Filmszemle: Átok-trilógia

the grudge trilogy 1

Átok

Kevés olyan remake létezik, amelyik jobb az eredetinél, de vannak kivételek, hiszen kapásból eszünkbe juthat John Carpenter A dolog (The Thing) című műve, a Testrablók támadása (Invasion of the Body Snatchers) vagy a Jeff Goldblum felejthetetlen alakításával készült A légy (The Fly). Ajánlónk alanya is hasonló cipőben jár, mint az imént felsorolt filmek, azzal a különbséggel, hogy itt a remake-et maga az eredeti szerző, a Ju-On: The Gruge filmek kiagyalója, Takashi Shimizu írta és rendezte Stephen Susco forgatókönyvíró segítségével. Ötvözte a japán eredetire jellemző vonásokat az amerikai fényképezés és egyéb, főként az amerikai filmekre jellemző fordulatokkal, és ennek eredményeképpen született meg a félelmetes The Grudge (Átok).

the grudge trilogy 2

Ez a film tényleg ijesztő, én képes voltam úgy félni rajta a moziban egy vidám péntek estén, amikor egy rakás idióta, több diákcsoport és esküszöm, hogy még pár kisgyerek (!) is a moziban töltötte a heti baráti találkozóját. Néhol nevetés, ordítozás is hallatszott a teremből, de én annyira a rabjává váltam a filmnek, hogy végig borzasztóan rettegtem tőle. Shimizu eszméletlenül precízen rakott össze minden jelenetet, óramű pontossággal számolta ki a pillanatokat, amikor majd mindenki (aki átéli a filmet) ugrani fog ijedtében. Szerencsére nem sorban haladunk az eseményekkel, hanem időben ugrálva fogjuk megérteni, hogy mi miért történik, például ki az a kisfiú abban a tokiói házban, illetve mi ez a félelmetes kattogó, gurgulázó hang, amelyet a gonosz hallat, ha közeledik. Ez a hang eszméletlenül hidegrázósra sikeredett, több későbbi film is igyekezett hasonlót meglovagolni, de ez bizony máig felülmúlhatatlan!

Mi tehát a siker receptje az Átok esetében? Nos, önmagában az ijesztgetés nem érne semmit, ahhoz megfelelő atmoszférára van szükség, annak megteremtéséhez pedig kellenek a jó színészek, a hangulatot adó környezet, megfelelő történet és valamilyen nyomás, amelyet rá lehet helyezni a nézőre. Itt ezek mind megvannak, Shimizu stábja nagyszerűen hozza össze a film minden elemét egy különleges és félelmetes utazásra.

the grudge trilogy 3

A történetet igyekszem nem ismertetni, ám annyit elmondhatok, hogy Karen és Doug Japánba költöznek, Karen ápolónőként helyezkedik el a fővárosban. Egy idős, magatehetetlen asszonyt kell ellátnia, aki azonban olyan házban lakik, amelyet valamiféle átok szállt meg. És ez az átok bizony nem marad meg a ház falain belül, terjeszkedik és megmételyezi az útjába kerülőket. Ennél persze többről van szó, de meghagyom számotokra a felfedezés örömét.

the grudge trilogy 9

A Karent alakító Sarah Michelle Gellar egyik legjobb filmje az Átok (persze a Buffy széria mindig is a legjobb marad), de feltűnik benne Bill Pullman (A függetlenség napja, A szörny), Jason Behr (Vérfarkasok, D-War Sárkányháború), Clea DuVall (Faculty  – Az invázium, A mars szelleme), Ted Raimi (Sam Raimi testvére, Evil Dead filmek, Halálmester, Kampókéz), Rosa Blasi (Elcserélt gyilkosság) és Ryo Ishibashi is. A forgatókönyvön Shimizu műve alapján Stephen Susco is munkálkodott, aki később a Texas Chainsaw 3D készítésében is közreműködött.

Tökéletes ötvözete a japán és amerikai horrorfilmek legjobb részeinek, csak azoknak ajánlom, akik tudnak és szeretnek is rettegni, mert ez után a film után garantáltan nem alszol az éjjel!

az átok filmszemle infobox

Átok 2

Az amerikai-japán Grudge verzió második filmjében a rendező Takashi Shimizu és az író Stephen Susco folytatják a harag történetét, ám ezúttal három szálon, amelyből csak az elsőben jelenik meg újra Karen (Sarah Michelle Gellar) karaktere, akit kimentenek az égő házból (az első rész végén) és most kórházban van. Húga Aubrey utazik érte a japán fővárosba, és az újságíró, Eason (Edison Chen) segít neki megértetni magát a helyiekkel. A második szálban három külföldi tanulót láthatunk, amint azok az átkozott Saeki család házához mennek. A hely két éve lakatlan és különféle históriák keringenek róla, valahogy úgy, mint a Halloweenben a Myers-házról. A harmadik vonalon pedig már az Egyesült Államokban járunk, ahol egy emeletes házban lakó családot száll meg az átok. Hogy hogyan? A filmből kiderül, bár nem könnyen, hiszen időben ismét ugrálnak az alkotók és a történések sem olyan könnyen emészthetőek. Ez azonban nem teszi nehézzé az alkotást, az még mindig a legjobb amerikai és japán elemekből építkezik.

the grudge trilogy 6

A készítők nagyon ügyesen továbbgondolták a cselekményt, új eseteket szőttek az alapról, és ezúttal a film semelyik japán Ju-on filmre nem hasonlít, lévén ez már nem remake, hanem az első rész folytatása. És mint ilyen, nagyon jól működik, az ijesztgetések a helyükön vannak ismét, ráadásul ezúttal még nyomasztóbb lett benne minden. Karen karaktere ugyan keveset szerepel, ám feltűnése jól illeszkedik a történetbe. Helyette új emberek jönnek, olyanok, mint Aubrey (Amber Tamblyn) vagy a japán újságíró Eason.

the grudge trilogy 5

A zenék és a fényképezés is mind a hátborzongató hangulatot segítik, akárcsak a vágás, vagy a speciális effektusok. Kayako rémületes arca rendre előkerül, hogy a frászt hozza ránk, ráadásul több olyan jelenetre is számíthatunk, amelyre mi magunk nem gondoltunk volna, így ezek majd meglepőek, frusztrálóak lesznek, természetesen „jó” értelemben. Bátran ajánlom mindenkinek a második részt, a zsigeri félelem és rettegés ezúttal is garantált!

az átok 2 filmszemle infobox

Átok 3

A harmadik Átok film egy kissé kilóg a sorból, hiszen ezt az alkotást már nem mutatták be mozikban (kivéve Mexikóban), egyenesen DVD-re készült, ennek ellenére egy teljes értékű, a sztorit jó irányban tovább gördítő film lett. Ráadásul elődeivel ellentétben amerikában az R avagy Kizárólag 18 éven felülieknek besorolást kapott a véres jelenetei miatt.

the grudge trilogy 7

A történet szerint Jake, a második epizód egyetlen túlélője Dr. Sullivan doktornő kezelése alatt áll egy elmegyógyintézetben. A doktor szerint családja halála miatt találta ki a szellemalakokat, Kayakot és Toshiot, akik folyton az életére akarnak törni. Rögtön a film felvezetésében azonban megtapasztaljuk milyen borzalmas az átok ereje, Jake meghal, Dr. Sullivan pedig nyomozni kezd a gyilkosságokkal kapcsolatban. Úticélja a Chicagoi bérház, melyben meghaltak Jake szülei. A japánban élő Naokot is eléri Jake halálának híre, ő nem más, mint Kayako testvére. A szálak tehát a bérházban futnak össze, ahol a házmester Max és két lánytestvére Lisa és Rose is élnek, és már ők is látták a halott kisgyermek szellemét…

the grudge trilogy 8

A harmadik felvonásban ismerős arcként üdvözölhetjük Shawnee Smith-t, aki a Fűrész filmek egyik ismert szereplője, de a többi színészre sem lehet panaszunk, mind nagyon hiteles alakítást nyújtanak, annak ellenére, hogy nem kifejezetten nagy nevekről van szó. Johanna Braddy (Parajelenségek 3, The Levenger Tapes, The Collection) játssza Lisát, Gil McKinney (Aki bújt, aki nem 2, L.A. Noire videojáték) pedig bátyját Max-et. A rendező Toby Wilkins, aki korábban a Tales from the Grudge című rövidfilmet, majd az egész estés Tüske (Splinter) című horrort rakta össze. A produceri székben viszont láthatjuk Takashi Shimizu-t, az eredeti mű alkotóját, valamint Sam Raimi-t. Mindkettejük neve garancia a minőségre, és szerintem annak ellenére, hogy nem került moziba a film, kifejezetten jól sikerült darab lett.

the grudge trilogy 4

Az a jó benne, hogy nem ugyanazt kapjuk, mint az első vagy a második rész esetében. Míg azoknál az ijesztgetés erőteljesebb volt, addig itt a vérbő jelenetekkel és a kilátástalan, furcsa környezettel, és az ezekből fakadó fura hangulattal érik el a készítők, hogy féljünk. Kayako megjelenítése itt is félelmetes, habár érezhetően másmilyen, mint a korábbi filmekben. Az őt, valamint a kisfiút alakító színészek nem tértek vissza a filmben, így új szereplőkre kellett bízni a rémalakok megformálását. A fényképezés és vágás továbbra is az Átok filmek erőssége, akárcsak a korábbi részek esetén, itt is néha úgy helyezkedik a kamera, hogy a háttérben várnánk valamit, ami aztán mégsem történik meg, zseniális. Kitűnő példa arra, hogy 5 millió dolláros büdzséből is lehet jó filmet készíteni.

Jó ötlet volt a készítőktől, hogy az első remake epizód után új utakra eveztek a témában, így gyakorlatilag két külön szálon és világban játszódik a harag története, egy amerikai és egy japán feldolgozásban, a rajongók legnagyobb örömére.

az átok 3 filmszemle infoboxSzólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.