 1989 előtt beszerezhette valamelyik piacon a csodálatosan monoton Magyar hangalámondással. Mellesleg az évek során 3 különböző szinkron készült hozzá. Ezek közül az első a tékákból kölcsönözhető kazettákra került rá. Mel Gigson -nak Lux Ádám, Danny Glover -nek pedig Tolnai Miklós szolgáltatta a szinkronhangot. Aztán jött a M1 -en futó változat, amiben szinte semmit nem változtattak a szövegen, csak az előzőben hallható téves fordításokat korrigálták. Hőseink ezúttal Gáti Oszkár és Kránitz Lajos hangján szólalhattak meg. Mel Gibson -nak kissé furán állt Gáti Oszkár hangja, de úgy tíz perc után simán hozzá lehet szokni, főleg amiatt, mert a Halálos fegyverben az ütős egysorosok és beszólások olyan jól lettek szinkronizálva, hogy annak varázsa mellett a néző szinte meg is feledkezik a szinkronszínészekről.

Kis hazánkban e varázst a Forum Home Entertainment cseszte el, ugyanis a VHS kazik után évekkel később DVD -re már a rendezői változat került fel és ehhez bizony ők valami förtelmes szinkront dobtak össze. Pedig eredeti nyelven megnézve ez a 7 perccel hosszabb verzió tetszett nekem a legjobban. Először is ez tartalmazta azt a jelenetet, amiben Riggs habozás nélkül lepuffantja az iskola ablakából előszeretettel lövöldöző fazont. A viselkedése ott még jobban kihangsúlyozta, hogy ő bizony az a “halálos fegyver” akiről a film kapta a címét. Aztán a Rogerrel eltöltött első nap végeztével van neki egy másik plusz jelenete: Hazafelé tart éppen Murtaugh -ék házától, mikor felszed egy utcalányt, akivel közli, nem akar tőle semmi szexet, csak legyen mellette egész éjjel és nézzék közösen a tv -t. Donner a megmosolyogtató, de mégis szomorú kiegészítéssel a Riggs -et emésztő magányt kívánta még inkább fokozni. Szóval annak ellenére, hogy a filmnek ezen változatát ruházták fel a két legodaillőbb szinkronszínésszel (Sörös Sándor és Kránitz Lajos), komolyan mondom én csak fogni tudtam a fejem, mikor meghallottam a szépített “család barátabb” karattyolást. Sehol egy “Baszd meg!”, vagy hasonlók, de mit várna az ember egy olyan mai világban, ahol az RTL -en 21:30 után úgy adják le a “Végképp eltörölni” Schwarzenegger filmet 16 -os karikával, hogy egy az egyben kivágták belőle rögtön az elején azt a részt, mikor a csaj főnöke keresztül lövi a saját fejét? A Halálos fegyvert olyan vétek volt újraszinkronizálni, mint mondjuk a Die Hard -ot, úgyhogy aki igazi “badass” akciófilmet óhajt nézni, annak azt ajánlom, próbálja meg valahonnan megszerezni az első két szinkronizált változat közül valamelyiket, mert a harmadik sokat ront a film világán.

forgatás

Történetem végére érvén, összességében annyit tudok mondani, nálam ez a mű örök favorit. Richard Donner nagyon jó rendező, ennél a filmjénél, akárcsak a többinél, elég rendesen odatette magát. Kidolgozott benne mindent, amit csak lehetett, még a karakterfejlődéseknek is szemtanúi lehetünk. A színészek szinte egyé váltak a rájuk osztott szerepükkel. Danny Glover egyszerűen tökéletesen formálja meg az ötvenedik születésnapját betöltő, nyugodt, pedáns, jól öltözött, nagycsaládos rendőrt, kinek mesébe illő kertvárosi élete Riggs fölbukkanásával a feje tetejére áll.
Mel Gibson szintén remekül alakítja a totálisan összeomlott zsarut, aki holt nyugodtan belesétál minden útjába kerülő életveszélyes szituációba. Bár ő akkoriban már maga mögött tudhatott három Mad Max filmet, de én mondom nektek, nincs még egy olyan színész, aki hasonló beleéléssel keltette volna életre Martin Riggs -et. Pont az ő kiszámíthatatlansága az egyik oka annak, amiért ennyire működőképes a Halálos fegyver.
A 80 -as évek hangulatát nagyon jól visszaadja a film. Riggs és Murtaugh egy az egyben olyanok egymás mellett, mint tűz és víz. Csak úgy vibrál köztük a feszültség, ez teszi még izgalmasabbá a sztorit. Rengeteg egysoros, valamint szó-vicc és káromkodás hagyja el a szájukat, de poénok egyáltalán nem erőltetettek, a legtöbbet a helyzet szüli, a káromkodásra meg csupán annyit tudok mondani, hogy hasonló helyzetekben én is így köpködném a cifra szavakat. Ebben a filmben minden megtalálható, amitől akciófilm az akciófilm, ami sajnos ritkaság számba megy napjainkban.
2011 január 19 -én a Warner fejesei úgy döntöttek, hogy reboot -olják a Halálos fegyver szériát a régi szereplők nélkül, teljesen új színészgárdával és természetesen PG-13 -as besorolással. Nos e cikkem végeztével azt üzenném azoknak, a kedves embereknek, akik reboot -olni óhajtják eme tökéletesen kivitelezett akcióorgiát, hogy menjenek jó édes anyukájukba! Ez a filmsorozat úgy jó, ahogy van!

 

halalos fegyver filmszemle infobox2 640


Oldalak: 1 2 3 4


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.