Call Of Duty: Ghosts [PS4 TESZT]

call of duty ghosts ps4 teszt1

Call of Duty játékról mindig nehéz írni. A játékosok egy része oda van érte, míg a másik része ki nem állhatja az évente jelentkező, nagy múltú, de mára fejőstehénné avanzsált sorozatot. Akik szeretik játszani, azok szerint pörgős, könnyen tanulható instant mókázást jelent, míg mások önismétlőnek, fejlődésre képtelen zagyvaságnak tartják a programot. Nem tisztem eldönteni, hogy melyik tábornak van igaza, véleményem szerint mindkettőben van valami igazság. Az akutális konzolgeneráció hajnalán megjelenő Call of Duty Ghosts ugyanis technikailag képtelen volt felnőni például a konkurenciához, ugyanazt a motort használja – némi tupírozással – mint elődei, annak ellenére, hogy eleinte a fejlesztők vadiúj engine-ről pusmogtak. A játék egyjátékos kampánya végül mégis nagyon szépre és látványosra sikeredett, főleg annak fényében, ha az ember azóta kipróbálta a következő Advanced Warfare névre hallgató epizódot is, ahol gyakorlatilag visszalépés történt az egyjátékos kampány grafikáját tekintve. Hihetetlen, de igaz, a Ghosts szebben fest, ráadásul olyan effektusok láthatók benne, amelyek sokat dobnak a külsején. Ilyen például a vízfolyás effektus, amely „összevizezi” a képernyőt, ha például egy zuhatag alá állunk. Az ilyen és ehhez hasonló dolgok Advanced Warfare-beli hiánya döbbentett rá, hogy bizony a Ghosts egyjátékos kampánya szebb, mint a soron következő epizódé.

call of duty ghosts ps4 teszt2

A történet hozza az elvárt szintet, az Egyesült Államokat majdnem megsemmisítő új ellenség lép színre, az úgynevezett Föderáció. Ellenük harcolnak a Szellemek, egy különleges egység, amelyhez főhőseink, az otthonukat elvesztő fivérek is csatlakoznak. Ahogy a Call of Duty játékokban lenni szokott, tűzön-vízen át, ráadásul most már a világűrben is! Az egyjátékos kampány legcsodásabb részei az űrállomásokon és azok körül zajló események, ahol a készítők nagyon jól modellezték a súlytalanságot, ráadásul az egyik ilyen küldetésben még sietnünk sem kell, így nyugodtan volt idő körülnézni, bejárni a területet. Az űrben azonban veszélyes fegyverek is vannak, az ODIN és a LOKI űrállomásokról fémrudak indíthatók, amelyek ha a Földbe csapódnak, városokat képesek eltüntetni a térképről. Újdonság a kampányban Riley, a négy lábú barátunk, aki felett időnként át is vehetjük az irányítást. Érdekes színfoltja ez a játéknak, hiszen kutyával még sosem mehettünk lövöldözős játékban, ráadásul amikor emberrel megyünk, akkor is mellettünk van és a segítségünkre lehet. De nem ő az egyetlen állat, akit láthatunk! Számomra az egyik leghangulatosabb rész a víz alatti pálya volt, ahol hajóroncsok között kellett manővereznünk, miközben cápák köröztek a fejünk felett, amik néha váratlan helyekről bukkantak elő és a frászt hozták rám.

call of duty ghosts ps4 teszt5

Összességében megtalálható benne minden, vannak lopakodós részek, háborús zónák, helikopteres harcok, és bármi, ami jellemző a sorozatra. A karakterek kidolgozottsága szerintem bőven elegendő, mélyebb mögöttes tartalmat semmiképp ne várjunk tőle.

call of duty ghosts ps4 teszt4

A multiplayer szegmens nagyon hasonlít a korábbi Modern Warfare és Black Ops részekre, azok legjobb elemeit gyúrták egybe az Infinity Ward, a Raven és a Neversoft munkatársai. A Scorestreak rendszer teljesen megegyezik a Modern Warfare 3-ban látottakkal, az Assault Strike Package elemei arra valók, hogy killeket szerezzünk vele, míg a Support Strike Package lényege inkább a támogatás. Supportot választva halálunk esetén sem törlődik az addig összegyűjtött pont. A Specialist a harmadik opció, ebben újabb és újabb perkeket kaphatunk a pontjainkért cserébe. Találhatunk a pályákon úgynevezett Field Ordereket – ezek aktatáskaként jelennek meg a terepen – amelyek felvételekor különféle feladatokat kapunk. Ezek végrehajtásáért lőszer, care package és pontok járnak.

call of duty ghosts ps4 teszt3

A fegyverek terén újdonságot jelent az úgynevezett Marksman Rifle kategória, ez hivatott betölteni az Assault Rifle-ök és a Sniper puskák közti rést. Félautomata puskákról van szó, amelyek nagyot sebeznek és távolra is pontosak, tehetünk rájuk távcsöveket és más sight-okat, attól függően, hogy közelre vagy inkább távolra akarunk velük tüzelni. Ebbe a kategóriába tartozik az MR-28, az MK-14-EBR, az IA-2 és az SVU. A multiban ismét inkább az Assault Rifle-ök dominálnak, ellentétben a Black Ops második részével, ahol sokkal kedveltebb fegyverek voltak a Sub Machine Gunok. Választhatunk női és férfi katonák közül, akikkel tapasztalatot gyűjtögetve szinteket léphetünk. A katonáink testreszabhatók, saját fegyvereket és felszereléseket adhatunk nekik, és egyszerre tíz ilyen katonánk lehet. A multiplayer mód térképei a közvélemény szerint is igencsak gyengére sikeredtek, alig tudnék olyan helyszínt mondani, amiből tényleg megmaradt valami az emlékeimben. Szerencsére a plusz DLC csomagokkal érkező pályák jobbak voltak, ám akik ezekre nem költenek pénzt, azok lemaradnak az élményről, nekik be kell érniük az alapokkal, amik hát lássuk be, nem túl kecsegtető.

call of duty ghosts ps4 teszt8

Annál inkább a Call of Duty Ghosts harmadik játékmódja, az úgynevezett Extinction, ami a már unalomig ismert zombis módot hivatott felváltani, ezúttal űrlényekkel! Véleményem szerint ez a játék egyik legjobb pontja, kiegyensúlyozott, csapatjátékra építő küzdelem pályáról-pályára, különféle idegen lények ellen. A hangulat csillagos ötös, a megjelenítés egyszerre félelmetes és látványos, az idegen lények fajtái és külsejük is valami eszméletlenül jól megalkotottak. Ha ez a mód külön játék lett volna, esküszöm ezért az egy pályáért megérte volna megvenni. Ráadásul először nem is ismerősökkel, hanem online, random összedobált emberkékkel sikerült végigverekednem magam az idegenek által őrzött városkán és micsoda élmény volt! Persze jobb nem félbe hagyni a történetet, ha másért nem is, szerintem az Extinction mód további részeiért érdemes beruházni a DLC csomagokra.

call of duty ghosts ps4 teszt6

Ezen pakkoknak egyébként különlegességei is léteznek, ilyen például a Ragadozó, akivel a Ruins elnevezésű pályán játszhatunk, ha sikerül felvennünk a hozzá kapcsolódó Field Order-t, vagy ott van még Michael Myers is az Onslaught DLC-ben, akit szintén Field Order-ként vehetünk fel, ha szerencsénk van. Viszont egy körben csak egyszer, egy valakinek sikerülhet játszani ezekkel az ikonikus karakterekkel.

Látszik, hogy az alkotók igyekeztek mindenfélével feldobni a játékot, a DLC csomagok aktiválása után valóban temérdek tartalmat kapunk. Azok nélkül szerintem csak ideig-óráig tud lekötni a Ghosts. A kampány rendben van, bár grafikailag jobban jártak volna, ha valóban egy új, erre a generációra tervezett motort használnak, nem pedig a régi sokat foltozott verzióját. Hogy ez mikor fog változni, így két epizóddal a Ghosts után, nem lehet megmondani. Amíg veszik, és amíg első helyen áll hetekig a toplistákon, addig talán vitatkozni sem lehet a kiadó elképzeléseivel. Igény van rá, hiszen sokakat megmozgatnak online ezek a játékok, de talán egy napon a COD is majd megújul.

call of duty ghosts ps4 teszt7

Fontos megjegyezni, hogy a Ghosts volt az utolsó olyan epizód, amelyben nem szerepelt semmiféle jetpack funkció, amikkel falon futást, duplaugrást és hasonlókat lehetett volna kivitelezni. Véleményem szerint a COD pályadesignerek jobban tudnak szimpla földi pályákat gyártani, mint amilyeneket a jetpack-es játékmenet megkívánna, így én azt mondom, hogy a Ghosts-ban látott játékmenet sokkal szórakoztatóbb és taktikusabb, mint az eszetlen jobbra-balra ugrándozás a későbbiekben. És nem, nem a megváltozott stílus miatt (lásd Destiny, Halo 5), hanem mert a tervezők nem tudtak a változásokkal együtt fejlődni. De ez már egy másik (Advanced Warfare, Black Ops III) történet lesz! Fura ilyet mondani, de a klasszikus COD-ok kedvelőinek ajánlom leginkább a Ghosts-ot, egyjátékos kampánnyal, multiplayerrel és az Extinction móddal együtt.

call of duty ghosts ps4 teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (4 szavazat, átlag: 4,50 / 5)
Loading...

Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.