Halálos Fegyver Filmszemle II. Rész.

A Die Hard laza John McClane -je után az öngyilkos hajlamokkal rendelkező Riggs szerepének betöltésére még Mickey Rourke -ot keresték fel, viszont vele sem jártak sikerrel. Végül Mel Gibson és Danny Glover mellett döntöttek. Mondjuk nem csoda, hiszen Gibson akkoriban már híressé vált a Mad Max sorozattal, melyben az eléggé bekattant ex rendőrt játszotta, aki bosszút áll a gyermekét és feleségét halálra gázoló motoros bandán, majd a további két részben országúti igazságosztóként különböző brutális kalandokba keveredik a poszt-apokaliptikus világban. Ő Ausztráliából repült a stúdióba, hogy közelebbről megismerkedhessen Richard Donner -rel és a forgatókönyvvel.

max590

Danny Glover 1987 ig a Menekülés Alcatrazból -on, a Silverado -n, a Bíborszín -en, valamint A kis szemtanú -n kívül leginkább csak sorozatokban, színdarabokban tűnt fel. Mikor felkeresték a szerep kapcsán, akkor is épp egy darabban játszott Chicagóban. Ő már ránézésre is tökéletesen illett a nyugisabb rendőr, Roger Murtaugh őrmester szerepébe, akinek főbb jellemvonása, hogy kiakad Riggs dolgain és úgy veszekszik vele, mintha régi házaspárok lennének.

danny glov

Donner saját unokatestvérének, Steve Kahannek is szánt egy szerepet, kinek filmes pályafutása az ugyancsak Donner által rendezett Superman -ben kezdődött, ahol egy Armis nevű detektívet alakított. Szóval ő Mel Gibson és Roger Murtaugh filmbéli főnöke, Ed Murphy kapitány bőrébe bújhatott, viszont nem csak ebben az egy részben, a további háromban szintén feltűnhetett, akárcsak Mary Ellen Trainor, aki a Gibson karakterét már-mát fanatikusan gyűlölő mániákus rendőrségi pszichológust, Dr. Stephanie Woods játszotta. Riggs a doktornő kirohanásait mindig valami frappáns egysorossal szerelte le, így alkalomadtán volt egy kis humorforrás a részekben ami a Halálos fegyver 2 -ben tetőzött Leo Getz eljövetelével. Mellesleg Mary Ellen Trainor ugyancsak feltünt Donner néhány művében, például az 1985 -ös Kincsvadászokban Sean Astin és Josh Brolin anyjaként, valamint szerepelt John McTiernan Die Hard -jában, mint bemondónő a tv -ben, és nem utolsó sorban Robert Zemeckis filmjeiben, de nem is csoda, hiszen 1980 -tól egészen 2000 -ig házasok voltak.

kapitány és doktornő

A pozitív szereplők után szót kell ejtenem a negatívokról is, hiszen nem akciófilm az akciófilm, ha nincs benne néhány elvetemült szemétláda. Ők jelen esetben egy volt CIA kommandósokból álló kábítószerbanda, nekik dolgozott az a bizonyos Hunsaker, akinek kinyírták a lányát. A banda élén Peter McAllister tábornok állt, illetve az ő “jobbkeze” Mr. Joshua. A  tábornok személyét Mitchell Ryan játszhatta el. Ő a pályafutását 1966 -ban a Dark Shadows szappanoperában kezdte, amiről 46 évvel később Tim Burton csinált egy egész estés mozit Jhonny Depp főszereplésével. Amúgy többek közt még játszott a Piszkos Harry – A magnum erejében és az egyik Halloween horrorban.
A tábornoknál is kegyetlenebb Mr. Joshua megformálásához alkalmas színészt szinte nem is kellet keresni, mert maga Gary Busey jelentkezett arra, hogy szívesen belebújna az eszement kommandós bőrébe. Talán nehéz elhinni, de Busey akkoriban még nem játszott “rosszfiút” és nem csupán “ZS” kategóriás filmekben tűnt fel, 1978 -ban a”Buddy Holly története” című alkotásban való alakításáért Oscar díjra jelölték. Végül is megkapta Joshua szerepét, viszont nagy feladat várt rá: fizikailag kissé össze kellett szednie magát. A meghallgatáson körülbelül még úgy nézett ki, mint a Holt Pont című filmben (sörhas, semmi izom). Majdnem 20 kilót adott le és aktívan edzőterembe járt, hogy hitelesen tudja eljátszani a harcművészetekben jártas, bekattant ex ügynököt. Karjának öngyújtóval való kínzása a filmben, valamint egyéb tökéletesen alakított őrültségei miatt a Halálos fegyver premierje után szinte 99% -ban negatív szereplőként tűnt fel a vásznon.

főgonoszok

Megemlítést érdemel a tábornokkal üzletelő Mendez nevű pitiáner drogkereskedőt eljátszó Ed O’Ross. Ő itt ugyan még csak pár perces szerepben látható, de a mozitörténelem egyik legszemetebb gonoszát alakíthatta az 1988 -ban készült, szintén “buddy cop” filmben, a Vörös Zsaru -ban, ahol a moszkvai drogmaffia vezetőjeként és Arnold Schwarzenegger ellenfeleként tűnt fel.

mendez

A forgatókönyv, a producer, a rendező és a szereplők megléte után neki is veselkedtek a Halálos fegyver forgatásának munkálataihoz ami napra pontosan 1986 Augusztus 6-án kezdődött el.
A felvételeket a californiai Long Beach-en kezdték, egy helikopterről felvett jelenettel, ami a nyitányban megalapozta a film alaphangulatát, és amely egyben tartalmazta az első kaszkadőrös mutatványt, az Amanda Hunsaker -t játszó Jackie Swanson ugrását az International Tower egyik erkélyéről. Még mielőtt jobban belemerülnénk a dolgokba, el kell mondanom, hogy a filmhez eredetileg még ez előtt leforgattak egy ettől teljesen eltérő nyitójelenetet, amiben Martin Riggs szokásos meredt tekintetével magányosan iszogat éjjel egy bárban, majd kimegy a mosdóba ahonnan visszafelé jövet belebotlik néhány nagyszájú helyi menő csávóba, akik minden kertelés nélkül kiakarják rabolni. Riggs csak annyit feleli nekik, minden pénze a bankban van, és hogy inkább ne baszakodjanak vele. A bandatagok erre megtámadják, de ő félkézzel, könnyedén lerendezi mindegyik tagot (a bár berendezésével együtt). Ezután egy üveg italt kap ajándékba a tulajtó, cserébe azért, hogy soha többet ne menjen oda bajt keverni.

alt 1


Oldalak: 1 2 3 4


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.