Hacienda [TÁBLÁS JÁTÉK]

  • Az alábbi játékbemutató iromány NAGY GERGELY tollából származik.

hacienda táblás játék bemutató 1 új

 

Dél-Amerikai pampáin terelhetjük csordáinkat ebben a könnyed és pörgős játékban. Célunk eljutni a piacokra, ahol az állatainkat pénzé tehetjük, és közben minél értékesebb területekre szert tenni. A játékot mind gyorsasága, mind egyszerűsége okán a filler játékok közé sorolhatjuk be. Állataink terelésére illetve birtokaink bővítésére tile placement mechanizmust használunk. A játékban a legnagyobb konfrontációt az képezi, amikor elfoglaljuk az ellenfelünk által kinézett területet, esetleg beszorítjuk őt, pontjainkat pedig ellenfeleinktől függetlenül érdemelhetjük ki, így a konstruktív kategóriába sorolhatjuk ezt a társast.

 

Szabályok: hacienda táblás játék bemutató 2

 

A hexahálós pálya nagy része pampa, melynek elsődleges funkciója az, hogy állatainkat terelgessük rajta. Az egyéb tereptípusok jellemzően egy zárt ív mentén helyezkednek el. Mivel a tábla mindkét oldala használható, ebből némi választék is rendelkezésünkre áll. Az általam próbált három fős verzióban egy csont formát adott ki.. Ezeken a területeken kezdhetjük meg a terjeszkedést. Ezekre bármikor rakhatunk lapkát, a többi mezőre csak akkor ha már szomszédos mezőt elfoglaltunk. hacienda táblás játék bemutató 3

 

A játékosok egymás után sorban következnek, és minden körükben három akciót hajtanak végre. Az akciók a következők lehetnek:
Lapka lerakás:
Lerakhatunk egy terület vagy egy állat lapkát, a vele azonos kártya kijátszása árán. A csontalakon elhelyezkedő területek bármelyikére rakhatunk lapkát, ha megfelelő területkártyát játszunk ki. A pampára viszont csak úgy rakhatunk le lapot, ha az kapcsolódik saját elfoglalt mezőnkhöz. Ez lehet pampa terület lapka, vagy állat. Előbbit területhez kapcsolódva, utóbbit akár területhez, akár vele azonos állathoz kapcsolódva lehelyezhetjük.
Amennyiben egy állatunkkal elérünk egy piacot, azaz a pampa közepén álló épületek valamelyike mellé helyezzük le azt, akkor annyi pesot kapunk amennyi a terelési útvonalunk értéke. Ezt úgy számolhatjuk ki, hogy az állatunkkal összefüggő azonos típusú állataink számához hozzáadjuk a kiinduló terület nagyságát. Egy piac mellett több mezőért is besöpörhetjük ezt a jutalmat. hacienda táblás játék bemutató 4

 

Lap vásárlás:
Két fajta kártyalap van, terület és állat. Mindkettőből négy látható felcsapva, a többi pedig egy-egy pakliban. A felcsapott lapok bármelyikét 3 pesoért vásárolhatjuk meg. Ha megelégszünk a pakliból húzott ismeretlen lappal, azt csupán 2 pesonk bánja. Egy lap vásárlása egy akció.
Hacienda vásárlás:
12 pesoért szerezhetünk be egy haciendát, azaz egy kis épületet, amit vagy területünkre, vagy állatainkra rakhatjuk ha még nincs rajtuk. A hacienda az összefüggő terület, vagy összefüggő, azonos típusú állatcsorda után ad a játék végén mezőnként egy többletpontot. hacienda táblás játék bemutató 5

 

Tó vásárlás:
A tó jó barátja az állattartóknak, hiszen itt ihatnak az állatok. A tavakat ugyanúgy 12 pesoért vásároljuk, mint a haciendát. Minden tó egy, kettő vagy három területet foglal el. és a táblán bármilyen üres területre feltehetjük (a piac ilyen szempontból sem számít üresnek). A körülötte található minden elfoglalt mező eggyel több pontot ér gazdájának.
Aratás:
Minden összefüggő területünket a játék során egyszer learathatjuk. Ekkor egy aratás tokent helyezünk rá, jelezve, hogy később már nem arathatunk itt, és annyi pesot kapunk, amennyi a terület nagysága szorozva hárommal.

 

Pontozás:
A játék két szakaszra oszlik. Az egyes szakaszok akkor érnek véget, amikor az első illetve második szakaszhoz tartozó állat lapok paklija elfogy. Mindkét szakasz után kiértékelés van. A kiértékelés során az alábbiakért kaphatunk pontot:
– Minden legalább három mezőből álló terület mezőnként 2 pontot ér.
– Minden elért piac eggyel több pont, mint az előző, tehát például 5 piac 15 pont.
– Minden lerakott hacienda annyi pontot és, amekkora összefüggő terület vagy csorda van alatta.
– Minden tó körül minden elfoglalt mező egy pontot ér gazdájának (egy mező több pontot is érhet).
– Minden 10 peso egy pontot ér.

 

Kivitelezés: hacienda táblás játék bemutató 6

 

A játék átlagos kivitelezésű. A lerakott lapkák anyaga a szokásos karton, a pénz pedig az állat és területkártyákkal megegyező alapanyagból készült. Az én ízlésemnek a grafikák kicsit túlcizelláltak, amik ráadásul a használhatóság rovására mennek, mert nem magától értetődő típusuk. A kártyákból is kényelmesebben használhatóak lennének a normális méretűek.
hacienda táblás játék bemutató infobox újSzólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.