Battlefield 4 [PS4 TESZT]

battlefield4 ps4 teszt1

A Battlefield sorozat legutolsó számozott darabja a Playstation 4 megjelenése körüli időszakban érkezett. Mindössze két évvel a harmadik rész után jött, ami sok rajongó és kritikus szerint túl gyors volt, és ez meg is látszott rajta. A játék bugokkal, szerverproblémákkal küzdött, mi tagadás, volt még rajta mit javítani. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hosszú idővel a megjelenést követően írok a játékról, arról az alkotásról, ami nem egy szimpla BF3 bővítmény, hanem egy önálló, és azóta teljesen rendbetett FPS. Ennyi idő persze nem kellett a bugok kiirtására, a második kiegészítő környékén már teljesen hibamentesnek számított a játék. Azért is jó helyzetben vagyok egy most megírt kritikával, mert a játék nem csak teljesítményében változott, a rengeteg prémium tartalomnak köszönhetően kibővült és kétségtelenül megszépült. Nincs még egy olyan játék, amely ennyi embert mozgatna meg online, ilyen grafikai színvonal mellett. A folyamatosan érkező tartalmak ráadásul az előre bejelentett csomagok után sem maradtak el, azóta kaptunk éjszakai módot, közösség által épített pályát és visszatért a Battlefield 2 legendás Dragon Valley elnevezésű pályája is.

battlefield4 ps4 teszt2

Emlékszem, hogy a PS4-em első játéka a Battlefield 4 volt. Kiválóan alkalmas volt arra, hogy betekintést nyújtson az új generáció grafikai színvonalába, ám ekkor még közel sem a végleges állapotában láthattam az alkotást. Az első bug az volt, hogy az elmentett játékállást a program nem tartotta meg. Hiába másoltam fel azt az PS Plus online mentési helyére, másnap belépve azt tapasztaltam, hogy az addig elért eredményeim elvesztek. A multiplayer módban minden unlockolt eszköz megmaradt, de az egyjátékos kampányt az elejéről kellett kezdenem. Egy érkező patch hivatott javítani a dolgot, ám eleinte sikertelenül próbálkoztak a DICE fejlesztői, újra elölről kellett nekifutnom a kampánynak. A hibát jó ideig nem sikerült orvosolni, így végül úgy döntöttem, hogy egyhuzamban végigpörgetem a single-t. A körülbelül 5 és fél órás végigjátszás aztán az első néhány (általam már unalomig ismert) pálya kivételével nem hagyott mély emlékeket bennem. Emlékszem helyszínekre, ahol sok időbe telt előrejutni a folyamatos tűz alatt, máshol pikk-pakk leromboltunk gátakat. A legjobb részek a tankokkal történő előrehaladások voltak, ott tényleg úgy lehetett érezni, mintha mi alkotnánk a harckocsi személyzetét. A látvány persze magáért beszélt, gyönyörűen megalkotott helyszínek, csodálatos eső és víz effektusok, autósüldözések, filmes jelenetek tarkították a kampányt, amely inkább csak azért került a játékba, hogy legyen benne, és hogy az is megcsodálhassa a Frostbite 3 motor által hajtott grafikát, aki nem szereti a multizást.

battlefield4 ps4 teszt3

Mert a Battlefield 4 legnagyobb erénye a multiplayer módjában rejlik. 64 fős masszív csatározás, óriási területek, fejleszthető kasztok, fegyverek és valami eszméletlenül magával ragadó hangulat. Habár a kiadáskor beletett 10 pálya nem tűnt soknak, valójában már azokon is egész jól el lehetett szórakozni. Sosem felejtem el a Paracel Storm nevű térképet, amely egy érkező trópusi vihar közben teszi lehetővé a lövöldözést. Eleinte úgy tűnik a vihar nem fog lecsapni a szigetre, ahol járunk, ám végül az időjárás nem kegyelmez, eső és villámlás zúdul a tájra. Ilyen és ehhez hasonló szépségekkel találkozhatunk a multiban, mindezt tetézi a rombolhatóság, amely persze még jobb és nagyobb lett, mint a BF3-ban, ám teljesen üressé nem tudjuk tenni azért a helyszíneket. Véleményem szerint nem is kell, hiszen akkor már egy sík terep maradna csak számunkra, az pedig akárhogyan is nézzük, nem lenne annyira vicces. Még így is bőven felhasználhatjuk a terep átrendezését, ráomlaszthatjuk a házakat a bent lévő ellenfelekre, kilőhetjük a tankjaikat, helikoptereiket, eltüntethetjük a kerítéseket, falakat, stb. Stratégiai mélységet ad a harcoknak a kasztrendszer, amely négy féle típust kínál számunkra. Ezen kasztok teljesen testre szabhatóak, számtalan eszközből és kiegészítőből válogathatunk, ha sikerül megnyitni őket a szintlépések során. Tapasztalati pont persze sok mindenért jár, érdemes nem csak lődözni, hanem a feladatokat is elvégezni.

Battlefield 4™_20160116013040

Mivel a játék már olcsón beszerezhető, azt javaslom a prémium tartalmakat is vegyük meg hozzá, ez által olyan csomagokhoz juthatunk, mint a China Rising, amely plusz 4 pályát, motort és az Air Superiority nevű játékmódot is tartalmazza. Utóbbiban az ég felett vehetjük át az irányítást repülőkkel és helikopterekkel. A Second Assault csomagban a Battlefield 3-ból már megismert térképeket kapjuk meg kibővítve és újragondolva a Frostbite 3 motor segítségével. Ezek az Operation Metro, a Caspian Border, a Gulf of Oman és az Operation Firestorm. A Naval Strike DLC leginkább a vízi és víz-közeli harcra fókuszál és ebben jelenik meg a Carrier Assault játékmód, ami a Battlefield 2142 Titan módját helyezi át a mai tengeri hadviselés környezetébe. A Dragon’s Teeth-ben négy városi pályát kapunk, melyek véleményem szerint a Battlefield 4 alap helyszínei mellett a legérdekesebbek és legjobbak. Ebben a csomagban elérhető a Pearl Market, amely egy ázsiai kerületet jelenít meg, ahol az utcákon árusbódék találhatók, míg a Propagandában mintha Észak-Korea egyik nagy terén járnánk, ahol monumentális szobor áll középen. A Final Stand az orosz hómezőkre invitálja a játékosokat és futurisztikus eszközökre tehetünk szert.

Battlefield 4™_20160116013259

A pakkok után is van persze élet a játékban, rengeteg játékmód választható, olyanok, mint a Night Operations, amely a Zavod 311 című pálya éjszakai verziója, de van Chainlink, amelyben az elfoglalt pontok megtartása mellett az is számít, hogy hány olyan pontunk van, amely egymáshoz is kapcsolódik. Az Obliteration-ben egy bombát kell megszerezni és elvinni a megadott helyre. A Legacy Operations-ben visszahozták a második Battlefield-ben megismert Dragon Valley-t, míg a Community Operations-ben egy olyan pálya készült el, amelyet a közösség együtt alakított ki. Ez utóbbi szerintem egyébként jobban is sikerült, mint például a klasszikus Dragon Valley újragondolása.

Battlefield 4™_20160116012754

A Battlefield 4 egyik legnagyobb erénye a változatosság; ha nincs kedvünk egy hosszabb misszióhoz, választhatjuk a közelharcra kihegyezett helyszíneket, a szimpla team deathmatch-et, illetve a különféle módok infantry, azaz gyalogsági változatát. Ilyenkor nincsenek járművek, csak emberek és az ő fegyvereik. A Battlefield savát-borsát persze a nagy ütközetek jelentik, ahol levegőben, vízen és szárazföldön is egymásnak eshetünk, de az is nagyon izgalmas tud lenni, ha például egy társunkkal közösen egy gépfegyverrel felszerelt járművel közelítjük meg az elfoglalandó pontot, vagy azzal fedezzük az előrenyomulásunkat. Elsőre nem könnyű a légi eszközök használata, ám rövid tanulás után már azokkal is komolyan segíthetjük társainkat. Egyedül talán a késelés megakadályozásának egyszerű módját emelném ki, mint olyan játékmechanikai elemet, amely szerintem rosszul sikerült a BF4-ben. Túl egyszerűen visszavághatunk a közelharcban, így inkább idegesítővé válik egy-egy ilyen találkozás. A karakterünk mozgása elképesztően hiteles, érezzük a felszerelésünk súlyát, zajt csapunk, ha a földre vetjük magunkat, ugyanakkor mi is meghalljuk, ha valaki őrült módon keresztülrohan a szomszéd épületben.

Battlefield 4™_20160116013945

A Battlefield 3-hoz képest nyilván kevesebbnek tűnnek az újítások, mint amit a Battlefield 2 és 3 között tapasztalhattunk, ennek ellenére a teljes csomag itt is sok újítást tartalmaz, ráadásul a Frostbite 2 és 3 között sincs olyan kicsi különbség, mint amit elsőre észrevehetünk. Én csak pozitívumot tudok mondani a játék multiplayer részéről, a grafika lélegzetelállító, a víz megjelenítése valami fantasztikus, a látótávolság is brutális. A hangok terén is jól teljesít a BF4, valamint a tartalommal sincs probléma. Van dedikált szerver támogatás, szerverkereső, mi másra lenne még szükség? Ha valaki hosszan tartó, izgalmakban bővelkedő online FPS élményre vágyik, keresve sem találhat ennél jobbat.

battlefield4 ps4 teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (3 szavazat, átlag: 4,67 / 5)
Loading...

Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.