Halálos Fegyver Filmszemle II. Rész.

Második főcím590

A Halálos fegyvert érintő Filmszemlénk első részének alkalmával megismerkedhettünk a “Zűr és a Zavar”, vagyis Riggs és Murtaugh őrmester mindennapjaival, valamint annak a tragikus halálesetnek a homályos körülményeivel, mely arra késztette a két egymást rühellő főhőst, hogy félretegyék társuk iránt táplált ellenszenvüket és egymást oltogató parádés párbeszédek közepette közösen göngyölítsék fel az ügyet. A mai napon tehát folytatjuk a második legjobb karácsonyi akciófilmről (az első helyezett kétség kívül a Die Hard), vagyis 1987 -es Halálos fegyverről szóló cikkünket. Természetesen szót ejtünk a lényegesebb szereplőkről, forgatási körülményekről, helyszínekről, no meg minden olyan dologról amiről összességében csakis nálunk olvashattok.
Az 1987 -es év, csak úgy, mint a nyolcvanas éveken belül bármely másik, igen termékenynek számított a minőségi hollywoodi filmek felhozatalában. Komolyan mondom, még én magam is elcsodálkoztam azon, hogy milyen remekművek születtek akkoriban. Nekem a nyolcvanas évek filmjeiről főként az iszonyú képminőséggel és egyszemélyes (valami csodával határos módon előfordult kétszemélyes is) hangalámondással tarkított kalóz-VHS-kazetták jutnak először eszembe. A piacokon azoknak a pultjait, akik ilyeneket árusítottak szinte úgy lepték el a vevők, mint a leesett zsírkoskenyérdarabot a hangyák. Aztán kézről-kézre jártak a megvásárolt kazik és aki tehette, az lemásolta, vagy lemásoltatta magának, hogy neki is juthasson valami ebből a “nyugatról érkező kincsből”. Készült például 3 különböző (de tökéletesen monoton) alámondással Terminator, vagy olyan Jedi visszatér, melyben a narrátor a “May the force be with You” mondatot “Május negyedikén találkozunk” -nak fordította, illetve a Birodalom visszavág -ban megcsodálhattuk, amint Darth Vader női hangon dörmögte oda Luke -nak hogy “Én vagyok az apád…”.  Aztán ott volt még az Amerikai Ninja, Kommando, Mad Max, Rendőrakadémia,  és még sorolhatnám a végtelenségig a jobbnál jobb alkotásokat, amiket lélegzetvisszafojtva bámultam még akkor is, mikor az alámondó fickó, vagy hölgyemény már 3 képkockával lemaradt. Példának okáért itt egy Jedi visszatér jelenet:

És hogy miért kezdtem erről itt most nosztalgiázni? Nos csupán azért, mert ezeknek a filmeknek a legtöbbje “R” besorolásos akciófilm és az emberek világszerte hihetetlenül imádták őket. Akkortájt a stúdiók még hittek a “R” -es mozikban, vagy csupán nem uralkodott el rajtuk annyira a pénzéhség és nem rángatták dróton a rendezőket mint most? Ki tudja? Ahogy teltek múltak az évek, mind a divat különböző ágazataiban, mind pedig a filmgyártásban egyre fiatalabb korosztályt céloztak meg, és mint a hülye-gyereknek, elkezdték szájbarágni az egyszerűbbnél-egyszerűbb sztorikat. Elindult útjára a “PG-13 korszak” melyben a főhős trikója mindig fehér, haja mindig jól fésült, a legdurvább helyzetekben maximum annyit képes iszonyat durván káromkodni, hogy “Oh, shit!”. Ha pedig belelő valakibe, csoda ha egyáltalán golyónyomot láthatunk, nemhogy vért, és ez visszafelé ugyanígy működik: karcolásokat szerez ugyan, de olyan sebet, amit mondjuk a Rambo első részében látni, illetve annyi vért, mint mikor John McClane, az “egyszerű” new york -i rendőr a talpából szedte ki a szilánkokat a Die Hard -ban… hát…olyan dolgokat soha. Na meg persze izmai sincsenek, mert az ugye nem lenne elég realisztikus. Vegyünk inkább egy kis vékony csávót és mondjuk azt, hogy ért valamelyik harcművészethez. Természetesen a verekedések csak idegbeteg vágásokkal, kamerarángatásokkal megoldhatók, mert különben egyértelműen látható, miszerint csupán értelmetlen hadonászásból áll az egész, a rosszfiúk pedig sose kínozzanak meg senkit látványosan, mert az már borzasztóan uncsi lenne. Jönnek is folyamatosan a PG-13 -as remakek, rebootok, egyéb bőrlehúzások, felesleges folytatások, amik mind legtöbbször a süllyesztőben végzik. Ott volt a Terminator 4, Az emlékmás, a Conan, a Die Hard 4-5, és ez csak a jéghegy csúcsa.
Aki most mell-döngetve a szintén PG-13 -as Taken -el jönne, annak én fejet hajtok, viszont akkor mutasson nekem az utóbbi 10 év terméséből csak 5 ugyanolyan kaliberű akciómozit, melyre úgy fogunk emlékezni, mint Stallone, Schwarzenegger, illetve Willis régi filmjeire.
A legszomorúbb az, mikor megvágva kerülnek a filmek a mozikba, aztán beközlik, hogy amúgy a korhatáros “rendezői változat” rajta lesz a Blu-ray, DVD lemezen. Ilyenkor kérdem én: Minek menjek moziba, ha a teljes alkotás, amit látni szeretnék, a lemezzel jön majd ki? Másrészt meg manapság egy trailert sem tudnak úgy elkészíteni, hogy meg ne tudjunk belőle mindent. Nézzük csak meg a Halálos fegyver eredeti trailerét. Ebben gyakorlatilag a rosszfiúkat egy kósza pillanatig sem láthatjuk:

Egyáltalán nem állítom azt, hogy a mai időkben nem születnek remekművek, bár kissé vicces annak a ténye, miszerint a nyolcvanas években olyan filmek nem kaptak Oscart, mint a Sebhelyes-arcú, Jó reggelt Vietnam, Lánglovagok, Ébredések, Gorillák a ködben…stb és ha ezek manapság kerülnének moziba, valószínűleg többet is elvinnének azokból az aranyszobrocskából, és miért? Mert a színvonal csökkenése miatt az ezeket megközelítő filmeket sem tudnának a stúdiók a mai gondolkodásmódjukkal összehozni. Ha már az összehozásnál tartunk akkor itt az ideje rátérni arra, hogy a Halálos fegyver esetében miként történt mindez:
Marion Dougherty, a castingos először Bruce Willis -t “vette célba” Riggs szerepére, szerencsére sikertelenül. Erre a későbbiek folyamán utaltak is az 1993 -as, Emilio Estevez és Samuel L. Jackson főszereplésével készült, Haláli Fegyver címen ismert, fergeteges Halálos Fegyver paródiában ahol Bruce Willis John McClane -ként tűnik fel, miután a rosszfiúk egy helikopterről véletlenül az ő tengerparti lakókocsiját teszik a földdel egyenlővé, nem pedig Emilio Estevez -ét. Willis fehér zászlót lengetve, a szokásos szakadt fehér trikóban kimászik a roncsok alól  és a szintén szokásos nyugodt arckifejezésével tisztázza a félreértést az életére törő sajnálkozó idegenekkel.

haláli willis


Oldalak: 1 2 3 4


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.