Exkluzív (CyberRace) interjú Syd Mead -el.

sydinterjú1Mai interjúnk lezavarásához nem volt elég az alanyunkat felkeresni, a FutuRetro csapatának a távoli jövőbe, egészen pontosan 1993 -ba kellett utaznia. Bizony ám! Beröffentettük hát a 386/40 MHz -es időgépünket, ügyeltünk rá, hogy minimum 4MB RAM -al legyen feltuningolva és rendelkezzen a megadott idősík koordinátáinak biztonságos eléréséhez nélkülözhetetlen 340 KByte szabad hellyel a winchesterén.
Miután a felpörgő CD tompa zúgása jelezte, hogy minden készen áll az utazásra, a biztonsági öveinket becsatoltuk, remegő kezünket a billentyűzetre/egérre helyeztük és a fogcsikorgatva, lélegzetvisszafojtva vártuk a program 100% -os betöltődésével járó időugrást…
sydinterjú2Mikor magunkhoz tértünk, már több száz évnyi távolságra voltunk saját korunktól. A célállomást jelentő hatalmas metropolisban mindenfelé fémes hatást keltő, itt-ott neonfényben úszó, lekerekített felhőkarcolók emelkedtek a magasba, s köztük több emeletnyi légsztrádán száguldoztak fel, s alá az antigravitációs verdák.
E világban a háborút már hírből sem ismerik, de az nem azt jelenti, hogy béke honol mindenütt. Nem is olyan régen még hatalmas viszály dúlt a földi és a kaldasiani birodalmak között, ám mikor az egyik fél “véletlenül” belelőtte az irdatlan mennyiségű termonukleáris töltettel megpakolt rakétáját a szomszédos napba, akkor minden megváltozott. A nap helyén képződő gigantikus fekete lyuk azonnal beszippantotta a közeli bolygókat és minden mást, ami 500 millió kilométeres körzetén belül parkolt.
Ezt konstatálva a Galaktikus Közösség észhez tért és rájött, hogy ha tovább folytatják az esztelen harcokat, az az egész galaxis végét jelentheti. Ennek tudatában úgy döntöttek, a hatalmi kérdések ezentúl a CyberRace nevű brutális versenyen dőlnek majd el, ahol a szemben álló birodalmak legjobb pilótái mérhetik össze erejüket. Aki győz, annak birodalma is győzelmet arat a többi felett. A dolog pikantériája, hogy a verseny nem kizárólag az előzésekről, meg a hátsó szárny állítós marhaságokról szól. Itt aztán minden megengedett, a fegyvereket is beleértve. Száguldhatsz, mint a mérgezett egér, de ha az ellenfeled egy pornószínészeket megszégyenítő sorozatlövéssel hamuvá bombázza a járgányod, akkor neked lőttek!
sydinterjú3Szóval rövidre fogva a felvezetőmet: Pár futam végig örjöngését és a tömérdek futurisztikus popcorn elfogyasztását leszámítva mi haszna volt ennek a nem mindennapi kiruccanásnak? Az, hogy az általunk szorgalmazott beszélgetés témáját jobban megértsük és több fogalmunk legyen majd arról a világról, melyről a most következő interjúban fogunk eldiskurálni magával, e CyberRace névre keresztelt játékprogram látványtervezőjével, Syd Mead -el.
sydinterjú4Syd Mead ma már legenda. Aki a látta a képeit, a filmeket, s játékokat melyekhez látványterveket készített az tudja jól miről beszélek. A fiatalabb korosztálynak gondolom kevésbé cseng ismerősen a neve, ezért a legutóbbi robotjainak egyikéről gyorsan felteszek egy képet, hátha elkezd nekik derengeni valami:
sydinterjú5A Neill Blomkamp rendezte Elysium semmi azokhoz a filmekhez képest, melyeken ezidáig dolgozott. 1978-ban közreműködött Star Trek: The Motion Picture (Magyar címei: Star Trek: Csillagösvény, Star Trek: A mozifilm, Star Trek: Űrszekerek) látványterveinek elkészítésénél. Konkrétabban Ő tervezte a benne látható, hatalmas V’ger űrszondát.
sydinterjú6Majd egy rakat sci-fihez hívták segítségül. Többek közt a számára még nagyobb hírnevet hozó Blade Runner -höz (Szárnyas Fejvadász) tervezett járműveket és festett városképeket, valamint az 1982 -es TRON járművei is egytől-egyig az ő keze munkájának gyümölcsei. Nélküle a fénycikli max a 3 kerekű műanyag moci szintjén gurult volna.
sydinterjú7sydinterjú8Aztán jött a 2010 (A kapcsolat éve) Leonov űrhajója, az Aliens (Bolygó neve halál) USS Sulaco mélyűri katonai szállítóhajója, a Short Circuit (Rövidzárlat) Johnny 5 -je, a Time Cop (Időzsaru) fegyverei és időgépe, Strange Days -nek (A halál napja) az agykéregből közvetítő transzháló készüléke, a Mission to Mars (Mars Mentőakció) mars járója, a Mission: Impossible III -nak a maszkkészítő készüléke és még sorolhatnám a további filmeket, de mivel ma egy játék miatt vagyunk itt, evezzünk hát gyorsan át a programok tengerére.
sydinterjú9sydinterjú10


Oldalak: 1 2 3


2 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.