Asimov – Silverberg: Az idő gyermeke

Asimov-Silverberg_Az_ido_gyermeke

Isaac Asimov és Robert Silverberg 1992-ben megjelent tudományos-fantasztikus regénye a jelenkor egyik legdurvább etikai kérdésére keresi választ, mégpedig arra, hogy van-e létjogosultsága az embereken lefolytatott orvosi kísérleteknek? E téma boncolgatását Az idő gyermeke című művükben igyekeznek véghezvinni kisebb-nagyobb sikerrel.

A történet nagyjából 40.000 évvel ezelőtti időkbe kalauzol el, ahol egy Neander-völgyi horda hétköznapi életébe nyerhetünk betekintést.
Egy ilyen átlagos nap folyamán lőn, hogy váratlanul “látogatók” érkeznek időgép segítségével a 21. századból, a Sztázistechnológia Ltd. nevű cégtől, élükön egy tudóssal: Edith Fellows -al, aki azt a megbízást kapta, hogy a szóban forgó hordából vigyen el egy kisfiút a jövőbe. A nő természetesen teljesíti a küldetést, a tudatlan ősemberek pedig úgy fogják fel a dolgot, hogy megjelent valami „Istennő”, aki az általa kiválasztott gyermeket saját világába vitte.
A hordájától elszakított “kísérleti alany” a Timmie nevet kapja, de tudósok szemében ő nem teljes értékű emberi lény, hanem egyfajta szörny. Ettől a pillanattól tanúi lehetünk Timmie következő négy évének, melyet a Sztázistechnológia Ltd. falai közt kell eltöltenie. Edith mindvégig mellette marad, mint nevelő és gyakorlatilag a történéseket az ő beszámolóin keresztül tudhatjuk meg. Idő közben felfedezi a kisfiúban a gyereket, az embert. Egyre jobban átérzi a  helyzetét, ami lassacskán “felnyitja a szemét” a cég kegyetlenségeivel szemben. A történések mellett párhuzamosan bepillanthatunk a Neander-völgyi horda életébe, hogy miként dolgozzák fel a társuk elvesztését, valamint mit gondolnak az általuk érzékelt történésekről.
A jövőbeli cég fejeseinek szép lassan úgy homályosul el az érdeklődése Timmie iránt, mint mai kisgyereknek, az érdeklődése a megunt játéka iránt. Kihasználva az időutazás hatalmát, újabb projektbe invesztálnak, melynek célja egy középkori átlagember elhozatala a jövőbe, Timmie -t annyi év után meg egyszerűen csak vissza akarják dobni a saját korába. A fiú mellé egyedül Edith áll, aki tisztában van azzal, hogy ennyi idő elteltével igencsak kockázatos lenne a rá nézve a visszavitel, hiába minden igyekezete, senki sem hallgat rá. A cégnél el is indítják az átvitelt, majd a nő a gyerekkel együtt megérkezik a múltba, ahol az ősemberek ismét úgy fogják fel a látottakat, hogy az „istennő” visszahozta az elvitt társukat. Ekkor bekövetkezik egy váratlan, drámai fordulat a történetben, de arról már nem rántom le a leplet. Az legyen az én titkom és azoké, akik már elolvasták a könyvet.
Sajnálatosan azt kell mondjam, ezt a regényt a sikeresnek mondható, eredeti Sci-Fi novellából nem kellett volna elkészíteni. Egyáltalán nem rossz a könyv, a feszültség végig ott dolgozik benne, viszont maga a témája eléggé felszínes mind a sztorira, mind pedig a szereplőkre vonatkozóan. A fő eseményszál megismerésén és a karakterek lényeges tulajdonságán kívül közelebbi információkat nem kapunk. Arra sem térnek ki, hogy esetleg az időutazással magyarázhatóak meg a napjainkban felfedezett barlangrajzok, melyeken különös isteneket igyekeztek ábrázolni az ősemberek.
Ezt a művet azoknak tudom ajánlani, akik nem várnak az átlagosnál több tudományt, fantasztikumot, akciót, hanem megelégszenek az egysíkú Sci-Fi történetekkel.

Szerző: Isaac Asimov, Robert Silverberg,
Eredeti cím: The Ugly Little Boy,
Téma: sci-fi,
Műfaj: regény,
Kiadás dátuma: 1992.,
Magyar kiadás dátuma: 1995.,
Magyar kiadó: Cédrus Kiadó Kft.-Szukits Könyvkiadó,
Fordító: Nemes Ernő,
Oldalak száma: 254.Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.