GameBoy Classic – Egy rajongó szemével.

Csúsztassuk ki csomagolásából gépünket. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de bennem elsőre azt a benyomást keltette, hogy színében és dizájnjában tökéletesen fog passzolni a régebbi típusú Commodore 64 -esemhez. A ellaposított téglatest alakú szürkés konzol fogása olyan, mintha egyenesen a játékosok kezébe teremtették volna. Több órányi játék után sem zsibbadt el úgy tőle a kezem, mint a Nintendo DS –től, vagy a PS Vita –tól.
A jobb alsó sarkát a többinél erősebben lekerekítették. Itt található a mono hangszóró, melytől balra láthatjuk a sötétebb, puhább anyagból készült Select és Start gombokat. Felfelé haladva, jobb oldalon az A és B felirattal jelzett, bordó kezelőgombok uralkodnak, velük párhuzamosan a bal oldalra a fekete D-pad került.

gb17

A gombok fölötti részt, teljes egészében a képernyő illetve az azt körül ölelő sötétebb szürke keret uralja. A keret bal oldalán rögtön szemet szúrhat a “Battery” szócska, felette meg egy kis kör alakú átlátszó rész. A gép bekapcsolásával, az ott szunnyadó piros led kigyullad és a következőkben arra fog szolgálni, hogy folyamatosan jelezze felénk elemeink töltődöttségének állapotát. Amennyiben hálózati adapterről tápláljuk a konzolt, úgy a piros led fénye erősebb lesz.

gb18

A készülék jobb oldalán találjuk a hangszabályzót és a multiplayer csatlakozó aljzatát. Ugyanilyen magasságban, a baloldalon van a kontrasztszabályozó, mellette meg a külső tápcsatlakozó bemeneti nyílása.

gb19

A Game Boy hátoldalába, az elemfedelet eltávolítva belehelyezhetjük a 4 db AA elemet, valamint az alján lévő 3.5 mm-es audio csatlakozót használva, fülhallgatón keresztül, sztereóban hallgathatjuk kedvenc gammáink 8-bites dallamait.

gb20

A játékkazettákat a gép tetején tátongó nyílásba helyezhetjük. Ha ez megvan, akkor a szürke kapcsolót csúsztassuk a kazetta tetejére… A piros led felizzik, a képernyőre kecsesen lemászik a NINTENDO logo, majd a játék automatikusan elindul. A konzol kazetta nélküli bekapcsolása esetén, vagy ha valamiért nem tudta beolvasni a játékot, akkor ez a logo nem volt látható.

gb21

Mindenképpen érdemes nagyítós lámpát beszerezni hozzá, ugyanis az éppen futó kazettát csak nappali fény mellett követhetjük figyelemmel (sötétben sajnos nem lehet a kijelzőn kiigazodni). Szerintem az irány és az action gombok meglepően jól reagálnak (sőt, néha annyira jól, hogy egy gombnyomásra Super Mario kettőt ugrik), hamar rá lehet érezni az kezelés ízére. Egyedül a Start használata tűnt nehézkesnek, ha gyorsan le akartam pause -olni a játékot. Úgy összességében semmi rosszat nem tudok írni róla. A képernyő az alacsony pixelfelbontás ellenére szépen megjeleníti az álló képeket és az animációkat egyaránt, sőt a csatlakozó segítségével kétjátékos módban a Mortal Combat -ot, vagy a Street Fighter -t igazi álom volt rajta tolni. A rá hegesztett játékok megismerésével, ha másra nem is, de egy dologra mindenki rájön: A Gameboy annak köszönhette minden más konkurens konzolt elsöprő sikerét, hogy a Nintendo játékfejlesztőinél a grafika mindig is másodrangú szempont volt, a hangsúlyt a játékélménybe fektették. Aki nem hiszi, annak itt az ideje, hogy utána járjon…

A bemutató után elérkeztünk ennek a kis csodának a specifikációihoz, általános adataihoz:
CPU: Egyedi 8-bites Sharp LR35902[16] processzor, órajele 4.19 MHz,
RAM: 8 kB beépített S-RAM,
Video RAM: 8 kB beépített,
ROM: a CPU tokban 256-byte az indítókódnak 256 kb, 512 kb, 1 Mb, 2 Mb, 4 Mb,
8 Mb kazettákban,
Hang: 2 négyszögjel, 1 programozható 32 mintás 4-bites PCM hullám, 1 fehér
zaj, egy audio bemenet a kazettából. Egy hangszórója van, de stereo hangot ad a fülhallgatóban,
Képernyő: 160 × 144 pixeles reflektív STN LCD,
Képfrissítési frekvencia: 61.1 kép/másodperc,
Képernyő mérete: 66 mm képátmérő,
Színek: 2-biten kódolva. 4 árnyalat,
Kommunikáció: 2 Game Boy összeköthető a beépített soros porton keresztül, 4 darab összekapcsolható DMG-07 4-játékos adapterrel. Ennél több gép összekötése lehetséges az adapterek egymáshoz csatlakoztatásával.
Tápellátás: 6 V, 0.7 W , 4 db AA elem Méretei: 90 mm x 148 mm x 32 mm
Kiadó: Nintendo.
Tervező: Gunpei Yokoi.
Típus: kézi játékkonzol.
Megjelenési dátum:
– Japán: 1989. április 21.
– USA: 1989. július 31.
– Európa: 1990. szeptember 28.
Kezdeti játékkínálat:
– Alleyway
– Baseball,
– Radar Mission,
– Solar Striker,
– Super Mario Land,
– Tennis,
– Yakuman (Japánban).

Emlékezetesebb szürke GameBoy Classic megjelenési pakkok:

gb22

Hát igen, ez lenne ő, az én történetem főhőse. A világban 1989 -től, számomra pedig 1994 -től ragyogott fel általa minden a maga 4 színárnyalatában. Soha nem felejtem el, mindig az egyik legszebb emlék marad…
Végezetül pedig itt egy fénykép a 2012 -es E3 -ról, melyen a Gameboy Interactive Demonstrator látható, benne egy piros GameBoy Classic -al, amin a látogatók a Wario Land játékot próbálhatták ki:

gb23nak

 

Köszönöm figyelmeteket!


Oldalak: 1 2 3 4


5 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.