Among The Sleep [PS4 TESZT]

among the sleep ps4 teszt 1

Az Among the sleep-ről spoilerek nélkül nem szeretnék írni, ezért aki még a végigjátszása előtt áll, az most ne olvasson tovább! A mondandóm ugyanis csak úgy válik kerek egésszé, ha megismerjük a „játék” végkimenetelét, hogy valóban miről is szól a történet. Azért írtam idézőjelben a játék szót az imént, mert ez az alkotás a végét megismerve már nem is  annyira játék, inkább válik kézzel fogható, létező, szívbe markoló valósággá.

among the sleep ps4 teszt 2

A történetben egy még beszélni nem, de kúszni, járni már tudó kisfiút alakítunk, aki éppen szülinapját ünnepli édesanyjával, amikor váratlan vendég érkezik a házhoz. Az ismeretlent ugyan nem láthatjuk, de az anyukánkkal történt heves szóváltásból megérhetjük, hogy a már elköltözött apukánk lehetett az és szülinapunk alkalmából jött volna felköszönteni minket. Amikor magunkra maradunk az apa által adott ajándékkal, kiderül, hogy egy plüssmackóról van szó, aki beszélni is tud és Teddy-nek nevezi magát. Egy barátságos, kíváncsi természetű maciról van szó, akit rögtön megkedvelünk. Rövid játék után – amely megmutatja nekünk az irányítás csínját-bínját – a szekrénybe indulunk felfedező útra, ahol ha félni kezdünk, a macinkat megölelve máris alábbhagy a rettegésünk. Ez a játék során folyamatosan használható funkció lesz, ahogyan a félelem is időről időre előjöhet, a képernyőn is látható remegés-rezgés formájában, elvégre egy horror-kaland játékról van szó.

among the sleep ps4 teszt 4

Miután az éjszaka közepén felébredve nem leljük sehol Teddy-t, a keresésére indulunk a házban. Végül a mosógépben találjuk meg, ahonnan kiszedve baljós dolgokat mond nekünk. Szerinte nincs valami rendben itt, jó lenne megkeresni az anyukánkat. Ezzel indul félelmetes kalandunk különféle fantázia szülte helyeken át, melyek központi területe egy mézeskalács házikó, ahonnan újabb és újabb területek felé indulhatunk el a történet előrehaladása során. A végigjátszás alatt több ízben is hallhatjuk anyukánk hangját, láthatunk a valóságosra hasonlító szobákat, tárgyakat és emlékeket, számos félelmetes hangot hallhatunk, melyekből csak sejteni tudjuk, hogy valami tényleg nincs rendjén.

Among The Sleep_20160430011810

Később megjelenik egy rémalak, aki elől kénytelenek leszünk elmenekülni több ízben is. Aztán ahogy a játék vége felé járunk, egyre inkább összeáll a kép, borzalmas sejtésünk beigazolódni látszik. A végkifejlet pedig ráébreszt minket arra, hogy amit játéknak hittünk, az inkább egy lehetséges valóság, főleg egy olyan országban ahol ez komoly problémát jelent. Kiderül ugyanis, hogy az anyukánk alkoholista, és rémálmaink szörnyalakja is ő maga! Ő volt az a játékban végig, aki elől bújkáltunk, ő volt, aki bántott minket és végül elvette és megtépte a macinkat is. A játékosnak a végén nem csak hogy összeáll a kép, de az egyenesen a gyomrába vág. Itt szó sincs fantázia világról, titkos kertekről és szekrényeken belüli bűvös elágazásokról – egy a gyerekét terrorizáló nőről van szó, aki képtelen uralkodni magán és bánatát, alkohol-mámorát, vagy akármijét, ami a baja azt a gyermekén vezeti le, vagyis rajtunk. Ha ebbe belegondolunk, akkor sajnos a játék, mint olyan elveszik előttünk, és inkább a gyomrunk kavarog a látottak következtében. Én személy szerint belegondoltam, hogy vajon miféle egyéb borzalmakat kellett átélnie ennek a gyereknek? Mióta folyhat ez, ha konkrétan szörnynek látja az anyukáját, aki elől menekülnie kell? Miféle lelki traumát okoz egy-egy ilyen esemény egy gyerek lelkében?

among the sleep ps4 teszt 5

Szerencsére a ledöbbenést a befejezés valamilyen szinten oldani képes egy talán happy end-nek is nevezhető képsorral, melyben visszaszerezve anyukánktól a megsérült Teddy-t a kinyíló ajtóhoz megyünk, ahol a beáramló fényben ugyan semmit nem látunk, de úgy halljuk, hogy apukánk jött el értünk és azt mondja, hogy Teddy leszakadt karját is helyre tudja majd hozni. Legalább ő rendben lesz, egy gyermek lelkét biztosan nem ilyen könnyű befoltozni.

Ezek után tehát sima játékként nehéz értékelni ezt az alkotást, leginkább a szülői bántalmazás okozta lelki sérüléseket bemutató tanulmánynak tudom most már felfogni, melyet annak kellene végigjátszania, aki maga is ilyen gondokkal küzd, van gyermeke és problémái vannak az alkohollal. Egy elvonókúrán lehet hogy rádöbbenthetne pár embert a tettei következményeire.

Among The Sleep_20160430012032

Az irányítás kézre álló, nagyon egyszerű, a játékmenet leginkább a ma divatos „sétálószimulátorokohoz” hasonló; fejtörőknek azért nem nevezhető egyszerűbb feladatok vannak benne, melyek viszont jól felépítettek, alaposan kidolgozottak. Rövid, de velős alkotás, melynek inkább a mondanivalója a lényeg, míg félelmetes atmoszféráját más kevésbé parás horrorjátékok is megirigyelhetnék. A grafikai megjelenítéssel pedig nincs gond, talán a PS4-es verzió nézett ki a legszebben mind közül. A Krillbite nevezetű norvég indie fejlesztőcsapat kitett magáért, úgy gondolom, hogy egy végigjátszást mindenképpen megérdemelt az alkotás, ám a menüben eztán fellelhető pályánkénti újrajátszást valószínűleg nem fogom kihasználni a végjáték ismeretében.

among the sleep ps4 teszt infobox


Értékeld a játékot

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (3 szavazat, átlag: 4,33 / 5)
Loading...

Szólj hozzá Te is

Minden hozzászólás 1 COIN -t ér. Gyűjtsd a COIN -okat, mert többek közt a nyereményjátékokban való részvételhez is szükséged lehet rájuk!

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.