Driveclub [PS4 TESZT]

driveclub ps4 teszt 1

A Driveclub egy árkád jellegű versenyautós játék a PlayStation 4-re, amely számos licenszelt gépjárművet vonultat fel kiváló részletességgel, és ugyanilyen alapossággal képes megjeleníteni a környezetet, a fényviszonyokat, az időjárás-effektusokat is. Összehasonlítva más ilyen jellegű alkotásokkal, a Driveclub belső nézete kifejezetten pofásra sikerült, a szélvédőn megjelenített esőcseppek pedig messze kiemelkedőek. Azonban azt hozzá kell tennünk, hogy mindezt zárt versenypályákon képes elérni, amely miatt sokszor bírálták a kritikusok és a játékosok is. A legnagyobb probléma valójában a játék startjához köthető, illetve az első fél évéhez. A Driveclubot ugyanis a Sony az új konzol megjelenésére tartogatta, ám a készítők nem tudtak végleges verziót prezentálni a generációváltásra, így az több csúsztatás után végül csak egy évvel később, 2014 októberében jelent meg. Kiadásakor sok minden hiányzott még belőle, az online funkciók pedig gyakorlatilag nem működtek. A szerverek képtelenek voltak ellátni a közönséget, így időlegesen ki is kapcsolták ezt a funkciót. És így gyakorlatilag kiherélték a játékot, hiszen egyik legnagyobb újítása a közösségi versenyzés, a klubok létrehozása, valamint a különböző online futamok lettek volna.

driveclub ps4 teszt 6

Sok idő elteltével aztán rendbejött minden része, számtalan új pályát és járművet kapott – sokat ezek közül ingyen lehetett letölteni – és végre kialakult egy olyan játék, amilyennek a megjelenése napján illett volna lennie. No de lássuk, hogy mit tud a Driveclub, mi az, amiben kiemelkedőt nyújt és mi az, ami annyira nincs a helyén.

Elsőként a design, a menü kialakítása és a fülbemászó drum ’n bass/progressive break ütemek tűnhetnek fel annak, aki elindítja a programot. A zenefelelős Hybrid, egy swansea-i elektronikus zenében utazó banda, aki a legtöbb számot készítette a Driveclub alá, de felcsendülnek különféle remixek is, például Noisia-tól, Photektől vagy Dj Shadow-tól. A zene opcionális, ha például inkább csak a motorok zúgását szeretnénk hallgatni, akkor bátran megtehetjük. A menü letisztult, egyértelmű és mindent könnyen elérhetünk belőle. Indíthatunk Tour-t, Single Eventet és Multiplayert. A Tour jelenti az elsődleges egyjátékos módot, ebben haladhatunk végig az egyes versenyeken, időmérőkön, drift viadalokon, hogy aztán minél több csillagot bezsebelve további pályákat nyithassunk meg.

driveclub ps4 teszt 2

A csillagok megszerzése mindig az adott futamhoz tartozó célok elérését jelenti, ha Time Trialt megyünk, akkor jó időt kell teljesítenünk, ha versenyzünk, akkor valahanyadik helyen kell végeznünk, le kell győznünk egy adott ellenfelet, és így tovább. A pályákhoz tartoznak más elérendő célok is, melyek a csillagok megszerzését nem befolyásolják, de pontjainkat növelhetjük vele. Ilyenek például a kanyarokban a megfelelő íven történő közlekedés, adott hosszúságú drift bemutatása. Itt nem a gép által adott rekordokat kell megdöntenünk, hanem egy másik játékos által itt elért pontszámot szükséges elérni. Ez az egyik közösségi lehetőség, amely a kezdetek óta működik a játékban. Ha sikerül megugranunk az adott kihívást, akkor a mi rekordunkat legközelebb másnak fogja feldobni ugyanazon a pályarészen.

driveclub ps4 teszt 4

A Tour mellett részt vehetünk Single Eventen is, itt mi magunk állíthatjuk be, hogy hány órakor legyen a verseny, ennek megfelelően éjszaka is versenyezhetünk, beállíthatjuk, hogy az idő valós időben, avagy gyorsítva peregjen. Habár megjelenéskor nem volt elérhető, ma már beállíthatjuk, hogy essen-e az eső, illetve hogy milyen erősséggel. Ez a lehetőség eszméletlenül feldobja az autózást, gyönyörű vizuális effektusokat előcsalva PlayStation 4-ünkből. A villámok szó szerint brutálisak a távolban, ráadásul a vizes út kihat a vezetési élményre is, jobban fog csúszkálni a verda alattunk. A vezetési élmény egyébként kiváló a játékban, érezni lehet az autók sebességét és belső nézetből is nagyon élethű. Egyedül a gumik állandó csikorgása az, ami kissé idegesítő benne, bár közel áll a valósághoz, szerintem néhol eltúlozták. Az autók úttartása szintén élethű, a pálya szélének csapódás viszont egyáltalán nem az. Néha furcsa nekicsapódások szemtanúi lehetünk, az ütközések fizikáján én személy szerint még többet dolgoztam volna.

DRIVECLUB™_20140827231746

Az egyjátékos módokban a gépi ellenfél hihetetlenül agresszív még alacsonyabb szinten is, képtelen úgy menni, ahogyan az egy versenyzőtől a valóságban elvárható lenne. Nem azt mondom, hogy mindenütt engedjen el, de totálisan buta módon, egy sínen halad, és ha ott vagyok véletlenül az útjában, akkor egyszerűen nekem jön, mint aki nem hall és nem lát. Mindegy mit csinálok, ha én nem kerülök, akkor ő nem fog és ez bizony eléggé bosszantó, főleg egy hosszabb verseny vége felé. Ezen is lett volna még mit javítani. A Tour mód kihívásai ettől függetlenül jól kitaláltak, vannak közte könnyebbek és olyanok is, amik sok gyakorlást igényelnek. Fellelhetők brutális nehézségű pályák is, melyeken az sem mindegy, hogy a gázt milyen erősséggel adagoljuk, mennyit hagyjuk csúszni a gépet, melyik íven haladunk, de szerencsére észnél voltak az Evolution-nél és a legtöbb ilyen pálya nélkül is tovább tudunk haladni, akár a Platina trófeát is megszerezhetjük nélkülük. Persze aki maximalista, azt úgysem hagyja majd nyugodni a dolog.

driveclub ps4 teszt 5

A többjátékos szegmens csak később aktiválódott, és pár kivételtől eltekintve játszhatatlan volt egy ideig. Azóta helyrehozták a dolgot, de maradandó élményt ne várjunk tőle. A versenyek szerintem ötletesek, különösen tetszik az, hogy sok esetben két csapatra bont minket a gép és a pirosak a kékekkel küzdenek az elsőségért, ám a meccsenként kevés versenyző miatt, illetve egy esetleges borulás utáni lemaradás behozhatatlansága miatt szerintem sokan túl hamar megunják ezt a módot. Habár voltak felejthetetlen online csatáim, többször emlékszem szerverhibákra, vagy hatalmas ütközésekre.

driveclub ps4 teszt 7

Az egyjátékos módok, illetve a klubok alapítása és a saját, illetve klubunk részére történő hírnév gyűjtése a legjobb része a játéknak. A pontokat a Driveclubban ugyanis Fame-nek, avagy hírnévnek nevezik. A versenyek teljesítése után, de azok közben is rengeteg fame-et szerezhetünk, jár a driftelésért, szélárnyékban haladásért, és úgy összességében mindenért. Viszont el is veszíthetünk jó pár pontot az ütközések, szabálytalanságok miatt, úgyhogy érdemes tisztán, gördülékenyen vezetni. A grafikai megjelenítés szerintem hibátlan, az autók megjelenése, hangjuk, vezetési érzetük pedig mindegyik járgányt egyedivé varázsolják. Tuningolni ugyan nem lehet a gépeket, de a festésüket szabadon alakíthatjuk a különféle minták alapján, melyeket szintlépések után kaphatunk. A pályák jól kidolgozottak, az alapjátékban benne lévő helyszínek elengedőek, de egy idő után ismétlődnek. A DLC-k útján beszerezhető Tour pakkok ezen sokat javítanak, de sajnos csak pénzért. Sok autó ingyen is letölthető a játékhoz, de vannak olyan gépek, melyeket csak DLC-ben érhetünk el. Megérdemelne a játék egy gyűjteményes kiadást nyomott áron, amiben minden cucc benne van. Érkezett hozzá egy motoros kiegészítő is,Driveclub Bikes néven, melyben kétkerekűekre pattanhatunk.

driveclub ps4 teszt 8

Összegezve azt mondanám, jó játék a Driveclub, stílusos, szép járgányokat vonultat fel, jó vezetési élményt és grafikát nyújt, ám korai hibái nehezen feledhetők, tervezési hibái pedig – mint például a mesterséges intelligencia, gyatra ütközési fizika – rontják az összképet. Viszont rengeteget akciózzák, és dobozos formában is már elég olcsón hozzá lehet jutni, így aki szereti a száguldást, egy próbát tehet vele. Időközben az Evolution Studios-t bezárták, amivel egy korszak zárult le a PlayStation világában. Ők készítették például a híres Motorstorm játékokat, vagy a PS2-es éra WRC-it. Ugyan a Driveclub nem lett a legjobb játékuk, azért örülök, hogy több kiváló alkotást is készítettek fennállásuk alatt.

driveclub ps4 teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (2 szavazat, átlag: 4,50 / 5)
Loading...

2 hozzászólás

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.