Gravis Analog Pro – A ’90 -es évek legstrapabíróbb (átlagos) joystickja.

főcím590

Elérkezett végre az a nap, melyen beszámolót tarthatunk nektek arról, miszerint mi itt a FutuRetronál melyik joystick -ot tartjuk a legstrapabíróbbnak a ’90 -es években piacra dobottak közül. Természetesen most kifejezetten a botkormányosokról lesz szó és azokon belül is az egyszerűbb, hétköznapibb darabok csoportjáról.
Szóval minden ott kezdődött, mikor a szekrény tetején lévő kartondobozokban kutatgattam néhány rég nem látott sárga kazetta után, de egyre másra csak olyan joystick -okba botlottam bele, melyek jó pár éve “nyakukat törték”. Állapotuk ellenére nem volt szívem kidobni őket, mert bár többnyire javíthatatlanok, mégis sok kedves élmény fűződik hozzájuk. Csupán körülbelül 10 darab joynak nem tudnám megkülönböztetni a “történetét”, ugyanis ahhoz a típushoz tartoztak, amiket annak idején az Atari klónokhoz is adtak.

atari590

Gondolom mindenkinek rémlik, hogy ez a fajta volt akkoriban mind közül a legolcsóbb, illetve a legkönnyebben és leghamarabb leamortizálhatóbb botkormány. Kapott két tűz-gombot, a bekalibrálásáról álmodni sem lehetett, és a műanyag recsegése a legósdibb parketta irritáló recsegésén is mérföldekkel túl tett, nem beszélve az ijesztő kattanásokról, amiket a mozgatása közben produkált…
Nos, mikor eme emlékekkel a fejemben merengtem magam elé, hirtelen megrohamozott a gondolat: “Ha az Atari klón joy -ok haltak meg elsőként a ’90 -es években az űr- és vadászgép szimulátorok, valamint a hajtépően nehezen irányítható platformerek harcmezején, akkor  vajon  melyik gyártó terméke bírta e megmérettetéseket a legtovább? És vajon volt-e olyan,  amely társait megelőzve a legvadabb pályákon is törések nélkül kiállta a próbát sőt, még az ezredforduló elérkeztéig sem adta be a kulcsot?” .
A rendelkezésemre álló 25 darabos retro gyűjtemény hosszas letesztelése után csupán egyetlen hibátlanul működő joystick “maradt talpon a vidéken” (pedig elég szoros küzdelem volt közte és néhány QuickShot között), ez pedig nem más, mint a ízléses dizájnjával, illetve a számos egyszerű, de szuper funkciójával büszkélkedő Gravis Analog Pro nevet viselő csoda.

gravis-analog-pro590

A kételyek elkerülése végett nem azért esett választásunk eme műremekre, mert egykoron feltűnően sokszor nyerte el az “Év joystickja” díjat, hanem mert miután végigtoltam vele a Wing Commander összes részét, a Strike Commander -t, a Fighter Wing -et, X-Wing Fighter -t, no meg még egy rakat szimulátort, nem is beszélve az anno majdnem tíz évnyi játékfelhozatalról, ma is gond nélkül kiállta a próbát. Viszont mielőtt a túlzott dicséretáradat mellett szenté avatnám nyertesünket, kukkantsunk csak meg minden porcikáját közelebbről:

doboz590

Egy ilyen komoly példánynál azt gondolhatnánk, hogy a tökéletessége kihat a dizájnjára is. Hát ezt nem mondanám. Nem holmi csili-vilin kicicomázott cuccról beszélünk. Erős, masszív, kézbeillő fekete műanyag kart kapunk, kényelmesen fogható szivacsréteggel borítva. A talp szintén sugárzik az erős műanyagtól és nem a szokásos tisztítgatásra szoruló tapadókorongok igyekeznek az asztalon tartani őt, hanem az akkor még újdonságnak számító, csúszásgátlóként működő kerek szivacsok. Mindezt szürke, szintén masszív gombokkal fűszerezték meg, melyek nem ragadnak be és azonnal érzékelik a nyomást. Kívülről az egész inkább otrombának, átlagosnak tűnik, mint különlegesnek. Nos ekkor mondom én: Az számít, ami a felszín alatt van.

Joy felülnézet590

A Gravis Analog Pro nem ám azok közé a joy -ok közé tartozott, amiket egy-egy menet után dühöngve kalibrálhattunk újra. Nem, nála az ilyen gond körülbelül hónapokkal később merült fel és akkor sem volt más dolgunk, mint a hozzá mellékelt csavarhúzóval és a lemezzel egyszerűen visszaállítani. A többi botkormány az első néhány próba alatt simán elállítódott, így a sikere már ebben jelentkezett.

joy papírral cdvel590

A rajta látható 5 gomb közül három a tetején kapott helyet, hogy betölthessék az egyes, valamint kettes tűzgomb szerepét. A trigger szintén az egyes tűzgombot képviseli.

5 gomb590

A kartól jobbra találjuk a két nagy pad -ot. Ezeket olyan programok miatt helyezték rá, melyekhez négy tűzgomb szükségeltetett (ilyen volt például a Mortal Combat). Szóval beállíthatjuk őket egyes, kettes, hármas, illetve négyes tűzgombnak, mégpedig a talp bal oldalán lévő két szürke kapcsolóval.

két pad590


Oldalak: 1 2


Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.