Halálos Fegyver Filmszemle II. Rész.

Donner ezt az introt azért készítette, mert a nézők elé akarta tárni Riggs állapotát,  harcművészetben való jártasságát, majd később mégis megváltozott a véleménye, mivel szerinte már rögtön az elején túlságosan komor hangulatot kölcsönzött volna filmjének. Egyébként akinek kedve támadna megkukkantani ezt a “komor hangulatot” sugárzó csonttörős, bárszétverős kezdést, az itt alább azonnal megtekintheti:

A végleges kezdő képsorok felvételét követően a Burbank Studios raktárépületeinél folytatták a forgatást, ahol Roger háza található a hozzá tartozó utcarészlettel együtt. Ez a ház egyébként megannyi vígjátéksorozatban, filmben szerepet kapott (Gidget, Hazel, Bewitched, The Partridge Family, I Dream of Jeannie, Father Knows Best, Dennis the Menace). A parknál lévő jellegzetes szökőkutat pedig néhány évvel később a Jóbarátok című tv sorozat introjában láthattuk.

roger háza

Riggs ütött-kopott lakókocsijának Los Angeles, 3.75 mérföld hosszan húzódó Dockweiler State Beach -en találták meg a megfelelő helyszínt. A komor felvételek ellenére igazából sokkal élettel telibb, mozgalmasabb a part.

riggs lakólocsija

A stáb készített még felvételeket Palos Verdes-ben, Santa Monicán, Studio City-ben, West Hollywoodban, és Inglewoodban, kis kitérővel El-Mirage-ban, ahol egy hatalmas kiszáradt tómederben a californiai Victorville mellett felvették a film egyik legizgalmasabb jelenetét, melyben Roger találkozik Peter McAllister tábornokkal, Mr. Joshuával és a többi rossz oldalon álló gépfegyveres mellékszereplővel, mert azok elrabolták Roger lányát és csak akkor hajlandóak visszaadni, ha Roger elmondja nekik töviről hegyire, hogy milyen információkat kapott Michael Hunsaker -től mielőtt kinyiffantották. Riggs jó pár méterre onnan lapul egy távcsöves puskával, hogy a megfelelő alkalomban leszedhesse a nemkívánatos személyeket. Sajnos terve kudarcba fullad, a tábornok rátalál és túszul ejti.

sivatag

A következő felvétel szintén egy érdekes része a filmnek. A két őrmestert külön-külön vallatják, de inkább csak a kínzásra fektetik Mr. Joshuáék a hangsúlyt. Szóval ebből a jelenetből láthatunk néhány másodpercet a szintén Shane Black által írt Utolsó cserkész egyik jelenetében, ahol a tv -ben épp ez a film megy. Riggs -en a kínzásokat egy Al Loeng nevű színész hajtotta végre, akit csupán azért emelek ki, mert rengeteg nyúlfarknyi szerepet tudhat magáénak a jobbnál-jobb akciómozikban. Ő volt a Die Hard -ban az egyik terrorista, a Fekete eső -ben a Yakuza bérgyilkos, a Börtöncsapdában az egyik rab, Beverly Hills-i zsaru III. -ban az egyik autószerelő, Az utolsó akcióhősben az a rosszfiú, akit Schwarzenegger szó szerint “hidegre tett”… Ezeken kívül még jó pár neves filmben, sorozatban tűnt fel.

kínai

A legutolsó jelenetet ismét Roger házánál vették fel, ugyanis a vallatásból kiszabadult Riggs -ék elől menekülő Joshua annyira bedühödik, hogy menekülés helyett éjjel visszamegy Roger házához. Ott elégtételt akar venni gépfegyverével, de senkit sem talál otthon. Péppé lövi a nappalit, majd a két őrmester ártalmatlanítja egy kocsival, amit beküldenek a falon keresztül. A letartóztatott őrült kommandósnak Riggs ajánlatot tesz: Verekedjenek meg. Joshua természetesen van annyira fanatikus, hogy bele megy a bunyóba, így egy jó hosszú ökölharc keretében egyből egymásnak is esnek az előkertben.

bunyó

Richard Donner a legelső előkészületektől fogva  azon volt, hogy Mel Gibsonnak ezen jelenetét egyedivé tegye, emellett még jobban ki akarta hangsúlyozni a karakterek jellemét is. Véletlenül a rendezőasszisztensről kiderült, élénken érdeklődik a küzdősportok különlegesebb ágai iránt, és különböző sportolókat hívott meg, hogy bemutatót tartsanak Donnernek. Ennek eredményeképpen 3 technikai tanácsadót szerződtettek. Közülük mindegyik mestere volt egy-egy küzdősportnak. Cedric Adams megtanította a színészeknek a Capoeira mozdulatait.”Adams úgy gondolta, a legjobb módja annak, hogy bemutassuk, Riggs mennyire halálos is tud lenni, az az, hogy bemutatjuk, milyen jó egy olyan különleges küzdősportban, amit képernyőn eddig még soha nem láthattunk”-nyilatkozta Donner.
A második és harmadik technikai tanácsadó, Dennis Newsome, valamint Rorion Gracie volt. Egyikük egy kis utcai harccal, másikuk pedig Jiu-Jitsu -val fűszerezte meg a jelenetet.


Oldalak: 1 2 3 4


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.