F1 Race Stars [PS3 TESZT]

f1 race stars ps3 teszt1

Az F1 Race Stars egy kart jellegű versenyjáték, melyet a főként az autós játékairól elhíresült Codemasters csapata készített 2012-ben. A tesztelt példány egy PlayStation 3-mas verzió, amely nem különbözik semmiben a PC-re és Xbox 360-ra megjelent változatoktól. 2014-ben egyébként Wii U-n is napvilágot látott a cím.

A témája a Forma 1 2012-es szezonja, csak éppen rajzfilmes, poénos, mesés változatban, ahol a pályákat színes-szagos ugratók, gyorsítók és power-upok tarkítják. A szezonban feltűnő összes versenyzőt irányíthatjuk (eredeti autóikban), mókás rajzolt karakterek formájában feltűnik tehát Sebastian Vettel, Mark Webber, Michael Schumacher vagy akár Lewis Hamilton is, valamint két olyan autó (és ezáltal négy olyan karakter) is szerepel az alkotásban, akik nem valódi pilóták, de mégis bekerültek, hogy 28 pilóta legyen és lehessen női versenyzőt is választani. Van tehát két rózsaszínű overallban pompázó nő, Jessica Chekker és Ruby Power, valamint az off-road bónuszt adó csapatból egy Kira Hoshihara nevű copfos nő és társa Josh Merit.

f1 race stars ps3 teszt2

Az autók és a pilótáik rendelkeznek valamilyen egyéni bónusszal, például az off-road esetében a pályát elhagyva sem lassul le nagyon a gép, vagy a kanyarokban, ugratókon juthatunk értékes másodpercekhez. Ha a kocsik egymásnak ütköznek megsérülnek, a nagyobb sérülés lassuláshoz vezet, tehát szükség lehet a boxutca használatára, ahol az autók menet közben megjavulnak. Ennek animációja is elég jóra sikeredett, kicsit olyan, mintha önmaga állna helyre a gép csattogás, puffogás, kalapálás közepette. Útközben számos power-upot felvehetünk, melyeket használva előnyre tehetünk szert, vagy éppen megnehezíthetjük ellenfeleink dolgát. A turbó, illetve a lövés szinte minden kart játékban feltűnik valamilyen formában, de itt használhatunk még ágyúlövedéket is, amely az úton tartva adott ideig előreröpít minket, de van teleport és az elmaradhatatlan gonoszkodó cuccok. Van például safety car amely lelassítja a kocsisort, felhő, amely a kiszemelt játékost esővel áztatja, luftballonok, amelyekből konfetti robban a sisakunkra, és még sorolhatnánk. A power-upok ötletesek, akárcsak a pályák, de ezekből sajnos nincs elég sok. Habár DLC formájában érkezett még 4 plusz helyszín annak idején, ezek bőven elfértek volna az alapjátékban is.

f1 race stars ps3 teszt3

Az utakon itt-ott akadályok, éles kanyarok és turbót adó felületek találhatók, de vannak ugratók és különféle útfelületek is (murvás, aszfalt, víz). A turbózást itt KERS-nek nevezik, amelyet a megadott felületeken áthaladva tudunk feltölteni. A játékmódok egészen változatosak, a sima versenyeken kívül mehetünk kieséses verziót, szakaszidős futamot, de vannak egészen ötletes módok, mint például a színkombós verseny. Ebben a cél, hogy a legtöbb pontot összeszedjük, de úgy, hogy egymás után ahányszor csak tudunk, mindig azonos színű elemen haladjunk át. Ha ez sikerül, akkor a pontokra bónuszok jönnek. Nem gond, ha egy-egy sorozat megszakad, de ha mindig más színen száguldunk át, egy idő után elveszíthetjük a futamot.

f1 race stars ps3 teszt4

Mint minden más kart játékban, itt is könnyű idegbajt kapni a nagyobb géposztályokban, illetve egy-egy nehezebb megmérettetés során, amikor a három körös verseny legvégén előznek meg hatan. Olyan is előfordult velem, hogy az élen haladva egyetlen védelemre használható power-upot sem sikerült megkaparintanom, és végül egymás után három nehezítés is betalált, amitől sikeresen visszacsúsztam a negyedik helyre. Ettől függetlenül jól balanszolt az alkotás, bőven fogunk tudni győzedelmeskedni és sikereket aratni, de a karrier mód maximális végigviteléhez időre lesz szükségünk. Nagyon jó, hogy van osztott képernyős lehetőség – ennek során akár négyen is játszhatunk egy tévén! – és bár van online multi is, a lobbiban végül senkit sem találtam már.

f1 race stars ps3 teszt6

A karrier lehetőség mellett időmérős köröket is mehetünk gyakorlásképpen. Nagyon tetszett a játékban a részletes statisztika, az én adatlapomon a tesztelés után 7 óra 14 perc vezetéssel töltött idő volt, 867 kilométernyi utat tettem, 443 alkalommal sérült a kocsi és 820 esetben használtam a KERS-t. Boostolással 46 percet töltöttem, míg rövidített útvonalakat csak 61-szer vettem igénybe. 2801-szer előztem a játék során, és még sorolhatnám. Amint láthatjátok ez igencsak részletes, jó ötlet, hogy ennyiféle infót megtudhatunk magunkról.

f1 race stars ps3 teszt5

A hangulat eszméletlenül jó, a karakterek tényleg hasonlítanak a valódi versenyzőkre, bár idétlenkedésük a rajtnál hamar unalmassá válik, ám ez csak opcionális, simán továbbnyomhatjuk az animációt. Apropó rajt! A zöld lámpa kigyulladása előtt tövig nyomott gázzal nem jutunk semmire, a Go! felirat megjelenésekor lenyomott “gázpedál” tud csak jó rajtot generálni. Erre figyelni kell, mert a gépi ellenfél mindig jól rajtol. Az irányítás kézre álló, egy-két verseny után megszokható. A zenék és a különböző hangeffektusok is a helyükön vannak, de grafikailag is hibátlan az alkotás.

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlható mókázás valódi F1-es pilótákkal, hibátlan karneváli hangulattal és jól kitalált pályákkal. Családi programnak sem utolsó az esős napokon. Negatívum, hogy lehetne még több pálya, illetve kár hogy nem frissül az újabb versenyzőkkel, de ennek ellenére nagyszerű nosztalgiázást jelent. És jó, hogy Schumacher is hülyéskedik benne egyet 🙂

f1 race stars ps3 infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (3 szavazat, átlag: 4,33 / 5)
Loading...

Egy hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.